Eli er hjemme med fire barn: Hjemmeværende mødre har et ekstra ansvar

MOT STRØMMEN: Eli Feed Nordvik har valgt å være hjemme med barna Jorunn (8) (til venstre), Laaibah (2,5), Monrad (5) og Anders (6,5) mens mannen Raymond er på jobb. Hun mener barna har godt av at hun er hjemme, men at hun har et ekstra ansvar for å gi barna de impulsene de trenger. Foto:,PRIVAT

Studie: Mødre i arbeid får suksessrike døtre

Voksne kvinner jobber mer og tjener bedre hvis de er oppvokst med en mor i arbeid.

 • Linn Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Og guttene tar mer ansvar i hjemmet! Det viser en fersk studie fra Harvard Business School. Forskerne har undersøkt data fra 50.000 respondenter i totalt 25 land, deriblant Norge.

Studien: Viderefører rollene

Funnene viser at barn som er vokst opp med et tradisjonelt kjønnsrollemønster med hjemmeværende mor er mer tilbøyelige til å ta de samme rollene som voksne.

Kvinner som er vokst opp med en mor i arbeid tjener totalt sett seks prosent mer enn de som er vokst opp med en hjemmeværende mor, ifølge Reuters. Samtidig havner de oftere i lederstillinger.

Og mens kvinner som er vokst opp med hjemmeværende mødre tjener mindre og er mindre tilbøyelige til å være i arbeid i det hele tatt, tar menn som er vokst opp med hjemmeværende mor mindre ansvar i hjemmet.

Les også: Vil ha hjelp til å oppdra barna

Dag Ellingsen ved Arbeidsforskningsinstituttet sier at jentene ofte har mødrene sine som rollemodeller og guttene har fedrene.

Dermed er det naturlig at døtre av arbeidende mødre er mer tilbøyelige til å jobbe selv.

– Samtidig er gutter som er vokst opp med arbeidende mor er gjerne også oppvokst i et hjem der arbeidsoppgavene er mer fordelt når det gjelder husarbeid og barnestell. Da er det naturlig at de implementerer dette når de blir voksne.

Sammenheng

Han har skrevet boken «Noen vil ha det slik» sammen med forsker Ulla-Britt Lilleaas ved Senter for tverrfaglig forskning ved Universitet i Oslo. I boken konkluderer de to med at det er en sammenheng mellom manglende likestilling og dårligere levekår.

– I Agder-fylkene der kvinner er mindre yrkesaktive, ser man at ungdom på tvers av kjønn har større problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Det er ofte de med lavest utdanning som er hjemmeværende, og det er grunn til å tro at disse mødrene viderebringer såkalt negativ sosial arv, sier han.

Statistikk: Så (lite) likestilte er norske kvinner

Professor Anne Lise Ellingsæter ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo mener funnene er plausible.

– Det er en form for indirekte sosialisering at barn som vokser opp med en inntektsbringende far og en hjemmeværende mor tar med seg disse mønstrene videre, sier hun.

Hun legger imidlertid til at situasjonen kan være annerledes i Norge, siden vi har et samfunn hvor relativt få kvinner er hjemme med barna.

LO-lederen:Kvinner gjemmer seg bak morsrollen

– Har et ansvar

Eli Feed Nordvik er hjemmeværende med sine fire barn, noe hun har vært siden førstemann ble født for åtte år siden.

– Jeg mener det er svært positivt for ungene å vokse opp med meg som hjemmeværende. Vi har også noe stress i hverdagen, men det er en mye større ro oppe i alt stresset, sier hun til VG.

Når de to eldste er ferdige på skolen kan de komme rett hjem og jobbe med lekser i ro og mak.

– I tillegg har de mye tid til å leke, og ikke minst kjede seg. Det tror jeg er veldig viktig, sier firebarnsmoren.

Men hun mener at hjemmeværende mødre også har et ansvar for å gi barna de impulsene som de ikke får hjemme.

– De to yngste som ikke har begynt på skolen går i åpen barnehage en til to formiddager i uka. I tillegg er vi med på samlinger, nissefester og slike ting. Det er veldig viktig, sier Nordvik.

Les også:Nordisk knockout i likestilling

Hun tror ikke at jentene blir mindre arbeidsomme og guttene mindre tilbøyelige til å bidra hjemme på grunn av tilværelsen.

– Sånt varierer jo fra familie til familie. Men jeg forteller jo barna mine at jeg har jobbet i barnehage og trivdes godt med jobb før jeg fikk dem, så det vet de godt. Og guttene elsker å jobbe sammen med faren sin når de kommer hjem. Så de lærer seg å bidra hjemme også, sier hun.

Én av ti ville vært hjemmeværende

Ifølge SSBs Arbeidskraftsundersøkelse (AKU) er 26 prosent av alle norske menn og 32 prosent av alle norske kvinner utenfor arbeidsstyrken. I tillegg er cirka tre prosent arbeidsledige.

Les også: Ledigheten stiger ytterligere

Det finnes ikke tall på hvor mange av disse som er hjemmeværende mødre og fedre, men i undersøkelsen oppgir totalt 20 av 1000 kvinner at de anser seg selv som hjemmearbeidende. Det samme gjelder bare for én av 1000 menn.

I en undersøkelse InFact har gjennomført for VG kommer det frem at én av ti ville vært hjemmeværende dersom de hadde muligheten. I tillegg svarer 21 prosent at de allerede er hjemmeværende.

På spørsmål om de ville vært hjemmeværende i en kort periode svarer 12 prosent av mennene ja, mens hele 21 prosent av kvinnene svarer at de ville tatt muligheten.

Valgte hjemmetilværelsen

HJEMME: Inger Moe er hjemme med sine seks barn mellom fire og 19 år. Foto:,Privat

Inger Moe (43) har vært hjemmeværende siden hun fikk sitt første barn for 19 år siden.

Siden den gang har hun fått fem barn til med mannen.

Hun mener barna har lært seg gode verdier av at hun har vært hjemme.

– Jeg tror barna har lært gode verdier av det å ha meg hjemme. Det har vært en rolig og trygg oppvekst, også har de jo lært litt om det å ikke ha råd til alt bestandig, sier hun til VG.

Selv har hun ofte jobbet med små prosjekter på si mens hun har vært hjemmeværende.

– Barna har jo sett at jeg har jobbet. Og det er alltid noe å gjøre på gården. Så de er jo vokst opp med at også kvinnen må ta i et tak, sier hun.

Flere artikler

 1. Mann deg opp da, mann!

 2. Sandra kombinerte jobb og mammaperm: – Trengte å komme meg ut igjen

 3. Bedre sex, mindre vold, mer lykke og rettferdighet

 4. Pappa: – Er mor bedre forelder enn far?

 5. Mann, kom på banen

Fra andre aviser

 1. Likestilte menn blir mer syke

  Fædrelandsvennen
 2. Her fremstår vår norske tidsklemme som et ideal

  Aftenposten
 3. Ropstads oppfordring til fedre: – Ta gjerne kontantstøtte eller jobb deltid

  Fædrelandsvennen
 4. Likestilte menn blir mer syke

  Aftenposten
 5. Hvorfor gjør kvinnelige økonomer mindre karriere?

  Bergens Tidende
 6. Norske menn er mindre hjemme med barna sine

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no