OPPFORDRING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener alle foreldre bør vaksinere barna sine av hensyn til samfunnet. Men han vil ikke tvinge noen. Foto:Roger Neumann,VG

Helse-Høie: – Uklokt ikke å vaksinere barna

Helseminister Bent Høie (H) synes foreldrene som ikke vaksinerer barna sine gjør et dårlig valg på vegne av seg selv og hele Norge. Men han vil ikke påby vaksinasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I det siste har flere foreldre gått ut og erklært sin skepsis mot å gi barna vaksiner. De hevder at flere av vaksinene i det nasjonale vaksineprogrammet gir bivirkninger og at det finnes mer «naturlige» metoder for å unngå barnesykdommene.

Men for å oppnå flokkimmunitet og hindre at epidemier brer seg, må minst 85-95 prosent av befolkningen være fullvaksinert. 330.000 barn og ungdom i Norge følger vaksinasjonsprogrammet, ifølge Folkehelseinstituttet, noe som betyr av mer enn ni av ti foreldre takker ja til de 13 vaksinene som tilbys i dag. Den lille andelen vaksinemotstandere får likevel Høie og helsepersonell til å reagere.

Les også: Vaksinerte ikke datteren. Nå sier hun unnskyld

Det beste for barna

– Jeg mener det klokeste man kan gjøre er å følge rådene til helsemyndighetene og vaksinere barna sine. Det gjør man ikke bare på vegne av sitt eget barn, men også i solidaritet med andre, sier Bent Høie til VG etter å ha holdt et innlegg under et vaksinasjonsseminar i Oslo rådhus i dag.

– Er det egoistisk ikke å vaksinere barna?

– Jeg mener det er uklokt ikke å vaksinere barna sine. Men dette er et frivillig område, svarer Høie.

– Er du redd for et økende antall smittekanoner?

– Nei, jeg har troen på at vi fortsatt gir god og trygg informasjon, og at foreldrene gjør kloke valg for barna sine. De aller fleste ønsker å gjøre det beste for barna sine.

Vil ikke tvinge noen

Vaksinasjon er frivillig i Norge. Det bør det fortsette å være, mener Høyre-politikeren.

– Det er etter mitt syn hverken nødvendig eller nyttig å innføre krav om obligatorisk vaksinasjon i Barnevaksinasjonsprogrammet. Det ville vært en veldig sterk inngripen. Det viktigste er å bevare og styrke tilliten som befolkningen har til vaksinasjon, sier Høie.

VG mener: Vaksinemotstand farlig for egne og andres barn

Han tror vaksinepåbud vil kunne føre til at skeptikerne vil hevde at argumentene for vaksiner ikke er så gode at folk bør gjøre det frivillig, og at andelen nektere dermed kan stige. Det vil uansett være anledning til å søke om fritak eller å rett og slett droppe å møte opp til vaksinetimen, minner Høie.

Han mener den beste vaksinen mot vaksinemotstand er informasjon fra leger, helsesøstre og annet helsepersonell. De må bruke rollen sin til å spre budskapet om hvordan vaksiner faktisk virker, oppfordrer helseministeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder