KAMPANJE?: Thorbjørn Jagland ga i 2009 fredsprisen til USA President Barack Obama og etterpå til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Nå er Nobelkomiteen tema i lukkede næringslivsmøter som vil fremme norsk-kinesiske samarbeid. Her fleiper Obama med Høyres Nobel-medlem Kaci Kullmann Five. FOTO: JAN JOHANNESSEN/VG

KAMPANJE?: Thorbjørn Jagland ga i 2009 fredsprisen til USA President Barack Obama og etterpå til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Nå er Nobelkomiteen tema i lukkede næringslivsmøter som vil fremme norsk-kinesiske samarbeid. Her fleiper Obama med Høyres Nobel-medlem Kaci Kullmann Five. FOTO: JAN JOHANNESSEN/VG

First House på hemmelig Kina-møte

Flere av Norges mektigste til stede

Var lukket for media

Nobel-komiteen ble diskutert

Bak lukkede dører har et tyvetall av Norges mektigste næringslivsledere - og First House-partner Morten Wetland - diskutert Norges havarerte forhold til Kina.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Wetland ble i Aftenposten onsdag omtalt som en mulig aktør i en svertekampanje mot Thorbjørn Jagland, på bakgrunn av en kronikk han skrev i Dagens Næringsliv onsdag 14. mai.

Nå kan VG altså avsløre at First House-Wetland i etterkant av at den kritiserte kronikken ble publisert, deltok på et lukket Kina-møte. Han har også tidligere deltatt på tilsvarende Kina-møter i regi av Norges Rederiforbund.

Ambisjonen med toppmøtet var å bygge opp Norges havarerte forhold til Kina, som har vedvart helt siden Nobel-kommiteen, ledet av Jagland, i 2010 besluttet å tildele den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen.

VG har fått tilgang til epostinvitasjonen til Kina-konferansen Wetland tok del i denne uken. Invitasjonen ble sendt ut mandag denne uken. Verten, Rederiforbundets direktør Sturla Henriksen, skriver at «Dalai Lamas besøk ble som ventet en meget vanskelig sak for regjeringen, som imidlertid stod ved sin beslutning gjennom stormen».

Henriksen skriver også at de skal bidra «å gjenoppbygge relasjonen til Kina».

Allerede for to uker siden skrev VG om at Høyre vurderer å vrake Jagland som leder i Nobel-komiteen.

Det er svært vanskelig å få vite hva som ble sagt på det hemmelige toppmøtet om Kina.

- Ett av prinsippene for disse møtene er at man ikke skal referere andres synspunkter, sier en møtedeltaker.

Lukket

Henriksen i Rederiforbundet legger i invitasjonen heller ikke skjul på at de mektige møtedeltagerne er spesielt utvalgt - og skriver at informasjon på møtet skal holdes unna offentligheten: «Konferansen vil som tidligere være lukket for media og forbeholdt et begrenset antall særskilt inviterte deltakere».

VG har vært i kontakt med flere av møtedeltagerne. De bekrefter at sammensetningen av Nobel-komiteen ble diskutert blant de mektige deltagerne i forbindelse med arrangementet.

Jagland

- Men det var på ingen måte en konspirasjon om hvordan man skal bli kvitt Thorbjørn Jagland, sier en møtedeltager på den som omtales som en rundebordskonferanse.
VG har ikke fått bekreftet at Jagland skal ha blitt nevnt i selve debatten.
Men flere deltakere sier til VG at det ble diskutert at det er en problemstilling at mange i utlandet ikke greier å skille mellom Nobel-komiteen og norske myndigheter.
Det ble, ifølge VGs kilder, derfor sagt at det kan være en fordel at andelen norske politikere i Nobel-komiteen blir redusert.

Wetland

Etter det VG får opplyst redegjorde First House-partner Morten Wetland kort for den omstridte kronikken han skrev i Dagens Næringsliv i forrige uke, etter at han hadde fått ett spørsmål om det. I kronikken beskrev han blant annet hvor pinlig det var å være norsk FN-ambassadør da Jagland og Nobel-komiteen ga fredsprisen til USAs president Barack Obama.

- Ring Rederiforbundet

Overfor VG vil ikke First House-Wetland si noe om Kina-møtet han tok del i.

- Dette må du ringe Rederiforbundet om, vi går ikke inn på kundeforhold, sier Wetland til VG.

- Men forstår du at det kan stilles spørsmål ved din kronikk når du senere var tilstede her?

- De sakene har ingenting med hverandre å gjøre. Ingen i Rederiforbundet visste om kronikken da jeg skrev den, den var det bare noen få kolleger i First House som var informert om. Jeg var interessert i saken på grunn av en kronikk Leiv Lunde hadde skrevet (forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, red anm.), sier Wetland.

- Men hvorfor måtte du da redegjøre om kronikken på rundebordskonferansen?

- Hva jeg har sagt eller ikke sagt må du spørre Rederiforbundet om, sier Wetland.

- Avtale med First House

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund sier at Wetland og First House er deres rådgivere.

- Vi har hatt en generell avtale med First House i mange år og brukt dem som sparringspartner i mange saker, også når det gjelder Kina, men de har ikke hatt noe ansvar i forbindelse med de Kina-konferansene vi har arrangert, heller ikke den vi avholdt denne uken.

- Men både Wetland og Bjørn Richard Johansen i First House var invitert og deltok på møtet?

- Ja, men de hadde ingen sentral plass i møtet og hadde en tilbaketrukket rolle, som rådgivere.

- Wetland ble spurt om sin kronikk?

- Jeg vil ikke kommentere hva som ble sagt på møtet, utover at en person stilte et spørsmål som Wetland svarte kort på.

Henriksen sier det har vært fem slike Kina-møter.

- Etter fredsprisen i 2010, frøs forholdet mellom Kina og Norge. Vi opplevde at det fikk konsekvenser for våre rederier og for norske selskaper. Derfor tok vi initiativ til det første møtet høsten 2012, sier han.

Næringslivets erfaringer

- Vi samlet da sentrale ledere i norsk næringsliv for å fange opp hvordan næringslivet ble berørt av det kjølige forholdet. Det ga oss en god oversikt over konsekvensene, som vi har videreformidlet til norske politikere, slik at de får innblikk i konsekvensene for norsk næringsliv.

Fem møter

- Vi har hatt fem slike møter, som har gitt verdifull informasjon. Siden First House er våre sparringspartnere i mange saker, var det naturlig å invitere Wetland og Johansen på noen av disse møtene. Wetland har deltatt på enkelte av møtene.

- Nobelkomiteens sammensetning skal ha blitt diskutert på siste møtet: Det ble tatt til orde for å redusere antallet norske politikere, fordi mange i utlandet ikke skiller mellom Nobelkomiteen og norske myndigheter?

- Når du setter deg ned med næringslivsledere som jobber ute, tar det ikke lang tid før den problemstillingen kommer opp. Min observasjon er at det dessverre er mange i utlandet som ikke ser forskjellen på Nobelkomiteen og norske myndigheter, sier han. Og legger til:

- Men om det bør få konsekvenser for sammensetningen av Nobelkomiteen er et mye bredere spørsmål enn det som dreier seg om næringslivets interesser.

- Hvorfor ikke åpenhet og åpning for pressen?

- Vi har ikke sett på det som formålstjenlig. Endel av det vi snakker om vedrørende Kina er kommersielle forhold hvor du trenger en viss grad av fortrolighet og der det ville vært vanskelig å prate om egne erfaringer med pressen tilstede.
Bjørn Richard Johansen ønsker ikke å kommentere saken.

Disse var invitert
Her er noen av de utvalgte som ble som ble invitert til det lukkede Kina-møtet

Gunn Wærsted, sjef i Nordea
Gerhard Heiberg, Kina-venn og IOC-medlem
Øivind Eriksen, Aker-sjef
Rune Bjerke, DnB-sjef
Morten Wetland, First House-partner
Bjørn Richard Johansen, First House-partner og styremedlem i Norsk kinesisk Handelskammer.
Geir Sviggum, partner Wikborg Rein.
Morits Skaugen, reder Skaugen
Felix Tschudi, direktør Tschudi Shipping

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder