VARSLER MINUS-OPPGJØR: Statsminister Erna Solberg var i Stortingets spørretime onsdag formiddag.

VARSLER MINUS-OPPGJØR: Statsminister Erna Solberg var i Stortingets spørretime onsdag formiddag. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Trygdeoppgjøret: Pensjonistene vil få mindre å rutte med

Taper 47 kroner i måneden på underregulering

Enighet i trygdeoppgjøret

Mange av landets 1,3 millioner trygdemottagere vil få mindre å leve av det neste året. For første gang ligger trygdeoppgjøret an til å bli lavere enn prisstigningen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor VG at pensjonene for første gang vil bli regulert lavere enn den forventede prisstigningen.

Forklaringen ligger i et moderat lønnsoppgjør tidligere i vår, og regelen som underregulerer pensjonene i forhold til lønnsmottagerne.

Resultatet er at de fleste av landets 700 000 alderspensjonister taper kjøpekraft.

Regjeringen anslår at dette betyr 47 kroner i måneden i tapt kjøpekraft, beregnet ut fra anslått prisstigning i år på 2,1 prosent.

Grunnbeløpet øker fra 88.370 kroner til 90.068 kroner fra 1. mai 2015. Økningen er på 1.698 kroner, tilsvarende 1,92 prosent, opplyser arbeidsdepartementet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Nye avgiftsregler: - Fossilbiler for folk flest blir billigere

Forklaringen

– Det må vi kunne leve med i ett år. Men over tid, hvis vi får lave lønnsoppgjøret, og noe høyere prisstigning over flere år, må regjeringen se på dette. Det har vi orientert partiene som står bak pensjonsforliket, sier Solberg til VG.

Slik forklarer hun hvorfor dette skjer i år:

– Det ble vedtatt i pensjonsforliket at pensjonene skal reguleres med lønnsoppgjøret, minus 0,75 prosent. I år ender lønnsoppgjøret på 2,7 prosent, mens anslått prisstigning er 2,1 prosent. Den kan bli lavere eller høyere, men slik det ligger an nå, blir trygdeoppgjøret 0,15 prosent lavere en prisstigningen, sier Solberg.

Partene i trygdeoppgjøret – regjeringen ved arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og pensjonistenes organisasjoner – er enige Et resultat er ventet i løpet av onsdag ettermiddag.

Regjeringens nye regler: Slik blir 2015 for deg økonomisk

SV går imot

SV varsler allerede nå at de vil gå imot, og foreslå en ny regel som hindrer tap av kjøpekraft for pensjonistene:

– Regjeringen har delt ut store skattelettelser. Vi kan ikke akseptere at pensjonistene skal bære en større regning for et moderat lønnsoppgjør, slik at de faktisk taper penger, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Når trygdeoppgjøret kommer til Stortinget senere i år, vil SV fremme forslag om at pensjonistene må få opprettholdt sin kjøpekraft.

Lysbakken mener at tapet som pensjonistene får i kjøpekraft, er et braknederlag for Frp, som stilte seg på siden av pensjonsforliket:

- Det var to partier i Stortinget, SV og Frp, som advarte mot at dette kunne skje. SV var med på pensjonsforliket, men kjempet først for en annen regel for å unngå denne underreguleringen. Frp sitter nå i regjering og aksepterer at dette skjer sier Lysbakken.

Varslet tap av kjøpekraft

På Frp-landsmøtet for tre uker siden, varslet Frp-leder og finansminister Siv Jensen at arbeidsminister Robert Eriksson ville ta kontakt med de andre partiene i Stortinget for å finne en vei ut av denne pensjons-floken.

«Nå har vi en utfordring som er at pensjonistene kan risikere å miste kjøpekraft. Og vi kan ikke utelukke at dette vil fortsette i mange år, at pensjonistene får mindre å rutte med, som følge av moderate lønnsoppgjør», sa Jensen til Frps landsmøte.

Møtte Stortinget tirsdag

Et slikt møte ble holdt med de parlamentariske lederne på tirsdag i Stortinget. Både Eriksson og statsminister Erna Solberg var til stede.

Solberg sier til VG at regjeringen nå vil se på hva som kan gjøres for å hindre flere år med tap av kjøpekraft på grunn av avkortingsregelen:

Når trygdeoppgjøret er over nå, setter vi ned et utvalg. Men det er viktig å huske at det skulle lages en regel om hvordan pensjonene skulle reguleres for å sikre forutsigbarhet, men det var nok ikke forutsatt at det skulle komme så lave lønnsoppgjør. Men nå er vi i en slik situasjon, og da må vi forberede oss på hva som skal skje fremover, sier statsministeren til VG.

– Det vil kreve en lovendring å endre måten pensjonene reguleres på. Vi starter en utredning nå, som legges fram for Stortinget når den er klar, sa Robert Eriksson til NTB onsdag formiddag.

Les også: Derfor blir ikke bensinen billigere når oljeprisene raser

Får støtte fra Ap

Ap-leder Jonas Gahr Støre antyder at partiet stiller seg bak regjeringens håndtering av trygdeoppgjøret:

- Regjeringen vil ikke gjøre noe med dette i år, men utreder hva som skal skje neste år og fremover. Det er vi inneforstått med, sier Støre til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder