Robert Eriksson (Frp) vil ha flere innvandrere i arbeid

SER RØDT: SV-leder Audun Lysbakken synes ikke Erikssons uttalelser og handlinger er en statsråd verdig. Foto:Helge Mikalsen,

Lysbakken slakter Erikssons trygde-utspill: – En sosialminister som sover på vakt

Arbeidsministeren sier innvandreres trygdeytelser tilsvarer drift av 2300 sykehjemsplasser. Klassisk Frp-retorikk, og et lavmål for statsråden, mener Lysbakken.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over fire år gammel

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gikk mandag ut i VG og tegnet et framtidsdystert bilde av velferdsstaten såfremt den økende innvandrerbefolkningen fortsetter å stå utenfor arbeidsmarkedet.

FOR MANGE PÅ TRYGD: Robert Eriksson varsler flere tiltak for å få innvandrere i Norge ut i arbeidslivet. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

– Altfor mange innvandrere går på trygd. Antallet som går på sosialhjelp (ekstern lenke) er nå det høyeste siden 2005: 125 400 personer. 37 prosent av dem er innvandrere. Det er en så stor overrepresentasjon at vi ikke kan sitte stille og se på. Vi bruker nå 5,6 milliarder kroner på sosialhjelp. Innvandrerne får to milliarder – omgjort til drift av sykehjemsplasser utgjør det om lag 2300 plasser, sa Eriksson.

Det får SV-leder Audun Lysbakken til å se rødt.

– Nå må Eriksson begynne å stå opp om morran! Han moraliserer over dem som har det vanskelig i samfunnet vårt, men gir ingen meningsfulle tilbud. Det vi trenger er at arbeidsministeren legger penger på bordet slik at kommunene kan komme med aktivitets- og utdanningstilbud, sier Lysbakken til VG.

Les: Sonja byttet navn for å få jobb

– Et fluktforsøk fra Frp

Lysbakken, som mener Eriksson kun er masse prat og liten handling, følger opp med å slakte arbeidsministerens retorikk:

– Å sette opp innvandrernes trygdeytelser mot sykehjemsplasser er ikke en statsråd verdig, og jeg vil kalle dette et fluktforsøk fra Frp på deres egne løftebrudd overfor de eldre. Det vi har her er en sosialminister som sover på vakt.

SV-politikeren mener Eriksson prøver å skape et bilde av en armé av innvandrere som sitter hjemme og mottar trygd. Siv Jensen benekter at Erikssons utspill er et fluktforsøk fra Frp, og avfeier Lysbakkens kritikk som tåpelig.

– For det første så har vi ikke brutt våre løfter overfor de eldre. Vi har gjennom å styrke kommuneøkonomien og lovfesting av rett til pleie og omsorg ved hjelp av statlig finansiering, vist fremgang på dette området, sier finansminister Siv Jensen til VG.

STÅR PÅ SITT: Finansminister Siv Jensen avfeier kritikken av Eriksson og seg selv, og kaller den tåpelig. Foto:Robert Eik,

– Hva tenker du om Lysbakkens karakteristikk av Eriksson som en mann som prater mye og handler lite?

– Arbeidsministeren jobber på en bred front med mange tiltak. Det er mulig Lysbakken mener vi ikke har gjort nok, men faktum er at de rødgrønne, med SV, ikke gjorde noen ting. Tallene Eriksson kommer med er en knusende dom over den rødgrønne regjeringen, sier Jensen.

Arbeidsminister Robert Eriksson har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kronikk: Minoritet + jobbsøking = sant?

Reagerer på Eriksson-retorikk

Arbeidspolitisk talsmann for Venstre Sveinung Rotevatn reagerer også på Frp-politikerens retorikk, og mener den krasjer fullstendig med Siv Jensens uttalelser i helgen: hvor hun ifølge Rotevatn oppfordret Kommune-Norge til å torpedere den mye omtalte Syria-avtalen.

– Hvis du er bekymret for at innvandrere skal stå utenfor arbeidslivet, så er kanskje det dummeste en kan gjøre å oppfordre kommunene til å nekte flyktningene å bosette seg. Da kan jeg love at mange forblir på mottakene og mottar trygd, sier Rotevatn.

PÅ KOLLISJONSKURS? Venstres arbeidspolitiske talsmann Sveinung Rotevatn mener Erikssons uttalelser strider med hva hans partileder Siv Jensen tidligere har uttalt. Foto:Roger Neumann,

Han er derimot enig i at unødvendig mange står utenfor arbeidslivet, men påpeker likevel innvandrernes betydning.

– Uten innvandrere i dette landet hadde Norge stoppet opp. Mange deler av arbeidslivet, blant annet helsesektoren, er helt avhengig av at det tilføres arbeidskraft utenfra, sier Rotevatn til VG.

Siv Jensen mener på sin side at lørdagens Syria-uttalelser ikke kan settes i sammenheng, og at hun på ingen måte torpederer Syria-avtalen.

– Grunnen til at jeg bruker valgkampen til å påpeke utfordringen med å ta imot 8000 flyktninger, er fordi det er kommunene som til syvende og sist skal ta de imot. Dette kommer i tillegg til de over 5000 menneskene som sitter på mottak rundt om i landet. Det er kommunene selv som avgjør om de har kapasitet til å bosette alle flyktningene, og om de sier nei så blir det en utfordring, sier Jensen.

KrF-forslag

Leder for finanskomiteen på Stortinget Hans Olav Syversen (KrF) spør om ikke Eriksson ville brukt samme karakteristikk om etnisk norske og satt disse trygdekostnadene opp mot drift av sykehjemsplasser.

Han kommer derimot med et forslag til den sittende arbeidsministeren.

– Vi vil gjerne komme med et forslag kalt introduksjonsjobb, som vi har innlemmet i vårt partiprogram. Her vil det være et spleiselag mellom bedrift og det offentlige, slik at arbeidstageren er sikret lønnstilskudd i to år, og språklig opplæring, sier Syversen.

Les: Tjener hundretusener mindre enn nordmenn

– Er inne på noe

ENIG: Seniorrådgiver i Noas Jon Ole Martinsen sier det er viktig å iverksette raske og meningsfulle tiltak for å få flere ut i arbeidsmarkedet. Foto:,Privat

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) har registrert Erikssons uttalelser i VG, og mener i motsetning til Lysbakken at arbeidsministeren er inne på noe viktig, men sier samtidig at det er utfordrende i praksis.

– Det er positivt at arbeidsministeren oppfordrer til tiltak om å få kvalifisert arbeidskraft raskt ut på markedet, men samtidig har vi et system i dag som pasifiserer våre nyankomne landsmenn, sier seniorrådgiver i Noas Jon Ole Martinsen til VG.

Han er enig med statsråden om at innvandrere jevnt over har dårligere forutsetninger for å få seg jobb.

– Det er mange der ute som går gjennom bekjente og nettverk. Disse nettverkene har ikke de nyankomne tilgang til, sier Martinsen.

Les også

 1. Slik vil Venstre søndagsåpne Norge

  Ifølge Venstres skisse kan flere kommuner med turisttrafikk få lov å åpne butikkene på søndager.
 2. Eriksson: For mange innvandrere går på trygd i Norge

  ARENDAL (VG) Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varsler tiltak for at flere innvandrere skal komme seg i…
 3. Undersøkelse: Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

  Halvparten av befolkningen mener det er for lett å jukse til seg penger fra Nav, viser en undersøkelse Ipsos MMI har…
 4. Frp mener de kan hjelpe flyktningene i Middelhavet – men ble nedstemt

  Frp mener deres nedstemte forslag til å hjelpe syrere i nærområdene kunne bremset flyktningkatastrofen.
 5. Jonas (18): Måtte ta opp lån for å fullføre skolen

  Lånekassen har strammet inn reglene for grunnstipend for elever på videregående.
 6. Legger på røret for siste gang i Telenor: – Unge i Norge har det for godt

  FORNEBU (VG) Jon Fredrik Baksaas (60) mener ungdommen i rike Norge ikke er nok på hugget.
 7. Mahad fikk NEI, «Mats» fikk JA

  (VG) Tre ganger søkte Mahad Abdi Jama (18) deltidsjobb ved Ultra Stovner - og fikk tre avslag.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Politikk
 3. Solberg-regjeringen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 6. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Eriksson: For mange innvandrere går på trygd i Norge

 2. Pluss content

  Nytt forslag fra Robert Eriksson (Frp): Alle under 30 må jobbe for trygd

 3. Ny rapport: Flere får sosialhjelp

 4. Eriksson angriper sutrerne: – Du må slåss for å lykkes

 5. Hagen vil ha stopp i innvandring til Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder