SPARKET: Runar er mørbanket etter å ha blitt sparket i ansiktet. Det er konstatert brudd både i kinnet og nesen.
SPARKET: Runar er mørbanket etter å ha blitt sparket i ansiktet. Det er konstatert brudd både i kinnet og nesen. Foto: Privat ,

Taxisjåfør etterforskes for grov vold mot passasjer

INNENRIKS

En taxisjåfør i 20-årene er mistenkt for å ha sparket passasjer Runar (24) i ansiktet og påført ham alvorlige skader. Mannen får ikke kjøre for taxiselskapet før saken er avklart.

Publisert: Oppdatert: 25.11.15 15:52

Politiadvokat Christoffer Seyfarth Opsahl ved Romerike politidistrikt bekrefter at det pågår en etterforskning og at det har vært foretatt avhør av de involverte.

– Det er også innhentet legejournal og jobbet med illustrasjonsmapper. Det gjenstår noen etterforskningsskritt, blant annet ytterligere avhør. En person er mistenkt i saken, sier han.

Direktør Ståle Krabset i Christiania Taxi bekrefter at det pågår en etterforskning mot en av hans sjåfører og at kjørekortet hans er stengt inntil saken er avklart. Krabset jobber for å få hendelsesforløpet avklart.

Kjørte feil

Det var etter Halloween-feiringen lørdag for drøye to uker siden at Skedsmo-mannen Runar (24), hans samboer Marlene og en venninne satte seg i en taxi for å dra hjem til Vestvollen. De tre dro fra Lillestrøm sentrum ved 03-tiden, satte seg inn i den første ledige taxien som tilfeldigvis var fra Oslo-selskapet Christiania Taxi og oppga adressen til sjåføren. Turen ble noe helt utenom det vanlige.

– Normalt koster det 250 kroner med taxi hjem til oss. Det ble stadig mer øde langs veien og taksameteret viste rundt 600 kroner. Jeg reagerte på at jeg ikke kjente meg igjen og spurte sjåføren om hvor han skulle. Jeg ba han stoppe, noe han gjorde etter noen hundre meter. Vi spurte hvordan han kunne ha kjørt så feil, han svarte at det var vår feil som ikke hadde fortalt ham hvor han skulle kjøre. Det hadde han aldri bedt om. Han fikk vår adresse og begynte å kjøre, forteller Marlene som satt i passasjersetet foran i bilen.

Les også: VGs pristest av Oslo-drosjene

Runar og Marlene har sammen med venninnen skrevet ned en detaljert forklaring av hvordan de opplevde taxituren. Denne har VG fått tilgang til.

Hissig

– Alle kan ta feil. Vi spurte om sjåføren kunne snu og kjøre oss hjem og og om han kunne slå av på prisen siden han hadde kjørt helt feil. Det hisset han seg veldig opp over, noe som gjorde oss irriterte over både ham og situasjonen, sier Runar.

Han forteller at voldsepisoden oppsto da alle var ute av taxien. Sjåføren hadde stanset foran et hus og det virket som om sjåføren kjente beboeren som kom ut. Runar forteller at de tre passasjerene da trakk seg litt unna for å snakke om hvordan de kunne løse situasjonen. Han ønsket å betale regningen og bestille en ny taxi for å komme seg hjem.

24-åringen tror sjåføren trodde at passasjerene ville stikke av fra regningen.

– Han løp mot oss, tok tak i jakka mi og forsøkte å dra meg mot bilen. Han sa han skulle ringe politiet og anmelde oss. Jeg sa flere ganger at jeg kunne betale hvis jeg fikk navnet hans, slik at jeg kunne levere en klage. Han svarte ikke og var veldig sint. Det hadde da kommet enda en taxi til stedet der vi stod i nattemørket, langt ute på Gjerdrumveien.

– Sparket i ansiktet

Runar forteller at de tre passasjerene opplevde situasjonen som truende da han ble forsøkt dratt mot bilen. Samboer Marlene gråt og forsøkte å holde ham igjen.

– Vi ropte alle tre at han ikke hadde rett til å dra meg med seg og ba ham slippe. I stedet sparket han samboeren min flere ganger slik at hun falt ned i en grøft. Da jeg forsøkte å komme meg løs for å hjelpe henne, rev han av meg halve skjorta og dyttet også meg ned i grøfta. Så sparket han meg flere ganger i ansiktet, før han og den andre sjåføren løp til bilene sine og kjørte vekk.

Runar forteller at kort tid etter kom politiet til stedet. Romerike politidistrikt bekrefter at begge taxiene ble stoppet ved rundkjøringen på Skedsmokorset.

24-åringen sier at da han kom til seg selv i grøftekanten, hadde han store smerter mellom øynene. Akershus universitetssykehus konstaterte at nesen var brukket og at det var flere andre brudd i ansiktet nær bihulene.

– Jeg ble operert for bruddene i ansiktet. Legene sier at jeg har vært veldig heldig. Spark mot ansiktet i kunne i verste fall gjort meg lam eller drept meg. Heldigvis går det greit med samboeren min. Hun slapp unna med ømhet i mage og rygg, sier Runar som ble innlagt på sykehus igjen torsdag natt med nye blødninger i sårene.

Benekter spark

Direktør Ståle Krabset i Christiania Taxi møtte fredag ettermiddag den voldsmistenkte sjåføren og hans kamerat som kjører for Norgestaxi. Det var han som kom til stedet og er et av vitnene i saken.

– Sjåføren har en helt annen versjon enn passasjerene. Han sier at han kun slo en gang og at det ikke var snakk om spark. Han forteller at han ble spyttet på og skjelt ut og har selv kloremerker i ansiktet. Det er vanskelig for meg å vite hva som er riktig, før jeg får høre politiets mening, sier Krabset.

Sjåføren sier gjennom sin advokat Martin Hay at han har en helt annen opplevelse enn den fornærmede forteller.

– Han er sykemeldt fordi han selv ble sparket og slått. Han opplevde den kvinnelige passasjeren som kranglete hele veien og mener historien er feil fremtilt. Det var sjåføren selv som ringte politiet og det gjorde han fordi han følte situasjonen som truende og var redd for at den skulle eskalere, sier Hay.

Sjåføren har overfor ham forklart at han slo passasjeren Runar en gang, men benekter at han har sparket ham i ansiktet.

– Han synes synd på ham og lei seg for at han ble skadet. Han har forklart at han selv slo et hardt slag, men det kom etter at han selv var blitt slått, sier Hay.

Driftsleder Sohail Ashraf i Christiania Taxi synes det er rart at sjåføren fra Oslo-selskapet plukket opp passasjerer i Lillestrøm sentrum, som er utenfor Christiania Taxis område. Taxiselskapet har mottatt Runars klage og jobber for å skaffe seg oversikt over hendelsen. Sjåføren har kjørt for selskapet i en kort periode.

– Callsenteret vårt har ikke mottatt noen nødmelding fra oss. Den skal brukes hvis sjåføren føler seg truet. Våre sjåfører er opplært til å i størst mulig grad unngå konflikter. Konflikter mellom passasjerer og sjåfør handler oftest om penger. Etter at vi fikk en ordning der regningen kan betales etter en uke, har vi nesten ikke hatt konflikter. Hvis dette er sjåførens feil, vil vi ikke ha han hos oss. Da må han finne seg noe annet å gjøre.