HOLDES FANGET: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt som gissel av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria i januar. Foto: Twitter/NTB/SCANPIX ,

Nordmann holdes som IS-gissel:
Brukt aktivt i forhandlingene med Norge

Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har brukt sitt norske gissel
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) aktivt i forhandlingene med norske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, skal representanter fra IS enten ha vist bilder, video eller ha overført lyd av den 48 år gamle nordmannen fra fangenskapet i Syria.

Dette skal ha skjedd under forhandlingene med norske myndigheter – trolig for å vise at 48-åringen er i live.

Forhandlingene har utviklet seg gradvis gjennom det siste halvåret, og IS har blant annet fremsatt et krav på flere titalls millioner norske kroner. Beløpets størrelse har variert på ulike tidspunkt.

Etter det VG får opplyst, har det den siste tiden kun vært forhandlet om penger.

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende (H). Foto: NTB/SCANPIX ,

– Dro alene

– Vi jobber med å få Grimsgaard-Ofstad tilbake til Norge i live, sa utenriksminister Børge Brende (H) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Norske myndigheter mener at Oslo-mannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad dro alene fra Norge til Syria.

Formålet med reisen har imidlertid vært uklart, men myndighetene mener at 48-åringen ikke er en fremmedkriger på lik linje med andre norske Syria-farere som har reist for å slutte seg til IS.

Les også: Slektning: Han han fortalte at han skulle på studietur til Midtøsten

Grimsgaard-Ofstad krysset grensen fra Tyrkia til Syria i midten av januar. Det siste livstegnet fra ham var 24. januar, da han på sin Facebook-side skrev at han var kommet frem til Idlib og at han skulle videre mot Hama.

Ifølge regjeringen, ble han tatt som gissel kort tid etter dette.

– Tror han er i live

Onsdag publiserte terrorgruppen bilder av nordmannen i en gul fangedrakt i den siste utgaven av sitt eget propagandamagasin.

– Vi legger til grunn at det bildet som ble publisert i går (journ.anm. onsdag) er tatt den siste måneden, og at han fremdeles er i live, sa Brende på pressekonferansen torsdag.

Les også: Ekspert: Slik har IS fått fotfeste

Det var IS selv som slapp nyheten om at nordmannen, samt en kinesisk fange, kun løslates ved utbetaling. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at det ikke var aktuelt for Norge å betale løsepenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder