Opposisjonen vil la asylsøkere få jobbe

Venstre, KrF, Ap og SV vil la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse, men motstand fra Senterpartiet hindrer at beslutningen får flertall.

Artikkelen er over fire år gammel

I en innstilling fra kommunalkomiteen tirsdag framgikk det at alle de rødgrønne stilte seg bak kravet om å la asylsøkere jobbe, og at det dermed var flertall for å instruere regjeringen i saken. Men Heidi Greni i Senterpartiet opplyser at dette er feil.

– Vi går inn for å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere i særlige tilfeller, sier hun til NTB. Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

Mandag foreslo Høyre og Fremskrittspartiet 15 tiltak for å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken. I forrige uke ble det satt ny ukerekord for asylsøkere til Norge. Totalt 2.452 asylsøkere er registrert - av disse flest afghanere og syrere.

Les mer om asyl-debatten: Vil snu asylsøkere på russergrensen

Starte integreringen

Kommunalkomiteen på Stortinget behandlet tirsdag forslag til endringer i introduksjonsloven. Her gikk Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Arbeiderpartiet og SV om en merknad om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på svar på søknaden.

– Det er viktig å starte integreringen så tidlig som mulig, ved å tilby opplæringen i mottakene og åpne for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere som venter på behandling av asylsøknaden, heter det i merknaden.

Miljøpartiet De Grønne sitter ikke i komiteen, men støtter kravet om å la asylsøkere jobbe.

For et par uker siden vedtok et enstemmig Storting å be regjeringen vurdere å la asylsøkere jobbe. Men Høyre og Frp valgte altså å hoppe av da temaet ble behandlet i kommunalkomiteen tirsdag.

– Vi var tidligere åpen for å se på det, men nå må alle ressurser gå til å håndtere den situasjonen vi står i, sier Helge Andre Njåstad, kommunalpolitisk talsmann for Frp og leder av komiteen.

Han sier partiet hele tiden har vært skeptisk til forslaget og mener det er feil at departementene skal måtte jobbe med denne saken nå.

Les også: UDI-sjefen: – Vil prioritere gruppene som ikke trenger beskyttelse

– Uproblematisk

Njåstad synes det er helt uproblematisk at de to samarbeidspartiene Venstre og KrF går imot regjeringspartiene på dette området.

– Samarbeidsavtalen ligger fast. Vi skal snakke med hverandre først, men kan også danne flertall med andre, så lenge vi er enige om økonomien og budsjettet, sier Njåstad.

Han sier det på samme vis er uproblematisk dersom regjeringspartiene søker støtte hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet for asylinnstramminger, dersom KrF og Venstre velger å ikke gå med på det.

Flyktninghjelpen om asyl-forslagene: - Et kappløp mot bunnen

Les også

Mer om

  1. Innvandring
  2. Flyktningkrisen i Europa
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Keshvari tror ikke på å gi asylsøkere arbeidstillatelser

  2. Utlendingsloven: Listhaug får ikke flertall for innstramninger

  3. SV: – Asylforliket har raknet

  4. Venstre-Trine vil sette Syria-flyktningene i arbeid

  5. Derfor snudde Støre tilbake i atom-striden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder