AVSKAFFE: Om de fire stortingsrepresentantene får gjennomslag kan kongehuset bli en saga blott. FOTO: NTB Scanpix

Ap-representanter vil ha republikk

- Monarkiet er en foreldet styreform ** Mener mange politikere ikke tør å ta debatten

Tirsdag behandler Stortinget et forslag om å avskaffe monarkiet i Norge og innføre republikk. Fire Ap-representanter står bak forslaget.

Publisert:

SV har fremmet lignende forslag flere ganger tidligere, men forslagsstiller Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet påpeker overfor NRK at det er nytt at representanter fra hennes parti foreslår republikk.

Det er stortingsrepresentantene Eirin Sund (Ap), Hallgeir H. Langeland (SV), Jette F. Christiansen (Ap), Marianne Marthinsen (Ap), Snorre Valen (SV) og Truls Wickholm (Ap) som står bak forslaget.

Kongearven

- Vi mener at monarkiet er en foreldet styreform og synes det er på tide at Norge tar debatten om hvem som skal være statsoverhode i Norge. Jeg synes ikke at det skal være en samfunnsmakt som går i arv, det er lite demokratisk, sier Wickholm til VG.

Wickholm oppfordrer til debatt om demokratiet, men har ikke videre tro på at forslaget skal få tilstrekkelig gjennomslag i Stortinget. To tredjedeler av Stortinget må stemme ja til forslaget for at en grunnlovsendring skal bli vedtatt.

- Det har jo allerede blitt mottatt litt delt, men det er også veldig mange som synes at dette er positivt. Det er mange som gjør det til en debatt om at kongefamilien er hyggelige og flinke, noe vi er helt enig i. Men det er ikke det det handler om, det handler om hvem som styrer landet. Jeg tror flere burde ta debatten ut fra det perspektivet.

Han mener at mange av sine partifeller ikke vil ta debatten.

- Mange synes kongefamilien er hyggelig og da blir det ikke spesielt taktisk å støtte dette nå.

Mangler støtte

Marthinsen tror det kan skyldes at Ap har en yngre stortingsgruppe enn tidligere.

UNG BØLGE: Marianne Marthinsen (Ap) har foreslått en innføring av republikk i Norge sammen med tre partifeller og to SV-representanter. FOTO: Roger Neumann, VG

- Det har alltid vært krefter i partiet som har vært kritiske til at vi har en styreform der vi arver makt, men det som er nytt er at det er Ap-representanter som er med på å stille et grunnlovsforslag om en republikk, sier Marthinsen.

Norge valgte monarki i 1905, men Marthinsen tviler på at det samme ville skjedd i dag.

- Å ha folkelige, godt likte statsoverhoder, er fullt forenlig med at statsoverhodet velges av folket, mener hun.

Wickholm forteller at han ser for seg at presidentrollen skulle bli bestemt gjennom en utredning. Det hjelper imidlertid lite når han sier følgende:

- Det går jo ikke gjennom nå. Vi har jo ikke flertall.

(VG Nett/NTB)

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder