STREIKER: Streikevakter fra Fellesforbundet under 1. mai-markeringen på Youngstorget i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Ikke en eneste kontakt for å løse konflikten: Hotellstreiken: Fikk tilbud om å sprenge rammene

NHO-topp Kristin Krohn Devold bekrefter at de tilbød Fellesforbundet å sprenge rammen for årets oppgjør. Fellesforbundet-sjef Jørn Eggum sier gårdeiere svekker hotellene ved å ta ut pengene i husleie i stedet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hotellstreiken er langt inne i sin andre uke og det har ikke vært kontakt mellom partene for å finne frem til en løsning. Det melder begge sider tirsdag ettermiddag.

Sentrale kilder har overfor VG de siste dagene bekreftet at NHO Reiseliv i siste fase av hotellmeklingen som endte i konflikt, tilbød Fellesforbundet 3,4 prosent i lønnstillegg: Det sprenger rammene for årets lønnsoppgjør, de såkalte frontfagene i industrien ble enige om en ramme på 2,4 prosent. NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold bekrefter at de strakk seg langt.

– Det er riktig at vi i en siste fase av meklingen strakk oss langt når det gjelder økonomien, uten at jeg vil bekrefte noe konkret tall. Det var vårt siste tilbud, men det var altså ikke nok for Fellesforbundet. Vi oppfattet det som et raust tilbud, sier hun.

Les også: Disse har streiket i over en uke

– Nådde ikke frem

Fellesforbundet sier det var to årsaker til at de gikk til streik:

For lite penger og ikke gjennomslag for kravet om at de skal få lokale forhandlinger.

LOs streikegeneral, Fellesforbundsleder Jørn Eggum, sier de ikke vil kommentere hva som lå på bordet da meklingen ble brutt, men sier at det både gjaldt penger og lokale forhandlinger, men at kildene det vises til i NHO ikke kan være oppdaterte.

– Vi opplevde at vi hele tiden var løsningsorientert, men vi nådde ikke frem, sier han.

LO-leder Gerd Kristiansen har sagt at LO har åpning i sine krav til å løfte grupper, ved at de får mer enn den generelle rammen. En undersøkelse viser at de streikende har vært de store lønnstaperne i Norge de siste årene.

– Hotelldriften tappes

Han retter et kraftfullt angrep på det han mener er en viktig årsak til at mange hoteller går dårlig og med underskudd.

– I mange tilfeller er det samme eier av bygget og hotellet. De kan sjonglere og justere hvor de tar ut pengene og vi mener det er en klar tendens til at eierne tar ut pengene i form av husleie. Vi har altså et system hvor samme eier sitter på flere sider av bordet.

– De holder høye husleier som gjør at eiendomsselskapet går godt, mens hotellene sliter?

– Ja, vi mener det skjer i stor grad. Hotelldriften tappes, mens eierne tar ut pengene via eiendomsselskapet. Dermed sitter de ansatte igjen i selskaper som på papiret har en dårligere lønnsevne, sier Eggum.

Her streikes det: Disse hotellene ble tatt ut lørdag

Avviser

Krohn Devold avviser problemstillingen. Hun sier det sikkert finnes eksempler på at gårdeiere også eier hotellkjeder, men at det uansett er den enkelte hotellet og hotellets ledelse som må gjøre opp regningen.

– Et hotell må betale både skatt, lønn husleie og banklån, og det må være penger nok til alt. At en eier av et hotell eventuelt også eier andre eiendommer er ikke relevant for hotell-regnskapet. Hvert selskap må gå i pluss, ellers er det ikke liv laga på sikt.

Les også: Disse hotellene tas ut fra lørdag

– Det er nok en mer vanlig problemstilling at familieeide hoteller må betale dyr formuesskatt på hotelleiendommen som de eier selv, selv når driften går med tap. Og det er flere frittstående hoteller enn kjedehoteller, legger hun til.

Fra lørdag vil 7000 være i streik i alle fylker i landet. Det er fullt uttak; Fellesforbundet har tatt ut alle hotellansatte de kan ta ut i streik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder