SVÆRT MOBIL FREMTID: Konsernsjef i DnB, Rune Bjerke, sier mobilen er i ferd med å ta over for kortet. FOTO: LISE ÅSERUD Foto: ,

Snart trenger du ikke nettbank-kode

Snart trenger du ikke huske ett eneste tall eller noen kode for å ta ut penger i banken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Se her, a, sier DNB-sjef Rune Bjerke og viser oss mobilen sin.

– Nå skal jeg laste opp bankens egen nettside uten å bruke noen tall eller kode, sier han og logger seg inn.

– Gøy

Han trykker to ganger på riktige svar for å komme inn i banken, så legger han pekefingeren på det sentrale berøringspunktet nederst på mobilen hvor han allerede har skannet inn fingeravtrykket sitt.

– Se, da er jeg inne. Det tok ikke mange sekunder. Nå kan jeg sjekke konto, betale regninger, overføre mellom kontoer, be om lån eller andre tjeneste vi tilbyr.

Han sier det foreløpig bare er han og noen få andre som i dag har teknologien til utprøving, men lover at det kommer i markedet i løpet av året eller neste år.

– Det er gøy å tilby et slikt produkt, fordi i vår hverdag er det så mange koder og tall å huske på, at vi ikke helt klarer å huske dem alle. Nå kan vi snart legge det bak oss. Vi vår inn i en fremtid uten å trenge å huske noen kode for å logge deg inn i vår nettbank.

Tidlig ute

Han sier de har jobbet mye med sikkerhet og det vil være like sikkert som dagens kodebrikker og andre veier inn til dine konti i banken.

Vi sitter i Mellom-Europa, hvor man også skulle tro man var kommet langt i den forbrukerrettede teknologiutviklingen. Men mens vi i Norge betaler bussturen med mobilen, er det fortsatt penger som gjelder i land som Sveits og Tyskland.

– Norge er en nasjon av early adapters, som kaster seg over alle nye teknologier som kommer. Det er fortsatt mye penger i markedet i Norge, men stadig færre bruker sedler og mynter. Og så er det slik at de fem prosentene som fortsatt bruker penger, som står for seddelbruken. De fleste bruker kort og mobil.

Starbucks

Han sier vi i Skandinavia er enestestående i front, men at det også skjer mye i andre land.

KODEFRI: DNB-sjef Rune Bjerke sier man i fremtiden ikke trenger å huske tall eller bruke koder for å komme inn i nettbanken. Han viser ivrig den nye teknologien, som foreløpig bare han og noen få andre har, men som han lover kommer snart. Foto: Bjørn Haugan Foto: ,

– I USA er Starbucks mobilapp den ledende; betaling med den står nå for flere milliarder kroner av omsetningen.

Han tror mobilen vil overta for kortet ganske raskt.

– Kortbruken vil stå stille, mens bruken av mobilen vil øke, sier han og viser til alle som gikk gjennom innsjekkingen på Gardermoen med mobilen som billett.

24 timer

– Det skjer en rivende teknologisk utvikling også innenfor bankbransjen. Det er ikke bare rentene som avgjør kampen om fremtidens kunder. De som greier å finne de beste og mest praktiske løsningene for kundene, vinner.

– Det er ikke mange år siden vi holdt stengt også på helligdager. I dag er vi tilgjengelig 24 timer i døgnet 365 dager i året. Det er både den beinharde konkurransen og stadig nye og bedre teknologiske løsninger som bidrar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder