FIKK FLERTALL: Rødst Erling Folkvord fikk flertall for gransking av sykehus-skandalen i Altea. Foto: Scanpix

Stortingsdrømmen røk for Folkvord

(VG Nett) Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp i Oslo, viser tallene at Rødts førstekandidat Erling Folkvord ikke kommer på tinget.

  • Even Sandvold Roland
  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det var god stemning på Rødts valgvake på Dattera til Hagen, og publikum fløy i taket da de første valgdagsmålingene ble offentliggjort: Rødt lå an til å få en representant inn på Stortinget. Førstekandidat Erling Folkvord fortalte VG Nett at han synes målingene gir grunn til håp.

- Hvis dette stemmer er det grunn til glede og lykke, men dette er ingen konklusjon. Vi har tidligere sett at målingene er langt høyere enn det endelige resultatet, men hvis denne målingen stemmer overens med stemmeopptellingen er det et kjemperesultat, sa Folkvord.

Etter hvert som stemmene ble talt opp, ble det klart valgdagsmålingene var hakket bedre enn enn det virkelige valget. Når 99,9 prosent av stemmene var talt opp i Oslo, manglet Folkvord rundt 1.300 stemmer på å ta sistemandatet, som gikk til SVs Heikki Holmås.

Følg valgresultatene LIVE HER!

- Sitter igjen med god samvittighet

Jørgen Strickert fra radioprogrammet «Hallo i Uken» sier til VG Nett at han stemmer Rødt av mangel på bedre alternativer.

- Rødt er ikke fabelaktig, men det er det eneste partiet det er mulig å føle seg anstendig av å gi sin stemme. Du sitter igjen med god samvittighet. De er også de eneste partiet som snakker om landet utenfor Norge, nemlig verden.

Strickert forteller at han har stemt Rødt så lenge han har hatt stemmerett.

Trangt om plassen

Oppmøtet på valgvaken var enormt, og kapasiteten til den lille puben på Grønland i Oslo var ikke langt unna å bli helt sprengt. Elling Øgrim Borgersrud fra rapgruppen Gatas Parlament omtaler vaken som en berg-og-dal-bane.

- Jeg har ingen mening om vaken. Det er som alltid en berg-og-dal-bane, men veldig mye trivelige folk.

Ønsker rettferdighet

Borgersrud forteller at han stemmer Rødt fordi politikken deres er bygget på rettferdighet.

- De rike skal ikke få bestemme i samfunnet vårt, og penger skal ikke være det samme som makt, avslutter han.

- Tar arbeiderbevegelsen på alvor

Folkvord ønsker å beholde det han omtaler som «det minst dårlige» regjeringsalternativet, de rød-grønne.

- Vi vil ikke støtte en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, men vi er ikke fornøyd med de rød-grønne. SV lar seg diktere av Arbeiderpartiet. Vi vil ikke la oss diktere. Stoltenberg og Arbeiderpartiet skal få merke at hvis vi kommer på Stortinget skal vi være et arbeiderparti som tar arbeiderbevegelsen på alvor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder