SVÆRT ALVORLIG: Funnet av listeriabakterien hos Q-Meieriene har ført til en grundig rutinesjekk. Her med meierisjef Tove Fjørtoft. FOTO: Marie Von Krogh

Fant listeriabakterier i sjokolademelk

Folkehelsa: For tidlig å si om noen har blitt syke

(VG Nett) Listeriabakterien er påvist i både vanlig melk og sjokolademelk fra Q-Meieriene. Produktene er nå fjernet fra butikkhyllene.

Kaja Kirkerud
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi trakk produktene raskt tilbake, og sjansen for at folk har fått i seg bakterien er liten, sier administrerende direktør i Q-Meieriene, Bent Myrdahl.

Urovekkende

20. mars viste rutinesjekken hos meieriet urovekkende resultater. Listeriabakterien, som i verste fall kan føre til alvorlig sykdom, ble påvist i melken. Meieriet tok raskt affære.

- Det var melk og sjokolademelk i halvliters-kartonger og ¼ liters-kartonger som var på vei ut i kantiner, kiosker og bensinstasjoner, hovedsakelig på Østlandet. Vi oppdaget det heldigvis tidlig og sjansen for at noen har drukket melken er liten, sier Myrdahl.

Han garanterer likevel ikke for at noen kan ha fått i seg bakterien.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Et av stedene hvor melkeproduktene er fjernet er i kantinen på Rikshospitalet i Oslo.

- Vi har ikke fått påvist tilfeller av listeria her på sykehuset, og vi har derfor ikke slått noen smittealarm, sier kommunikasjonsrådgiver ved sykehuset, Knut Albert Solem.

Ifølge Norsk Folkehelseinstitutt er det for tidlig å si om nordmenn er blitt syke. Det kan nemlig ta uker før det registreres hos en fastlege til det dukker opp i deres systemer.

Mattilsynet har fulgt saken tett.

Tilfredsstillende

- Et slikt utbrudd karakteriseres som alvorlig, men Q-meieriene har håndtert situasjonen på en tilfredsstillende måte, sier seksjonssjef for Mattilsynets distriktskontor i Midt-Rogaland, Gyrid Espeland til VG.

I samarbeid med meieriet besluttet de at både den vanlige melken og sjokolademelken skulle trekkes tilbake så raskt som mulig.

- Vi vil følge opp meieriet nøye og be om mer skriftlig informasjon i ettertid. Rutiner og eventuelle svakheter skal i så fall avdekkes, sier Espeland.

Myrdahl i Q-meieriene sier årsaken til utbruddet kan ligge i tappemaskinen, det siste steget før melken tappes på kartong.

- Vi tar dette på alvor og har gått nøye gjennom alle rutiner når det gjelder vask og hygiene. Nå viser alle tester at melken er i topp kvalitet igjen, forsikrer Myrdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder