BØTELAGT: Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) har har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling. Han nekter likevel straffskyld i saken.
BØTELAGT: Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) har har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling. Han nekter likevel straffskyld i saken. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Ordfører har vedtatt forelegg for seksuelt krenkende handling

Nekter straffskyld

INNENRIKS

Politiet har i lengre tid etterforsket en sedelighetssak mot ordføreren i Kristiansund. I april ba statsadvokaten politimesteren  i Nordmøre og Romsdal om å utstede et forelegg mot ham.

Publisert: Oppdatert: 07.05.15 14:46

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) ble anmeldt på vårparten i fjor, men saken ble henlagt etter bevisets stilling etter to måneders etterforskning. Henleggelsen ble påklaget, noe som førte til at statsadvokaten 30. juli omgjorde henleggelsen og beordret videre etterforskning.

15. oktober 2014 ble saken på ny henlagt av politiet.

På ny ba statsadvokaten politiet om å innhente ytterligere opplysninger i saken. Det har nå ført til at statsadvokaten i slutten av april ba politimesteren i Nordmøre og Romsdal om å utstede et forelegg mot ordføreren, knyttet til ett konkret forhold.

– Det er åpenbart at vi har sett annerledes enn politiet på denne saken, sier førstestatsadvokat Jan Hoel til VG.

Nekter straffskyld

– Jeg kan bekrefte at jeg har bøtelagt en 60 år gammel sentral politisk skikkelse på Nordmøre for overtredelse av en bestemmelse i straffeloven i sedelighetskapitlet. Fristen for å vedta dette forelegget er ennå ikke utløpt, sier politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til VG.

Ifølge forelegget skal ordføreren sommeren 2013 ha begått en seksuell handling mot en kvinne han har en nær relasjon til.

– Vi er lettet over at Per Kristian nå blir bøtelagt for sine handlinger, selv om vi sitter igjen med en skuffelse over politiets håndtering av saken, sier den fornærmede kvinnen til VG.

Øyens forsvarer Berit Reiss-Andersen understreker at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han vedtar forelegget, men han erkjenner ikke straffskyld. Han velger likevel denne straffen fordi saken har vært en formidabel belastning for han selv og hans familie, sier Reiss-Andersen til VG.

Lettet

Kvinnens bistandsadvokat, Gunhild Lærum, sier at saken har vært en enorm belastning, men at kvinnen er glad for å bli trodd.

– Belastningen har vært stor, spesielt med tanke på at dette er en person som fremstår offentlig i veldig mange sammenhenger, sier Lærum til VG.

Hadde ikke Arbeiderparti-ordføreren vedtatt forelegget ville saken gått videre til behandling i åpen rett. Etter det VG kjenner til er forelegget på 12.000 kroner.

– En offentlig rettergang ville ha påført familien ytterligere skade og han velger da å vedta forelegget til tross for at han ikke har utført den handlingen han er anklaget for, sier Reiss-Andersen.

Bestemte seg i dag

Per Kristian Øyen hadde opprinnelig frist til mandag 11. mai til å avgjøre om han skulle vedta forelegget eller ikke, men tok beslutningen i dag.

– Han har vært under etterforskning i ett år, noe som resulterte i at saken har vært henlagt to ganger av politiet. Resultatet var at statsadvokaten nå beordret utferdigelse av et forelegg. Min klient er vant til å stå i offentlighetens søkelys og tåle kritikk, men dette har vært en ekstraordinær belastning, sier forsvareren.

I oktober 2014 varslet Øyen at han ikke stiller til gjenvalg i året kommunevalg, etter at han tidligere hadde bekreftet overfor Tidens Krav at han ville stille som ordførerkandidat.

– Får denne saken konsekvenser for hans politiske virke?

– Min klient er for tiden sykemeldt i en måneds tid fremover og forholder seg ikke til noe annet enn at han er syk og skal konsentrere seg om å bli frisk igjen. I sykemeldingsperioden vil han ikke kommentere dette i det hele tatt, sier Reiss-Andersen.

Her kan du lese mer om