Hans Marius Graasvold var Joshua Frenchs advokat under rettssaken der nordmannen stod tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. Her snakker de sammen på rettssakens andre dag. French ble dømt til livsvarig fengsel. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG
Hans Marius Graasvold var Joshua Frenchs advokat under rettssaken der nordmannen stod tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. Her snakker de sammen på rettssakens andre dag. French ble dømt til livsvarig fengsel. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Så mye skattepenger har gått til French og Molands advokater

Avdelingsdirektør: - Ekstraordinært

INNENRIKS

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har betalt over 3 millioner kroner for advokater til Joshua French og avdøde Tjostolv Moland.

Publisert:

Det går frem av regnskapet til Fylkesmannen, som VG har fått innsyn i. Pengene er utbetalt gjennom fri rettshjelp, en ordning der advokatbistand subsidieres av staten i tilfeller der personer ikke har anledning til å betale for advokat selv.

Merethe Helstad, direktør i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, omtaler utbetalingene på til sammen over 3,3 millioner kroner som et spesielt tilfelle.

- Dette er mye. Jeg kommer ikke på andre saker der vi har utbetalt så mye penger. Det skal veldig mye til. Med andre ord; dette er ikke vanlig og helt ekstraordinært, sier hun til VG.

100.000 til tolketjenester

Av totalbeløpet stammer over 2,6 millioner kroner fra den første rettsrunden mot de to nordmennene i Kongo, som endte med dødsstraff for dem begge.

Her fikk de to kongolesiske forsvarerne Guillaume Likwela og Andre Kibambe til sammen nesten 560.000 kroner, mens nesten 100.000 ble brukt på tolketjenester.

Advokatfirmaet til de to nordmennenes norske forsvarer, Morten Furuholmen, fikk over 1,8 millioner kroner for jobben.

- Jeg kan bekrefte at jeg har avregnet arbeid i Kongosaken i henhold til oppnevning fra fylkesmannen til offentlige satser. Jeg har i tillegg, over tid, gjort arbeid som ikke har blitt honorert av fylkesmannen. Mitt arbeid i denne saken er avsluttet og refererer seg tilbake i tid, sier Morten Furuholmen til VG.

- I tillegg utbetalte vi cirka 100.000 kroner til advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, som også hadde en forsvarer som representerte French og Moland på et tidspunkt, sier Helstad.

Atskillig mindre i sak nummer to

Den andre saken, der Joshua French stod tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, kostet Fylkesmannen over 700.00 kroner i advokatutgifter.

Moland ble 18. august i fjor funnet død på cellen han delte med French. Sistnevnte ble i februar i år dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap.

Av de totale advokatutgiftene på over 700.000 kroner gikk 60.000 til tolketjenester og Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe.

642.000 kroner er utbetalt til advokatfirmaet til Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold.

- Det er en kjensgjerning at saken har krevd store ressurser. Jeg har utført en jobb i Kongo og bistått under etterforskningen. Det er stor forskjell på å jobbe her kontra Kongo. Det koster å reise dit og det koster å bo der. Jeg har fakturert per time jeg har jobbet, og sendt detaljerte timelister. Saken varte i langt tid, sier Hans Marius Graasvold.

Avdelingsdirektør Helstad forklarer at det har ligget søknader om fri rettshjelp til grunn for alle utbetalingene.

- Forsvarsordningen i Kongo ikke rettssikker

Hun opplyser at utbetalinger gjennom fri rettshjelp i utgangspunktet skal gå til advokater i Norge, men igjen påpeker hun at rettssakene i Kongo var spesielle tilfeller.

- Dette var saker der det var snakk om dødsstraff og det er grunnlaget for at vi har innvilget søknadene. Samtidig er det en forsvarerordning i Kongo som vi ikke oppfatter som rettssikker, sier Helstad.

- Er alle søknadene innvilget?

- Så sant det vært søknader om å dekke utgifter til advokat i forbindelse med disse rettssakene, vil jeg tro at vi har innvilget alle. Men dette skriver seg helt tilbake til 2009, så det er vanskelig å gi et sikkert svar på det på stående fot, sier hun.

- Mange vil nok reagere på at enkeltpersoner kan få så mye penger i støtte som dere har utbetalt. Burde det vært et øvre tak?

- Jeg mener at norske myndigheter ikke kan se på at norske borgere kan bli henrettet i utlandet. Vi må stille opp på den måten som er mulig, sier Helstad.

UD har millionbeløp i reiseregninger

Det er ikke bare Fylkesmannen i Oslo og Akershus som har måttet bruke flere millioner av nordmenns skattepenger på de to rettssakene i Kongo.

I starten av mars skrev VG at UD har hatt 2,2 millioner kroner bare i reiseregninger siden de to nordmennene ble pågrepet i det afrikanske landet i 2009. Da var det fortsatt reiseregninger som ikke var gjort opp for tilstedeværelsen til UDs representanter mot slutten av den siste rettssaken.

Utgiftene til reiser bare i 2009 stemte imidlertid ikke med et beløp VG fikk opplyst i 2010, slik at totalbeløpet i mars i år antakelig lå på opp mot tre millioner. I tillegg kommer lønn og andre driftsutgifter.

- Sakens alvor og de kompliserte og uoversiktlige forhold på stedet har vært en del av UDs løpende vurdering av tilstedeværelse, har kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen tidligere uttalt til VG.

Her kan du lese mer om