AVKJØLENDE DUKKERT: Karin Norrfors (27) stuper ut i det på Tjuvholmen i Oslo. Sarah Winge-Sørensen (34) følger med fra kanten. I hovedstaden ligger juli an til å bli historiens fjerde varmeste, ifølge Meteorologisk Institutt. Foto:Frode Hansen,VG

Norske varmerekorder knuses

Juli ligger an til å bli historiens varmeste i de fleste
største norske byene.

  • Eirik Landsend Henriksen
  • Anja Elen Eikenes
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I fire av de fem største byene i Norge står de gamle varmerekordene for fall, ifølge Meteorologisk Institutt. Både Trondheim, Stavanger, Tromsø og Bergen har så langt i juli hatt den høyeste gjennomsnittstemperaturen noen sinne målt.

I hovedstaden ligger juli an til å bli historiens fjerde varmeste.

- Du kan trygt si at dette har vært en uvanlig varm måned, at det i tillegg har vært varmt over hele landet er ganske spesielt, sier forsker ved Meteorologisk institutt, Reidun Gangstø.

Trondheim har foreløpig hatt en gjennomsnittstemperatur på 19,6 grader i juli, det er hele to grader over rekorden i 2003.

- I Trondheim har det vært et veldig stort avvik fra normalen, som mange andre steder i Norge, sier hun.

Sjekk temperaturen der du er på Pent.no!

Varmen blir værende

Det er satt varmerekorder ved flere målestasjoner landet rundt i sommer:

- Troms og Nordland har satt ny fylkesrekord for maksimum døgntemperatur i juli, forteller Gangstø.

Både Saltdal og Skobotn kan nå skilte med nye heterekorder på over 31 svettefremkallende grader begge steder. Det meldes om høye temperaturer også neste uke, og da gjenstår det kun få dager før månedsskifte.

- Det indikerer jo at gjennomsnittstemperaturen for juli vil øke enda mer, sier meteorologen.

Alt tyder på at hele juli 2014 vil bli husket som varm, varm, varm!

Sover søtt i sommervarmen

Godt beskyttet fra solstrålene ligger 13 måneder gamle Charlotte Lamberg sovende i en barnevogn ved Bogstadsvannet.

– Det er ikke alltid like lett for henne å sove i varmen, sier mamma Åse Stousland.

De har plukket opp flere gode tips for hvordan de skal gjøre søvnen bedre for den lille jenta.

– Hun er mye i skyggen, drikker masse væske og om natta sover hun i det kjøligste rommet. I tillegg så får hun bade i vannet.

SOMMERSØVN: I sommervarmen kan det være vanskelig å få sove. Ved Bogstadvannet sover lille Charlotte Lamberg (13 mnd). Foto:THERESE ALICE SANNE,

Også 11 måneder gamle Elisa Møller sover som en stein i pappas trygge armer. For å få Elisa til å sove i varmen, sørger foreldrene for å gi henne regelmessige måltider.

Har du sovetips i sommervarmen? Legg inn ditt tips her.

Det er ikke bare babyer som blir varme i denne årstiden. Hvor mange har ikke i sommer kjent følelsen av å ligge våken i senga, lenge etter du la deg, svett og klam?

– Vi klarer ikke å sove så godt om natta på grunn av varmen. Det hjelper å fylle en varmeflaske med kaldt vann eller ta en kalddusj før vi legger oss. I tillegg sover vi kun i dynetrekk, sier pappa Håvard Lamberg.

- Gjennomtrekk

Bjørn Bjorvatn, professor ved Universitetet i Bergen og leder ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer. Foto:HALLGEIR VÅGENES,

Bjørn Bjorvatn, professor ved Universitetet i Bergen og leder ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, skjønner at det er mange varme kropper i sommer.

– Så deilig som sommeren er nå, så er det varmere enn ideelt. Hvis det er for varmt kan du flytte sengen fra soverommet til kjelleren hvor det er mer avkjølt. Du kan også sette senga i et rom på motsatt side av der kveldssolen er.

Ellers anbefaler han folk om å sørge for å ha gjennomtrekk i rommet.

– Kjøp markiser og luft rommet, særlig før du legger deg. Ha både vindu og døren oppe. Bruk gjerne en vifte eller aircondition.

- Pass på væskebalansen

For å holde væskebalansen ved like i varmen, og samtidig unngå å måtte opp og tisse om natta, drikk godt med vann om dagen.

– Og unngå koffeinholdig drikke, som kaffe, te og cola, rett før sengetid, sier Bjorvatn.

For noen er varmen helt fantastisk, for andre kan varmen være en pest og en plage. Hvorfor er det egentlig sånn?

– Folk er forskjellige, det er bare sånn vi er skapt. Jeg gleder meg over det fantastiske været, og jeg mener at vi ikke skal klage for mye.

Tellus steker

Det har vært hett og så på resten av kloden i sommer. Både i mai og juni i år ble det satt ny gjennomsnittstemperatur-rekord for hele verden, annonserte The National Oceanic and Atmospheric Administration mandag.

Forrige måneds gjennomsnittstemperatur for hele jorda lå på om lag 16 grader – det er det varmeste gjennomsnittet som noen gang er målt i juni. Den gamle rekorden fra 2010 ble dermed slått med 0,7 grader, melder CBS News.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder