Kart

Meteoritt traff hus i Oslo

En meteoritt ble i februar funnet i et hus i Oslo. Det er den fjerde romsteinen som har truffet et bebodd hus her i landet.

  • Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Steinar Engh (69) oppdaget 6. februar at en sten hadde knust et hull i villaen hans på Korsvoll utenfor Oslo sentrum. Engh har fått sjekket steinen som viser seg å være en meteoritt, skriver Dagbladet.

Eksperter omtaler funnet som sensasjonelt. De vet bare om tre tidligere tilfeller hvor meteoritter har truffet et bebodd hus her til lands.

- Steinen har vært ute på en 4,65 milliarder år lang reise, og så traff den huset mitt, sier Engh til avisen.

Fjerde største enkeltmeteoritten

Steinen, som trolig beveget seg i en hastighet på opp mot 300 kilometer i timen, delte seg i sammenstøtet: Én stor bit, én liten og mange små fragmenter.

Til sammen veier de 2,8 kilo, noe som utgjør den fjerde største enkeltmeteoritten funnet i Norge, ifølge Morten Bilet ved Norsk meteornettverk, en av landets fremste eksperter på området. Han er hundre prosent sikker på at det dreier seg om en meteoritt.

Men når steinen braste inn i huset er fortsatt et åpent spørsmål. Ifølge Bilet dreier det seg etter all sannsynlighet om nok en Oslo-meteoritt, etter romsteinen som regnet over hovedstaden en gang i starten av mars 2012. På VGTV kan du se ildkulen fare over Oslo.

Asteroide passerte jorden

Siden steinen ble funnet 6. februar, hadde den naturlig nok ikke noe med den 270 meter brede asteroiden ved navn 2000 EM26 som natt til tirsdag passertejorden.

Klokken 03 i natt passerte asteroiden, som er på størrelse med tre fotballbaner, forbi jorden. På det nærmeste var avstanden til jorden tilsvarende 8,8 ganger avstanden mellom jorden og månen, skriver The Guardian.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder