Mæland: Hele styret har gjort for dårlig jobb

Økokrim kjenner til den nye informasjonen

SPARKET: Svein Aaser fikk sparken som styreleder i Telenor av Monica Mæland, og trakk seg i dag. Foto: Marius Knutsen , VG

Telenor-styreleder måtte gå etter VimpelCom-saken

Telenor-toppenes hemmelighold i korrupsjonssaken skal ha gjort at staten mistet all tilit til styreleder Svein Aaser. Også resten av styret får kritikk av eieren.

Artikkelen er over fire år gammel

I går ettermiddag fikk Aaser den tunge beskjeden i et møte med sin hovedeier: Staten har ikke tillit til jobben han har gjort som styreleder.

Fredag morgen ringte han derfor tilbake til næringsminister Monica Mæland og sa at han derfor har trukket konklusjonen: Han trakk seg med umiddelbar virkning.

Les også: Stortinget fryktet mer Telenor-hemmelighold.

Bare minutter senere varslet næringsminister Monica Mæland at hun ikke lenger har tillit til ham, og ville ha ham byttet ut med umiddelbar virkning.

Årsaken er ny informasjon om korrupsjonssaken i VimpelCom.

KRITISK: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Jeg mottok informasjon for en uke siden som jeg har forsøkt å gå i dybden på. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde hatt tidligere, og innholdet i denne informajsonen er alik at jeg ikke lenger kan ha tillit til styrets håndtering av saken, sier Mæland til VG.

Etter det VG erfarer skal en del av den nye informasjonen medføre at sentrale personer i Telenor har visst mer enn de tidligere har innrømmet.

– Alvorlig

– Det kan jeg ikke kommentere, dette er ganske krevende. Økokrim er veldig tydelig i sin oppfatning av at å gi ut den type informasjon vil kunne skade etterforskningen. Det er et stort ansvar jeg har, og kan derfor ikke kommentere innholdet, sier Mæland.

Bakgrunn fra E24: Dette er VimpelCom-saken!

Hun har varslet Stortingets kontrollkomite om at de kan ha blitt gitt for lite eller uriktig informasjon om saken, som følge av Telenors håndtering av saken:

– Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland.

Les også: Sjekk VimpelComs verstingliste.

Overfor VG sier hun at hun burde fått denne informasjonen i fjor.

– Men jeg vil presiserer at Telenors status i saken ikke er endret, selskapet har fortsatt status som vitne, sier Mæland.

Hun informerte Aaser om at han burde gå av torsdag ettermiddag:

– Jeg hadde et møte med styrelederen torsdag ettermiddag. Da informerte jeg ham om at jeg ikke lenger hadde tillit til ham, sier næringsminister Monica Mæland til VG.

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken. Telenor er en av aksjeeierne i mobilselskapet VimpelCom.

Politimyndigheter i flere land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan.

– Er det andre som bør vurdere sin stilling i denne saken, for eksempel i styret?

– Det er ingen tvil om at styret ikke har gjort en god nok jobb i denne saken, men vi har forholdt oss til styrelederen. Nå skal valgkomiteen jobbe videre, sier Mæland til VG.

Økokrim inne

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier til VG fredag formiddag at NHD har hatt kontakt med Økokrim om den nye nye informasjonen i denne saken.

– Vi ble orientert i dag tidlig fra Næringsdepartementet, men jeg kan ikke dele den informasjonen som Økokrim har fått. Jeg kan bare vise til statsrådens pressemelding, sier Djupesland.

– Har Økokrim siktet noen i Telenor i denne saken?

– Denne saken vedrørende Vimpelcom etterforskes i en rekke land, blant annet Nederland og USA. Økokrim har bistått med etterforskningsskritt i Norge.

– Kjenner du utfallet av etterforskningen i USA?

– Der må jeg henvise til amerikanske myndigheter.

– Hvorfor valgte Næringsdepartementet å varsle Økokrim fredag morgen?

– Begrunnelsen for dette må de selv redegjøre for, sier Djupesland.

Trekker meg

Aaser sendte tidligere i dag ut følgende pressemelding:

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder, og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, skriver Aaser, og fortsetter:

– VimpelCom har vært under etterforskning i flere år, og dette har vært belastende for Telenor. Jeg understreker at det er VimpelCom som er under etterforskning, og at Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken. Selskapet avventer fortsatt etterforskningens konklusjoner.

Han opplyser at han ikke vil ytterligere kommentarer.

Får skryt av Sp

– Jeg vil rose næringsminister Monica Mæland for at hun har tatt raskt tak i saken og har uttrykt mistillit til styrelederen i Telenor. Jeg deler hennes vurdering av situasjonen, sier Geir Pollestad (Sp), leder i Stortingets næringskomite, til VG.

– Det har vært vanskelig, til tross for høringer i Stortinget, å få tak i hvordan Telenor har håndtert korrupsjonssaken i Vimpelcom. Jeg sitter igjen med følelsen av at Telenor har drevet skyggeboksing og vært svært tilbakeholden med informasjon, og det har gjort det vanskelig for Stortinget å få oversikt, sier Pollestad.

Vil selge

Investeringen i Vimpelcom har i mange år vært en hodepine for Telenor. Selskapet måtte for noen år siden kjempe i retten mot storaksjonær Alfagruppen etter at Telenors aksjer ble tatt i arrest, skriver E24.

Nå har Telenor blitt dratt inn i søkelyset i forbindelse med etterforskningen av Vimpelcom. Telenor er ikke bare nest største aksjonær, men en rekke Telenor-topper og tidligere Telenor-folk har vært eller er involvert i selskapets ledelse og styret.

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder kom selv fra Telenor. Han gikk tidligere i år over til John Fredriksen-systemet.

Med en ny sjef på plass i Telenor i sommer, ba den nå avgåtte styrelederen om en gjennomgang av Vimpelcom. Den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke kom frem til at det beste er å selge hele aksjeposten.

Da Telenor annonserte at de ville selge, varslet de samtidig at de skrev ned verdier for 7,5 milliarder kroner i regnskapet som følge av verdifallet i Vimpelcom. Da Telenor la frem kvartalstallene sine onsdag fortalte Telenor-sjef Sigve Brekke at selskapet «snakker med mulige kjøpere», samtidig som han advarte om at prosessen kan ta tid.

Staten eier 53,97 prosent av Telenor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder