METEOR: Her er meteoren avbildet fra solobservatoriet på Harestua i Oppland kommune fredag. Foto:,Norsk meteornettverk

Meteor lagde lysshow over Sør-Norge

Det har tidvis vært telefonstorm etter at dette lysglimtet ble observert på himmelen fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lysglimtet som også ble observert i Sverige, nord i Danmark og Tyskland stammer fra en bolide, som er en kraftig meteor.

– Lyset vi observerer avhenger av størrelsen og hastigheten på partiklene som når vår atmosfære. De fleste av partiklene brenner ofte ut i atmosfæren, men noen ganger vil de nå jorden, sier Arne Danielsen i Norsk meteornettverk til VG.

Har du bilder av lysfenomenet? Send dem til oss her!

Høy hastighet

Partiklene kan stamme fra større asteroidekollisjoner eller som støvpartikler fra kometer, og kan ha hatt en hastighet på 25 km/s, skriver Bergens Tidende.

– I dette tilfellet er det, grunnet lysstyrken, trolig snakk om en større meteor, sier Danielsen.

Norsk meteornettverk skriver på sine nettsider at meteoren trolig falt ned over den svenske østkysten sør for Stockholm.

Så du denne? Spår ny mild norsk vinter

Telefonstorm

Hovedredningssentralen meldte fredag kveld at de hadde blitt nedringt av folk som hadde observert et «mystisk» lys på himmelen, skriver Bergens Tidende.

– Vi har ikke fått det bekreftet, men antar det har noe med en meteor som har passert i området å gjøre, ettersom den er observert av så veldig mange over så stor utstrekning, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sola, Asbjørn Viste, til avisen.

Meteorologisk institutt bekrefter også at de har mottatt en rekke telefoner om lysfenomenet.

Ifølge Aftonbladet har lyset vært synlig på himmelen over store deler av landet. Avisen har dessuten vært i kontakt med lesere i Finland som også har lagt merke til lyset.

Les også: Godværet tilbake i neste uke!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder