EVAKUERT: Barnehagebarna fra Kværnerbyen blir fraktet bort fra flommen. Foto:KRISTER SØRBØ,VG

To barnehager i Oslo evakuert på grunn av rasfare

200 barn evakuert

Politiet i Oslo evakuerte onsdag ettermiddag to barnehager i Oslo på grunn av rasfare. En tredje barnehage med 400 barn ble vurdert evakuert, men er utenfor fare.

  • Cathrine Ekehaug
  • Camilla Svennæs Bergland
  • Jenny-Linn Lohne
  • Sofie Braseth
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette er gjort fordi det var fare for ras i området. Det er svært mye vann, og nå har vi sperret av stedet. 70 barn er evakuert og vi samarbeidet med brannvesenet. Geoteknikere er på vei, sa Rune Ullans i Oslo politidistrikt til VG etter at den første barnehagen ble evakuert.

– Barnehagen heter Kværnerbyen, og barna blir fraktet ned til Kværnerhallen nr. 1 hvor de får litt is og brus.

Se bilder:Fikk huset oversvømt - står med vann til livet

Da VG tok kontakt med politiet litt før klokken 14.20, hadde politiet evakuert nok en barnehage. Denne gangen på Ellingsrud. Det var totalt 139 barn som ble evakuert fra Munkebekken Idrettsbarnehage.

– Det er ingen umiddelbar fare for liv og helse, sier politiet til VG, som er på stedet.

VG snakket med en av de ansatte i barnehagen som var på stedet, hvor de nå antar at det er store materielle skader på barnehagen.

Les også:Her er det jordskredfare

BARNEHAGE UNDER VANN: 139 barn er evakuert fra Munkebekken Idrettsbarnehage på grunn av flom. Foto:PRIVAT,

Foresatte er informert

– Det har kommet ekstreme nedbørsmengder. Vannet gikk over sine bredder og gikk inn i barnehagen. Da satt vi i gang begrensing av skadene med pumper. Barna ble tatt med i andre etasje av bygget. De foresatte ble ringt for å hente barna sine. Alle barna skal være hentet. De var rolige, sier styremedlem i Munkebekken barnehage, Thomas Skorpen.

Politiet har kontroll på situasjonen.

Les også:Her berges de fra bilene

Barnehage med 400 barn vakueres ikke

Onsdag ettermiddag vurderte politiet å evakuere en ny barnehage som også ligger i Kværnerbyen. Kværnerdalen barnehage inneholder 400 småbarn, og bydelsdirektør Lasse Østmark sa til VG at de var forberedt på å evakuere hvis det skulle bli nødvendig.

Klokken 16 onsdag avkrefter operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt at Kværnerdalen barnehage vil bli evakuert.

– Per nå jobbes det intensivt med å få bort vannet fra Kværnerbyen-området. Men det er ikke noen fare i henhold til hva geologen har sagt med tanke på ras. Det er ikke snakk om evakuering av Kværnerdalen barnehage, sier Hausvik.

Operasjonslederen sier at politiet hovedsakelig er på stedet for å bidra til at trafikken går som den skal. Blant annet er ei rundkjøring inn mot Kværnerbyen sperret av.

– Trafikken i området skal gå fint, jeg har ikke fått melding om annet.

Har øvd på evakuering

Bydelsdirektør Lasse Østmark i Kværnerdalen barnehage sier at de har gode planer for hvordan en eventuell evakuering vil foregå.

– Vi bruker busser, og har en skole vi evakuerer til, sier Østmark.

Han forteller at barnehagen har øvd på slike situasjoner, men at de aldri har opplevd denne typen vannmasser tidligere. Østmark sier at situasjonen ikke er dramatisk, og at alt går rolig og fint for seg.

Da VG snakker med Østmark ved 16-tiden onsdag ettermiddag, sier han at geologene vurderer sitasjonen, men at det foreløpig ikke er aktuelt med evakuering av Kværnerdalen barnehage.

– Det er fortsatt mye barn i barnehagen, men det er avtagende fra klokken 16 og utover. Det er full tilgang til barnehagen fra oversiden, og det er uproblematisk for foreldre å hente barna sine, sier bydelsdirektøren.

OVERSVØMT: Store deler av Kværnebyen står under vann. Foto:KRISTER SØRBØ,VG

Oversikt:Flomvarsel i 70 kommuner

Mange oversvømte kjellere

Hele Kværnerveien er mer eller mindre avsperret på grunn av oversvømmelse, og all trafikk er stanset, melder Brann- og redningsetaten på Twitter. Vaktkommandør Bjørn Tore Svarstad opplyser til VG at det totalt er syv brannbiler på plass i Kværnerbyen.

Alnaelva går i rør gjennom Kværnerbyen, men fordi nedbørsmengdene er så store, greier ikke rørsystemet å ta unna alt vannet. Dermed flyter det ut på overflaten, melder Brann- og redningsetaten. Og mer vann ventes.
Lars Magne Hovtun, som er infosjef i Brann- og redningsetaten, forteller at en rekke kjellere i Kværnerbyen nå er fylt med vann. Det er trolig store skader der, opplyser han.
– Vi forsøker å pumpe ut vannet, for å forhindre at det gjør mer skade enn det allerede har gjort – men det er litt vanskelig, for vannet renner jo fortsatt inn her, sier han til VG.
Nå har brannvesenet bestilt flere lastebiler med grus og sand, slik at de kan forsøke å lage en midlertidig demning, opplyser Hovtun.

MYE VANN: Dette bildet er tatt i Kværnerbyen, som ligger i Lodalen, også kalt Kværnerdalen. Brannvesenet er på stedet med flere enheter. Foto:KRISTER SØRBØ,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder