Nekter straffskyld

VILLE FRIFINNES: Den domfelte familiefaren nekter straffskyld for familievold. Nå er han dømt til fem år i fengsel og må betale kona og barna nærmere 1,1 millioner kroner i erstatning og oppreisning. Foto: ESPEN BRAATA

Dømt for 26 år med familievold

Den norsk-marokkanske faren er dømt for å ha håndtert familien med jernhånd og utsatt kona og deres barn for grov vold og trusler i om lag 26 år.

  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Nå er familiefaren i 50-årene dømt til fem år i fengsel i Oslo tingrett.

Mannen nekter straffskyld.

- Han er kjent med resultatet og har fått en kopi av dommen. Vi skal ha en samtale om håndteringen av den, og det ligger absolutt an til en anke, sier mannens forsvarer Thor Bache-Wiig til VG.

Familiefaren flyttet til Norge på slutten av 1980-tallet og giftet seg med en norsk kvinne som senere konverterte til islam.

Under hovedforhandlingen i tingretten forklarte hun at ektemannen endret seg kort tid etter bryllupet og at han tok kontroll over alle sider ved hennes liv.

«Tiltalte kontrollerte hennes bevegelser, hvem hun hadde kontakt med, hennes telefonbruk og hennes bankkonto.», skriver tingretten i dommen.

Dom: Sparket sin gravide kone

I løpet av de neste 26 årene skal hun ha blitt utsatt for en rekke voldsepisoder og grove trusler fra ektemannen.

Ifølge dommen, skal familiefaren blant annet ha sparket kona mens hun var gravid, bedt henne ta av seg klærne for å sjekke om hun hadde vært utro, tvunget seg til seksuell omgang og truet med å ta parets barn med seg til Marokko.

FORSVARER: Advokat Thor Bache-Wiig. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

I tillegg skal han ha krevd at kona tok kontakt med en kvinne i hjemlandet for å spørre om vedkommende ville bli hans kone nummer to.

- Den psykiske volden var verst

I 2012 skal han også ha sagt til kona: «Jeg skal skjære deg i strimler og mose dem.», ifølge dommen.

«N.N.(red.anm. ektefellen) har forklart at den psykiske volden fra tiltalte har vært verst; at hun var under total kontroll fra tiltalte. Hun levde i frykt for tiltalte og fant ingen vei ut av forholdet.», forklarte kona i retten.

På midten av 2000-tallet kom familien i kontakt med barnevernet etter en bekymringsmelding fra skolevesenet om ett av ekteparets barn, uten at det ble iverksatt tiltak.

- Barna varslet barnevernet

Ett år senere rømmet to av parets barn fra hjemmet på Østlandet og tok kontakt med barnevernet og forklarte at de blant annet var blitt utsatt for grov vold og trusler fra faren gjennom hele sitt liv, ifølge dommen.

Begge barna ble plassert bort - og barnevernet var i kontakt med familien inntil i fjor.

I dommen på totalt 14 sider beskrives også flere episoder med vold og trusler mot barna. Familiefaren skal blant annet ha truet med å skjære av tunga, gi dem elektrisk strøm gjennom ledninger, slå med balltre og å drikke eddik.

I tillegg skal den norsk-marokkaneren i 50-årene ha utsatt barna for fysisk vold - deriblant slag med belte.

Barna: Et liv i frykt

Ifølge dommen, skal ett av barna ha blitt nektet å delta i bursdager og andre sosiale tilstelninger i skoleregi og også blitt holdt innelåst på et rom i flere dager.

«Barna har forklart seg om et liv i frykt for tiltale.», står det i dommen.

Tingretten legger også vekt på barns forklaring om en spesiell avstraffelsesmetode som familiefaren skal ha brukt: «(¿) det barnet som skulle straffes fikk føttene bundet til sengen av tiltalte og at tiltalte deretter slo dem, ofte med belte. (¿) De har også forklart om hvordan tiltalte påla dem ventetid i stua påvente av at de skulle bli straffet av tiltale.».

- Det er en vanskelig sak å håndtere når barna og kona forteller om angivelige handlinger som danner grunnlaget for tiltalen, sier Bache-Wiig.

Forsvareren forteller at flere av de fornærmede barna modererte forklaringene sine under rettsforhandlingene - deriblant om muligheten til fritidsaktiviteter.

- Det er mye som kom frem i retten som ikke er tatt med i dommen og som ville ha balansert saken, sier Bache-Wiig.

Tingretten: Langvarig og kontrollerende regime

Familiefaren ble også dømt til å betale om lag 1,1 millioner kroner i erstatning og oppreisning til kona og barna.

«Det dreier seg her om langvarig kontrollerende og krenkende regime fra tiltalte med langvarige overgrep i form av vold og trusler mot kone og 6 barn. Barna var små da de ble eksponert første gang. (¿) I tillegg kommer selve frykten de fornærmede har hatt for å bli utsatt for vold.», skriver tingretten i dommen.

Flere artikler

  1. Tiltale: Pisket kona med belte og tvang henne til å gå med voksenbleier

  2. Tiltale: Forgrep seg på datteren og tvangsgiftet henne bort

  3. Voldtok og mishandlet egne barn: Dømt til å betale 11 millioner i erstatning

  4. Politiet om tiltalt familiefar og barnevernsansatt:
    Dopet ned døtrene og forgrep seg

  5. Nytt Bandidos-medlem (43) pågrepet:
    Siktet for drapsplaner mot «Onkel Skrue»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder