LIME-ADVOKAT: Mohammad Shahzad Nazir er allerede siktet for medvirkning til grov menneskehandel i forbindelse med Lime-saken i fjor høst. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Advokat mistenkt for å ha smuglet inn sin svigerfar til Norge

Ansatte ham som markedsdirektør i advokatfirmaet sitt

Politiet mistenker advokat Mohammad Shahzad Nazir (35) for
menneskesmugling ved at han hjalp sin svigerfar til Norge for fire år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge politiet skal den siktede advokaten ha ansatt sin svigerfar i Pakistan som arbeidsspesialist i sitt advokatfirma. Advokaten ga svigerfaren stilling som markedsdirektør og en årslønn på 500.000 kroner.

Med grunnlag i den påståtte falske spesialistgodkjenningen kom også advokatens svigermor til Norge og deres tre yngste barn, får VG opplyst.

– Påtalemyndigheten viser til at den siktede advokaten fremdeles er siktet for medvirkning til grov menneskehandel, og at retten gjentatte ganger har funnet at det foreligger skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffelovens paragraf 224. Ut over dette ønsker ikke påtalemyndigheten å kommentere eventuell øvrig etterforskning som pågår, skriver påtaleansvarlig Anja Perminow Stenersen ved Romerike politidistrikt i en e-post til VG.

Les også:LO om Lime-saken: Minner om slaveri

Datteren styrer kontoret

Advokaten er fra før av siktet for medvirkning til grov menneskehandel og har vært varetektsfengslet siden han ble pågrepet i den store aksjonen mot Lime-systemet i fjor høst.

Kona til advokat Mohammad Shahzad Nazir er oppgitt å være administrasjonsansvarlig i firmaet. Svigerfaren har forklart at i Nazirs fravær er det hans datter som styrer kontoret.

Det skal også ha vært hun som søkte om arbeidstillatelse for faren i 2011.

Les også:Slik mener politiet Lime-nettverket er knyttet sammen

UDI innvilget søknaden hans våren 2011 som såkalt arbeidsspesialist, og han fløy til Norge kort tid senere.

Denne spesialisttillatelsen førte så til at han i slutten av 2011 fikk innvilget dette permanent opphold.

Deretter søkte han om familiegjenforening med sin kone og paretes tre yngste barn. I forbindelse med søknaden opplyste svigerfaren å ha sju barn. I tillegg til kona til Nazir er de tre yngste barna hans nå i Norge.

Les også:Elleve ble fremstilt for fengsling i Lime-saken

Oppsøkte kjøpesentre med løpesedler

Politiet mistenker at Nazir har tilbudt sin svigerfar et fiktivt arbeidstilbud som spesialist i den hensikt å skaffe ham oppholdstillatelse i Norge, som igjen danner grunnlaget for familiegjenforening. Svigerfaren og familien kan dermed ha opparbeidet seg tillatelser i Norge på uriktig grunnlag, mener politiet.

Svigerfaren har i avhør forklart at han laget løpesedler som han delte ut. Han skal ha gått fra dør til dør med løpesedlene og stått på kjøpesentre. I tillegg skal han ha fortalt at han har oppsøkt moskeer og kirker hvor han også delte ut løpesedler.

Han har videre fortalt at han prøvde å oppsøke kjøpesentrene i det han oppfattet som pakistanskdominerte områder i Oslo og trakk frem bydelene Mortensrud, Stovner Vestli og lignende.

Han har forklart at så mange som 90 prosent av de ansatte i firmaet har pakistansk bakgrunn. Med disse kunne han gjøre seg forstått.

– Med de andre snakker han enten litt engelsk eller «tegnspråk», skal han ha forklart.

Svigerfaren bor i samme hus som Nazir og hans kone og barn. Der bor også foreldrene til Nazir.

Svigerfaren opplyser i avhør at de har felles matutgifter.

– Jeg betaler ikke på lån, strøm eller andre utgifter knyttet til huset, har han forklart.

400.000 i forskuddsskatt

Etterforskningen har avdekket at svigerfaren i fjor vår betalte en faktura på 400.000 kroner til kommunekassereren i Bærum. Det viste seg at dette var en innbetaling til Kemneren i Asker og Bærum og at den gjaldt Nazir og dekket forskuddsskatt for 2013.

Et vitne har forklart i avhør at det i Nazirs firma er det flere administrativt ansatte enn advokater, får VG opplyst.

Leder Erik Keiserud i Advokatforeningen ønsker ikke å kommentere saken, men opplyser på generelt grunnlag at flere store advokatfirmaer har ansatte som driver utelukkende med markedsføring, og at det ikke er noe unormalt i seg selv å ha en markedsdirektør.

Nazirs forsvarer, advokat Arvid Sjødin, mener mistankene mot hans klient er grunnløse, men har for øvrig ingen kommentar til saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder