Politiet: – Har ingenting med hudfarge eller etnisk bakgrunn å gjøre

MÅ VENTE: Her står flere passasjerer, alle med ikke etnisk norsk utseende og venter på å bli sjekket nærmere av bevæpnet politi. Ifølge medpassasjer Benjamin Frantzen (17) måtte opp mot 15 passasjerer vente, mens resten ble ID-sjekket og fikk gå videre inn til terminalen. Dette er et stillbilde hentet fra en video, som på det meste viser seks passasjerer som venter på ytterligere kontroll. Foto:Privat,

Her venter passasjerer med utenlandsk bakgrunn på politi-sjekk

I tur og orden blir passasjerenes identitet sjekket av politiet. – Flere med utenlandsk utseende ble tatt til siden og måtte vente, hevder flypassasjer.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

I forbindelse med en Ryanair-ankomst fra Pisa i Italia til Torp lufthavn lørdag, ble alle passasjerenes identitet sjekket med bakgrunn i den forhøyede terrorberedskapen i Norge.

– Da jeg skulle gå ut av flyet, så jeg at det sto mange med mørkere hudfarge enn nordmenn flest og ventet utenfor vinduet. Det virket som om politiet hadde samlet dem inn til siden utenfor flyet i påvente av at alle skulle gå ut av flyet. Det var ingen etnisk norske som måtte vente, sier Benjamin Frantzen (17) til VG.

Han har sendt VG en video, som viser at minst seks passasjerer på et tidspunkt er tatt til side og tydelig står og venter på å bli kontrollert ytterligere av politiet. Dette skjer mens en væpnet polititjenestekvinne står ved siden av og passer på.

– Mange av dem viste klart og tydelig at de var ukomfortable og misfornøyde med situasjonen, sier Frantzen.

LES OGSÅ:– Avhørt på grunn av tatoveringer og hudfarge

Politiet: Flertall kan ha utenlandsk bakgrunn

Bildet i artikkelen er et stillbilde hentet fra videoen, som avsluttes brått.

PASSASJER: Benjamin Frantzen (17). Foto:Privat,

– Da jeg kom ut av flyet, tenkte jeg å filme alt, men jeg ble stanset av politiet. «Hei, det er ikke lov med kamera her», sa de til meg.

Frantzen synes likevel det er viktig å få vist frem hvordan politiets kontroll ble gjennomført.

– Det var mange som reagerte på hvordan dette skjedde. Jeg forstår at politiet har en jobb å gjøre, men jeg synes det blir feil når det er så åpenbart at det bare er de med mørkere hudfarge som blir plukket ut, sier han til VG.

Politiet i Vestfold, som har ansvaret for Torp lufthavn, bekrefter at enkelte passasjerer blir plukket ut til en nærmere sjekk utover ID-kontroll. Politimester Rune Bård Hansen avviser at det skjer på bakgrunn av utseende.

– Dette dreier seg om en kontroll der politiet står ved flytrappen og kontrollerer ID på absolutt alle som kommer. Det er ingen utplukking. Det som kan skje, er at det kommer personer med for eksempel afghansk pass som har vært i Polen eller har en annen kombinasjon av nasjonalitet på pass og reiserute som gjør at vedkommende blir holdt tilbake og spurt noen tilleggsspørsmål, sier Hansen.

POLITIMESTER: Rune Bård Hansen i Vestfold politidistrikt. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

– Jeg vil på det sterkeste avvise at det er fordi de har en annen hudfarge, men det kan hende at et flertall av de som vi må stille ekstra spørsmål har en utenlandsk bakgrunn, sier Rune Bård Hansen, politimester i Vestfold.

Han viser til at ingen blir holdt igjen i mer enn noen «få minutter».

– Jeg tror vi gjør en god jobb

Politimesteren erkjenner at det er viktig å ikke spre mistanke mot bestemte nasjonaliteter, men at det er en balansegang for politiet å håndtere dette opp mot det alvorlige trusselbildet som er for tiden.

– I dag tidlig kom det en person helt uten ID. Da ble vedkommende tatt opp på kontoret og klarert opp mot passregisteret. Skal det være kontroll, må det være ordentlig kontroll - det ligger i sakens natur. Men det har ingenting med hudfarge eller etnisk bakgrunn å gjøre, sier politimesteren.

– Har du forståelse for at noen kan føle at det likevel er ubehagelig?

– Vi får mange positive tilbakemeldinger på jobben vi gjør. At noen kan ha oppfattet situasjoner som ubehagelig, kan jeg bare beklage. Vi gjør så godt vi kan, og jeg tror vi gjør en god jobb, sier Hansen til VG.

Politidirektoratet vil ikke kommentere hvilke instrukser politiet har fått for flyplasskontroll i forbindelse med terrortrusselen og henviser til Vestfold politidistrikt.

Les også

 1. Politiet presiserer: - De som er på reise skal få komme tilbake til Norge

  Som følge av terrortrusselen må nordiske borgere ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge.
 2. Akhtar Chaudhry (SV) om terrortrusselen: - Vi er alle i samme båt

  Akhtar Chaudhry håper at nordmenn flest forstår at…
 3. Eksperter: Derfor kan Norge være et  terrormål

  Norge representerer mye av det radikale islamister forakter, ifølge eksperter.
 4. Politiet tilkalt etter at flypassasjer ble redd: – Avhørt av politiet på grunn av tatoveringer og hudfarge

  Bevæpnet politi hentet Daniel Pettersen (24) ut av…
 5. Dette er rutene terroristene kan ha tatt mot Vesten

  De ekstreme islamistiske krigerne som kommer til Syria bruker som regel Tyrkia som transittland.
 6. PST: Ingen ny trusselvurdering

  Det kommer ingen ny trusselvurdering i dag, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Terror

Flere artikler

 1. Politiet tilkalt etter at flypassasjer ble redd: – Avhørt av politiet på grunn av tatoveringer og hudfarge

 2. Person observert ved KLM-flyet i natt

 3. Slik er beredskapen der du bor

 4. Fire i besetningen tatt med promille - politiet stoppet charterfly på Gardermoen

 5. Politiet om bombetrusselen på flyet til Manchester: – Det hele var en misforståelse

 6. Flyselskapet til VG:
  – Besetningen er suspendert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder