BLE PÅSPANDERT LUKSUSREISE: Bergensordfører Trude Drevland innrømmer i en Facebook-melding torsdag at hun tok privatfly til Venezia i fjor – på en reders regning. Bildet er fra en pressekonferanse mo en korrupsjonssak i kommunen i 2013. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Bergensordføreren ble påspandert luksustur til Venezia

Da bergensordfører Trude Drevland skulle delta på sjøsettingen av skipet «Viking Star» i fjor, reiste hun med privatfly på rederiets regning.

  • Linn Johansen
  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

I en Facebook-melding torsdag innrømmer Drevland at hun tok to dagers ferie da hun og sønnen reiste til Venezia for å delta på sjøsettingen.

Regningen ble imidlertid betalt av rederiet.

Ifølge NRK ble Facebook-meldingen lagt ut etter at de hadde intervjuet henne om reisen.

Les også: Bergen-ordfører under debatt: Det er jo bare pisspreik

Ordføreren skulle være gudmor for skipet, som ifølge Bergens Tidende ble døpt i Vågen i Bergen på nasjonaldagen i år. Ifølge den samme avisen var reisen til Venezia den 22. juni i fjor.

I forbindelse med gudmor-rollen deltok hun også på sjøsettingen av skipet i Venezia i fjor. Hun tok imidlertid ut ferie disse dagene, og tok med sin sønn på reisen.

Reiste til Italia

Ifølge Facebook-meldingen var hun ikke innforstått med at gudmor-rollen ville kreve at hun deltok på sjøsettingen i Venezia.

– Da jeg fikk greie på dette, tok jeg ferie i to dager, fordi jeg følte at denne delen av gudmoroppgaven ikke skulle «belaste» min jobb som ordfører – med plan om å fly ned til Italia den ene dagen, være med på sjøsettingen, og fly hjem igjen den neste. Turen til Italia i forbindelse med gudmorjobben, og at jeg tok fri for å utføre oppgaven, er et kjent forhold som jeg har fortalt om i pressen tidligere.

NORSK CRUISESKIP: «Viking Star» skal ha Bergen som hjemsted og er utgangspunkt for cruise-satsningen som har fått navnet «Viking Homelands». Foto: Illustrasjon:Viking Cruises,

Drevland skriver videre at hun ikke fikk vite om privatflyet før dagen før avreise.

– Det praktiske rundt turen ble ordnet via rederiet, og først dagen før avreise ble jeg klar over at reisen ikke skulle gå med et ordinært flytilbud. Da var det for sent med andre arrangementer for å komme frem dersom jeg skulle rekke å utføre oppgaven jeg hadde påtatt meg.

Les også: Ordføreren i Bergen festet med Stian Blipp

Føres som gave

Drevland bekrefter at hun kommer til å føre opp reisen som gave.

– Det skal alltid herske full åpenhet om alt jeg foretar meg. Dokumentasjonen blir lastet opp en av de første dagene.

– Jeg hadde for lengst sagt ja til å være gudmor ved skipsdåpen – det føltes ikke bare som en ære, men en forpliktelse. I årtier har vi kjempet for å få Bergen til å bli snuhavn for cruiseskip.

Stor cruise-satsing

Norskeide Viking Cruises, grunnlagt av Torstein Hagen, har lenge vært blant verdens største elvecruise-rederier. Nå begynner Hagen & co. å seile havgående cruise også – med nybygde MS «Viking Star» (bildet), som skal døpes i Bergen på selveste 17. mai.

«Viking Star» har plass til 950 passasjerer, og er bygget i klassisk cruise-stil med norsk preg. De første cruisene går i Middelhavet, Skandinavia og Baltikum.

Skipet er en del av satsingen «Viking Homelands», som i 2016 kompletteres med søsterskipene «Viking Sea» og «Viking Sky».

– Når man får slike muligheter til å se «Bergen» på en ny båt, er det bare å juble. Det er veldig stas at det skal døpes i Bergen og ha Bergen som den sentrale havnen hvor gjestene skal komme ut og inn. Jeg setter stor pris på den innsatsen Rederiforeningen lokalt har gjort for å få til dette, sa Bergensordføreren til VG tidligere i år.

Torstein Hagen er USA-basert og har siden 1997 bygd seg opp som verdens største innen elvecruise, med 41 skip som blant annet seiler i elver i Europa, Russland, Kina og Egypt.

Han er ukjent for nordmenn flest, men har en lang karriere bak seg og er godt kjent i det maritime miljøet. Han har bakgrunn fra Det Bergenske Dampskibsselskab på 70-tallet og McKinsey Europa, og har blant annet erfaring fra styret i Kloster Cruise.

Mer om

  1. Politikk

Flere artikler

  1. Bergensordføreren: – Tror neppe jeg blir å se i privatfly med det første

  2. Bergens-ordføreren med redegjørelse

  3. Skipsreder Torstein Hagen til VG: Lei seg for at det han spanderte på  Trude Drevland «ble oppfattet feil»

  4. Høyre-ordfører Trude Drevland lobbet for skipsreder etter luksustur

  5. Norsk elvecruise-båt krasjet i bro - to omkom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder