TIL KAMP: Venstre-leder Trine Skei Grande (til venstre), KrF-leder Knut Arild Hareide, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg under TV 2s partilederdebatt lørdag. Foto: Jørgen Braastad

Duket for krig om kunnskapsminister-jobben

Både Venstre og Høyre vil forlange at de skal sitte med ansvaret for kunnskapsministeren dersom en borgerlig regjering tar over.

Artikkelen er over seks år gammel

Høyre har etterutdanningsløft for lærerne som sin fremste valgkampsak sammen med helse.

God plan

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande har gått langt i å si at hun vil kreve posten.

- Jeg har sagt at vi har en veldig god plan for hva vi skal gjøre med norsk skole. Jeg tror norsk skole er mer klar for Venstre-politikk enn Høyre-politikk, sier Skei Grande til VG.

Under partiets landsmøte i våres lanserte hun seg selv som kunnskapsminister.

- Venstre må ha som ambisjon å ta tilbake nøkkelen til kunnskapsdepartementet. Norge trenger et Venstre med hånda på rattet i skolepolitikken - det er altfor lenge siden sist vi var der sist, sier Grande i sin tale til landsmøtet i april.

Statsrådskabalen

Når den borgerlige regjeringsplattformen etter alt å dømme er ferdigforhandlet i midten av oktober, vil partilederne til partiene som til slutt danner regjeringen sette seg sammen for å forhandle sammensetningen av regjeringen.

HAR JOBBEN: Kristin Halvorsen (SV) er kunnskapsminister i dag. Foto: Trond Solberg

- Å forhandle personer er det siste som gjøres etter at den politiske plattformen er ferdigforhandlet. I forhandlingene er det kun partilederne som deltar. Årsaken er at det å forhandle personer er sensitivt. I tillegg er ofte personer fra partienes forhandlingsdelegasjoner statsrådskandidater, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Hos Høyre har skole alltid vært en viktig sak og partiet har flere kandidater til postens om kunnskapsminister.

- Om det er én ting som er viktigst for oss, så er det satsingen på lærere. Ut over det har vi ingen gradering, sier skolepolitisk talsperson Elisabeth Aspaker.

Forrige gang Høyre og Venstre satt i regjering var under Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005.

Den gang var det Høyres Kristin Clemet som var utdanningsminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder