VINTERTID: Husk å stille klokken én time tilbake i natt. Foto: Tomas Adel, Stella Pictures / NTB Scanpix

Husk å stille klokken i natt!: Nyt den ekstra timen i natt - effekten går fort over

(VG Nett) En undersøkelse gjort for søvnprogrammet Sleepio viser at folk sover dårligere i vintertid enn sommertid.

Jorid Nordmelan
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

3000 briter deltok i undersøkelsen og ble bedt om å rangere sin egen søvn fra 1 til 10 før, etter og den natten klokken stilles tilbake.

Gjennomsnittsresultatet ble 5,4 før klokken ble stilt, 5,8 den natten klokken ble stilt og 4,5 etter at klokken var stilt.

- Det er bare å nyte natten klokken stilles, etter det blir søvnen dårligere så fort kroppene våre har akklimatisert seg det nye mønsteret. Deretter vil søvnen bli dårligere utover vinteren, sier professor Colin Espie som har grunnlagt søvnsenteret på Glasgow University til Daily Mail.

Han sier dette er fordi det er fristende å legge seg tidligere og sove lenger når det er mørkt.

- Vanskeligere å stå opp om vinteren

Leder av Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer, Bjørn Bjorvatn, bekrefter at flere har vanskeligheter for å komme i god søvnrutine når det er mørkere ute.

MOTSTANDER AV SOMMERTID: Lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn på et av forsøks-/behandlingsrommene på søvnsenteret ved Haukeland Univeritetssykehus. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

- Mange sover lenger fordi det er vanskeligere å våkne. Men har man sovet nok vil mer søvn gjøre en enda trøttere, sier professoren til VG Nett.

Han råder alle som sliter med å stå opp til å utsette seg for lys så fort som mulig.

- Skru lyset til full styrke, det hjelper. De som trenger behandling får jo for eksempel lysbehandling.

Bjorvatn vet at de fleste med søvnproblemer opplever forverringer på vinteren og at mange sover bedre om sommeren. Han merker derimot ingen markant endring fra tiden før klokken stilles tilbake og tiden etter.

- Nå på høsten kan den ekstra timen søvn være gunstig, men på våren er det mer ødeleggende siden man mister en times søvn. Derfor tror jeg det hadde vært bedre å ikke har sommertid i det hele tatt. Flere rapporter slår fast at det finnes helsemessige konsekvenser med sommertid.

Russland stiller ikke klokken

Søndag 28. oktober stilles kollen tilbake en time - fra klokka 3 til 2.

Men hvorfor? Den enkle forklaringen er at EØS-avtalen sier at vi skal gjøre det, gjennom et EU-direktiv fra 2001. Alle medlemsstater skal stille klokken en time fram siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober. 65 land i verden praktiserer sommertid og vintertid, etter at Russland sluttet med det i fjor.

- Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og vet ikke hva de skal gjøre med den ekstra timen, forklarte president Dmitrij Medvedev til nyhetsbyrået AFP den gangen, og argumenterte blant annet for helsemessige konsekvenser ved å stille klokka.

- BØR LEGGE SEG TIDLIGERE: Søvnekspert Karin Naphaug mener barn bør legge seg tidligere om vinteren. Foto: Privat

- Flere studier at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker er mye større like etter at klokken stilles en time fram om våren. Folk som fra før har søvnforstyrrelser sliter.

- Barn bør legge seg tidligere

Karin Naphaug er søvnekspert med spesialområde på barn med søvnproblemer ved klinikken Sovekarins Barne- og familiesenter. Hun mener det er viktig å legge barna tidligere om vinteren, siden det skilles ut mer melatonin i mørket enn i lyset, som gjør at det er behov for mer søvn om vinteren.

- Melatonin er søvnhormonet vårt og er det som gjør oss trøtte. Derfor trengs mer søvn om vinteren, slik at vi skal kunne føle oss opplagte selv om vi utskiller mer melatonin, sier Naphaug til VG Nett.

- Dette gjør at vi kan sove bedre om sommeren enn om vinteren da det er lysere og vi skiller ut mindre melatonin. For barn derimot brytes en del regler om sommeren, så vi merker et rush på klinikken rundt skolestart. Barn regulerer søvnmønsteret sitt fort.

Naphaug tror ikke nødvendigvis man blir mer uthvilt av en ekstra time søvn når klokken stilles til vintertid.

- Mange tenker jo at de får en ekstra time søvn, og legger seg derfor senere. Da hjelper det lite.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder