TRUSSELDØMT: Islamisten Ubaydullah Hussain. Foto:JAN PETTER LYNAU,VG

Ubaydullah Hussain tiltalt for oppfordring til drap

Nekter straffskyld

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for flere tilfeller av oppfordring til drap og terrorhandlinger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge tiltalen er Ubaydullah Hussain tiltalt for offentlig å ha oppfordret noen til å iverksette drap, med hensikt å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Dette er andre gang Hussain blir tiltalt på åtte måneder. Hussain ble i november i fjor tiltalt for trusler, og dømt i Oslo tingrett i februar.

Da ble 28-åringen dømt til 120 dager fengsel for trusler mot to journalister og en forsker - samt hatefulle ytringer mot jøder i Norge.

Les også: Slik ble han ekstrem

Nekter straffskyld

Hussains forsvarer John Christian Elden sier hans klient nekter straffskyld.

- Han mener meningene hans ikke er straffbare, slik også tingretten la til grunn i sin dom i fjor. Dette er snøen som falt i fjor, og det er rart statsadvokaten kommer med dette så lenge etter at det var aktuelt, sier Elden til VG.

Forholdene det dreier seg om strekker seg fra 20. januar til 3. november 2013. Hussain er tiltalt etter straffelovens § 147 c, som har en øvre strafferamme på seks års fengsel, skriver NRK, som først omtalte saken.

Ifølge tiltalen skal Hussain gjentatte ganger skal ha hyllet terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

Han skal blant annet ha kommet med uttalelser i etterkant av terrorangrepet i In Amenas i januar 2013, bombeangrepet mot Boston Marathon i april 2013, drapet på den britiske soldaten som ble drept på åpen gate i London i mai 2013 og terrorangrepet mot kjøpesenteret Nairobi i september 2013.

- Hvis norsk ytringsfrihet ligger så lavt som statsadvokatene her gir uttrykk for, har Norge et demokratisk problem. Uttalelsene er lovlige i for eksempel England og USA, som er de land som omtales, og hvorfor Norge her skal være mer katolske enn paven bare fordi vi ikke liker uttalelsene, er vanskelig å se, skriver Elden i en e-post til VG.

Ifølge tiltalen foreslås det å sette av tre dager til saken, som foreløpig ikke er berammet.

– Vi kan ikke se noe i tingrettens dom som stenger for denne tiltalen. Dette er et helt nytt forhold. Ved flere anledninger har han hyllet terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil, sier førstestatsadvokat Jan Glent til NRK.

Fikk brev fra islamist

Ubaydullah Hussain (28) spilte fotball og vokste opp som alle andre i Oslo - inntil han som 14-åring fikk et brev fra en militant islamist i Storbritannia som bidro til å endre ham for livet.

- Jeg ble oppdratt religiøst og praktiserte min religion slik jeg lærte den av foreldrene mine og islamske lærere i moskeen, sa Hussain til VG i et intervju i februar.

I ungdomsårene vokste ønsket om å leve et liv under islamsk styresett - og han forteller at han som 14-åring sendte et brev til den militante islamisten Mohammed Omar Bakri i Storbritannia.

Bakri er mest kjent som en lederskikkelse i den oppløste radikale ekstremistgruppen al-Muhajiron og for å forutse selvmordsangrepet i London i 2005.

- Jeg ville vite om det var en lignende organisasjon i Norge. Han ba meg søke kunnskap om islam og praktisere det, uttalte Hussain.

- Hva var det ved islamistlederen som gjorde deg nysgjerrig?

- Det var hans ønske om islamsk styre og at han allerede på 1980-tallet offentlig informerte om islam i et land som England, svarer han.

- Jeg fortsetter

Etter forrige rettsrunde, innrømmet islamisten at trusseldommen er uheldig, men at den ikke skremmer ham vekk fra det offentlige rom.

- Jeg kommer til å fortsette mine politiske og religiøse aktiviteter, men selvfølgelig vil jeg tenke over hvordan jeg formulerer meg i fremtiden, sier Hussain til VG etter at han fikk dommen opplest i februar.

VG har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra statsadvokat Carl Fredrik Fari.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder