Minnes de norske tsunamiofrene

Følg markeringen på VG.

INNENRIKS

– Vi har et uttrykk som heter at tiden leger alle sår. Det er vel ikke helt sant, men tiden gjør noe med oss, sier Jonas Gahr Støre.

Publisert: Oppdatert: 26.12.14 21:52

Tidligere utenriksminister og leder for Røde Kors, Jonas Gahr Støre (Ap), nåværende utenriksminister Børge Brende (H) og kronprinsparet er blant dem som i ettermiddag deltar på minnemarkeringen i Paradisbukta på Bygdøy.

Både Støre og Brende taler under markeringen, som vil hedre minnet til de 84 norske som mistet livet i tsunamikatastrofen for ti år siden.

– Du er ikke alene. Vi ser deg og vi er sammen. Del sorgen halv, del gleden dobbelt.

– Jeg ønsker at denne stunden først og fremst skal være for dere som bærer det største savnet, at dere kjenner på omsorgen fra menneskene som er rundt dere, sier Støre i sin appell.

Talte til dem som overlevde

Sjømannsprest Stein Vangen sa i sitt minneord at de som overlevde katastrofen også skal få lov til å være glade for det, samtidig som vi sørger over alle livene som gikk tapt.

– Måtte ti nye år kommer oss i møte og gjøre oss til enda helere og rikere på liv og kjærlighet, slik at dødskreftene til tsunamien ikke får så stor plass i livene våre, sier han.

Utenriksminister Børge Brende innrømmet at norske myndigheter ikke var godt nok forberedt på en slik hendelse, at de manglet nødvendig kriseorganisasjon for å håndtere katastrofen, og at utenriksdepartementet i ettertid har arbeidet møysommelig for å styrke sin beredskap.

– Bølgen tok med seg 230 000 mennesker inn i døden. Hele lokalsamfunn ble skyldt bort. Det samme ble hundretusener av håp, drømmer og fremtidsplaner. Blant ofrene var 84 nordmenn, 26 barn. Som så mange andre tragedier mangler den mening.

– De fleste av oss er ute av stand til å fatte omfanget av sorgen og tapet som fortsatt føles hos dere blant oss som mistet det kjæreste i livet, sier Brende.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit la ned blomster ved minnesmerket i Paradisbukta. Det gjorde også og lederen for støttegruppen, Trond T. Kalleberg. Deretter ble det tent et lys for hvert av de norske ofrene, samtidig som alle de 84 navnene ble lest opp.

Trompetist Arne Kollandsrud sto for markeringens musikalske innslag. Han spilte også da kistene med tsunamiofrene kom hjem for ti år siden.

– Håper vi er forberedt

– Vi har et uttrykk som heter at tiden leger alle sår. Det er vel ikke helt sant, men tiden gjør noe med oss. Vi er ikke i den voldsomme stemningen vi var i, i romjulen 2004, men ti år etter. Det gir oss tid til å tenke over hva sorgen gjør med oss, og at folk sørger på ulikt vis, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Som generalsekretær for Røde Kors fra 2003 til 2005 var han med på å starte en støttegruppe som åpnet dørene og hjalp til med det praktiske. Røde Kors hadde også folk i felten i de berørte landene, og opplevde en enorm mobilisering og givervilje i Norge.

– Jeg opplevde at vi sto midt i det, og det ga veldig mening å få lov til å hjelpe til, sier Støre.

– Hvor godt forberedt var vi på en katastrofe av denne størrelsen?

– Det kom frem at vi ikke var godt nok forberedt. Jeg vil understreke at folk gjorde sitt aller beste, men UD var ikke satt opp for det. Min forgjenger Jan Petersen startet et viktig arbeid som jeg fortsatte da jeg ble utenriksminister, sier han og fortsetter:

– I dag håper jeg vi er forberedt på det utenkelige. Nå har vi en beredskap 24 timer i døgnet, vi har team som er forberedt på å rykke ut og vi har et helt annet teknologisk oppsett, slik at vi kan følge med på det som skjer.

Her kan du lese mer om