Politiet om «Ivar»: - Livsfarlig å oppholde seg utendørs

Store deler av Midt-Norge rammet av ekstremvær ** Minst 30.000 uten strøm

Politiet i Trondheim kjørte torsdag ettermiddag rundt med megafon for å advare mot stormen «Ivar». De sier at de har slitt med å få folk til å forstå hvor farlig ekstremværet er.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
KriseinfoPolitiet om stormen

Torsdag ettermiddag gjentok de oppfordringen om at alle må holde seg innendørs mens raser fra seg.

«Løse gjenstander utgjør alvorlig fare for folks liv og helse. Vi gjentar oppfordringen: Hold dere innendørs!», skriver politiet i Sør-Trøndelag i en pressemelding i 17.30-tiden.

- Vi sliter tydeligvis med å nå ut til publikum. Folk reiser ned til havna i Trondheim til tross for at det er varslet orkan. De skjønner ikke hvor farlig det er, sa operasjonsleder Bjørn Handegard til VG kort tid senere.

Løse gjenstander

Politiet har brukt megafoner for å advare folk i Trondheim sentrum mot stormen. Ifølge Handegard har det blåst takstein fra hus, og at busskur løftes opp fra bakken.

- Det er livsfarlig å oppholde seg utendørs, fastslår han i 17.30-tiden.

Tak har blåst av, trær ligger veltet og flere veier er stengt.

VGTV: Politiet kjører rundt med megafon

Busselskapene i Trondheim innstilte all kjøring i flere timer. En rekke fergeavganger og flere broer er stengt.

STERK VIND: Sigbjørn Larsen prøver å sikre flytebryggene foran Frøya Kystcamping samtidig som «Ivar» herjer på Frøya torsdag ettermiddag. Foto: NED ALLEY/NTB SCANPIX


Vinden var ventet å være på sitt sterkeste mellom klokken 18 og 19 torsdag kveld, ifølge politiet.

- Farlig vær

Ifølge Vervarslinga på Vestlandet har det vært full storm langs kysten av Romsdal, i Molde og i Sør-Trøndelag siden 16-tiden torsdag ettermiddag.

Bildespesial: Se stormens herjinger

- Det ventes farlig vær de nærmeste timene nord i Møre og Romsdal og Trøndelag, skrev Meteorologisk Instiutt på Twitter i 18.30-tiden.

I 19-tiden torsdag var det ikke kommet inn meldinger om personskader, og bare relativt få og mindre materielle skader i forhold to hva man kunne frykte på forhånd, melder NTB.

Togtrafikken står

På grunn av uværet står togtrafikken nord for Dombås og sør for Steinkjer.

- Nå er det slik at togene har kjørt til nærmeste stasjon, hvor de blir stående inn til videre. Det er tryggest for de som er ombord i togene, sier pressevakt Liv Eggebø i NSB til VG i 20-tiden.

NÆRMER SEG TRONDHEIM: Stormsenteret lå i 15-tiden utenfor kysten av Møre og Romsdal. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT


Nattoget fra Trondheim til Oslo klokken 23.13 er innstilt som følge av «Ivar». Om risikoen for innstillinger og forsinkelser i natt og i morgen tidlig, svarer Eggebø at det kommer an på vinden og om det er trygt å kjøre tog.

Uten strømm

Minst 30.000 husstander mistet strømmen som følge av stormen. Verst har det gått ut over Sør-Trøndelag så langt, der minst 20.000 abonnenter er strømløse.

- Det er dette vi har fått rapportert så langt, men vi vet allerede nå at det er flere som er i ferd med å miste strømmen, sier talsmann Kjetil Hillestad i Norges Vassdrags - og Energidirektorat (NVE) til NTB i 18-tiden torsdag ettermiddag.

- Vinden løyet

Torsdag kveld melder politiet i Sunnmøre at skadene har blitt mindre enn fryktet. De har hatt alt tilgjengelig mannskap ute, og ba tidlig folk om å holde seg innendørs.

STERKE KREFTER: Et tre har veltet over en bil i Stjørdal sentrum under ekstremværet «Ivar» torsdag kveld. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix


- Vi kan nok regne med at dette har ført til at skadeomfanget er mindre enn vi kunne vente oss. Nå har vinden løyet her hos oss, og nettopp at uværet var så kortvarig bidro nok også til å begrense omfanget, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt til NTB torsdag kveld.

Er du rammet av stormen? Last opp dine egne uværsbilder her!

Ifølge Meteorologisk Institutt lå stormsenteret for «Ivar» nordvest for Møre og Romsdal i 15-tiden. Stormen beveger seg østover, og treffer med størst kraft på Nordmøre og i Trøndelag.

Tidligere i dag ble barna i Kristiansund sendt hjem fra skole og SFO på grunn av at det kraftige uværet som var i vente.

Politiet ber publikum holde seg oppdatert på ekstremværet på kommunenes nettsider og på www.kriseinfo.no, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Veltet tre sperrer vegen og har tatt med seg strømkabler, Sjølasvingan, Klæbu, ved Ramlo og vassfjellet parkeringsplass.
— OPS STPD (@politiOpsSTPD) December 12, 2013

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder