- Sett på som rart at jeg trillet barnevogn og skiftet bleier

SIER JA TIL FEDREKVOTE: Abid Raja (Venstre) advarer mot Høyres forslag om å fjerne fedrekvoten. Han ser gjerne at antall øremerkede uker til far heves ytterligere. Her er han under Venstres valgkampåpning i Oslo i 2011. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Frykter pappaperm-nei hindrer innvandrerlikestilling

(VG Nett) Venstre-politiker Abid Raja fikk høre at det var umandig å skifte bleier da han tok pappapermisjon. Han mener de færreste innvandrermenn vil velge å være hjemme med barna dersom fedrekvoten fjernes.

  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over seks år gammel

Raja har nettopp vendt tilbake fra diplomatjobb i India og går rett i strupen på Venstres potensielle regjeringspartner, Høyres, plan om å kutte kvoten hvis de kommer i regjering.

- Jeg frykter at å fjerne fedrekvoten vil være et tilbakeslag for innvandrerkvinner fordi mannen ikke vil ha insentiver til å benytte seg av den - og i de aller fleste tilfeller vil han ikke ta den, sier trebarnsfaren og Akershus Venstres førstekandidat til Stortinget.

Saken har blitt en hard nøtt for de borgerlige partiene i valgkampen - mens Høyre og Frp ikke vil ha egne uker forbeholdt far, vil KrF og Venstre kjempe for å beholde ordningen.

- Det vil være enda færre innvandrermenn som blir kjent med sine barn under oppveksten og de vil i mindre grad ta del i forpliktelser som henting i barnehagen, mener Raja.

Fikk tilsnakk

Ifølge Venstre-politikern er mange innvandrerhjem preget av et tradisjonelt kjønnsrollemønster der mor har ansvar for barn og hjem.

Han sier at han som gutt fikk sydd puter under armene under oppveksten - og at han så sent som i 2006 fikk negative reaksjoner på at han selv valgte å ta ut pappaperm.

- Det var sett på som rart at jeg skulle trille barnevogn og skifte bleier. Jeg fikk til og med tilsnakk fra pakistanere som mente at det var fullstendig umandig av meg å gjøre bleieskift - det var kvinnearbeid, sier Raja, hvis foreldre kom til Norge fra Pakistan på 70-tallet.

- Skjærer du ikke alle innvandrermenn over én kam?

- Nei, jeg gjør ikke det. Dette er opplest og vedtatt. Men det er klart at man har individuelle forskjeller - du har likestilte menn, men her snakker vi om den store majoriteten. Der er det dessverre slik at likestillingen ligger langt tilbake.

- Vil nullstilles

De siste årene har stadig flere fedre tatt ut foreldrepermisjon, viser tall fra NAV. Forskning antyder også at fedrekvoten har påvirket likestillingen positivt etter at den ble innført i 1993.

- Fedrekvoten ser ut til å føre til mer likestilling blant foreldre som fikk barn like etter at pappapermisjonen ble innført. Den fører tilsynelatende også til mer likestilling blant barna som ble født etter endringen, sier Andreas Kotsadam, postdoktor ved Universitetet i Oslo.

REAGERER: Høyres familiepolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland, kaller Rajas utsagn for «tøv». Foto: NTB SCANPIX

Hverken NAV eller SSB har tall på hvor mange fedre med innvandrerbakgrunn som tar ut pappaperm. Raja mener imidlertid å se en utvikling der stadig flere benytter seg av de øremerkede ukene.

- Har du noen tall som underbygger det?

- Dette er egne erfaringer, men jeg tør påstå at man vil finne positive tall dersom man forsker på det. Det vil ta mange år før fedrekvoten etablerer seg. Dersom Høyre får det som de vil kommer de til å nullstille trenden som har blitt startet, sier Raja, som gjerne ser at fedrekvoten blir økt.

- Stigmatiserende

Høyre reagerer sterkt på Rajas spådom.

- Det er det største tøvet jeg har hørt på lenge. Det er en grov generalisering av innvandrere og jeg synes det er oppsiktsvekkende at det er noe Venstre - som et liberalt parti som burde være opptatt av menneskets valgfrihet - får seg til å si, sier familiepolitisk talsperson, Linda Hofstad Helleland, til VG.

- Jeg er veldig skuffet over at Raja, uten statistikk og faktagrunnlag, kommer med et utspill som er stigmatiserende i forhold til innvandrere i Norge Det er stigmatiserende å hevde at innvandrerfedre ikke vil ta ut permisjonen. Det er ikke slik at innvandrere er én gruppe som tar like valg. De utgjør et stort mangfold som velger forskjellig, sier Helleland.

Hun frykter ikke at færre fedre vil velge å ta sin del av foreldrepermisjonen selv om de øremerkede ukene skulle forsvinne.

- Jeg mener at fedre i dag på stå på retten overfor arbeidsgiver og moren til barna for å få tatt ut sin permisjon.

- Ved å støtte dagens fedrekvote er Venstre med på å støtte en ordning der familier som ikke greier å ta ut hele kvoten sin blir fratatt ukene med barnet sitt. Det synes jeg er veldig overraskende.

Tirsdag skrev VG at stadig flere småbarnsforeldre velger å ta pappapermisjonen i utlandet.

Mer om

  1. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

  1. Ny politisk ordkrig om pappaperm

  2. VG mener:
    Pappaperm og prinsipper

  3. KrF slo ring om pappapermen, men vedtok kutt

  4. Horne: Uaktuelt å kutte i foreldrepermisjonen

  5. Permisjonsdebatten: – Slutt å vingle om fars permisjon!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder