BEKLAGER: Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve skriver at det er uakseptabelt å plagiere andre mediers artikler og intervjuer - og presentere det som eget stoff. Foto: Fredrik Solstad , VG

Redaktøren i Dagens Næringsliv: – Plagiatsaken omfatter 40 artikler

Etter en intern gjennomgang viser det seg at i alt 40 artikler i Dagens Næringsliv inneholder plagiat og falske intervjuer.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Det er sjefredaktør Amund Djuve som skriver om en «lite misunnelsesverdig rekord» for avisen i en signert kommentar på dn.no torsdag kveld.

– Reportasjene har stått på trykk i D2 eller Magasinet, og er skrevet av vår tidligere medarbeider Daniel Butenschøn, skriver Djuve, som ramser opp alle de 40 artiklene som omfatter både plagiering og andre vesentlige journalistiske feil og mangler.

Nyheten om plagiatsaken i en av landets mest prisvinnende og anerkjente redaksjoner, rystet både mediefolk og avislesere, da den sprakk i slutten av juli i år.

Det begynte som en nyhet om en plagiert større reportasje som ble oppdaget av en DN-leser som formidlet oppdagelsen på sosiale medier.

Stjal sitater fra amerikansk avis

Flere av sitatene viste seg ikke å være reelle, og enkelte av personene i reportasjen var aldri blitt intervjuet av Dagens Næringsliv.

Sitatene var i stedet kopiert fra en fem år gammel reportasje i den amerikanske avisen «The New Yorker» - uten noen form for kildehenvisning.

Les på E24: Trekker seg fra styre og jobb etter plagiat

Sjefredaktør Amund Djuve i DN skriver i sin kommentarartikkel torsdag kveld at saken er svært alvorlig for avisen, og at avisen er avhengig av lesernes tillit til at det som publiseres er korrekt.

– Uakseptabelt

– Det er uakseptabelt å ta gamle sitater gitt til andre medier eller benytte scener som andre har opplevd, sette disse i en ny kontekst og så presentere dem som vårt eget stoff, skriver Djuve.

Avisen har nå gått igjennom 158 artikler som er skrevet av journalist Daniel Butenschøn. Av disse fant avisens intern-granskere feil og mangler i 40 artikler, som nå er rettet opp i en egen rettelses-logg i avisen.

– Uforenlig med journalistiske idealer

I følge fagbladet Journalisten er det kalt inn til et allmøte i Dagens Næringsliv fredag.

Tidligere Dagens Næringsliv-journalist Daniel Butenschøn trakk seg fra vervet som nestleder i sammenslutningen for gravejournalister, SKUP og som kandidat til en jobb i Tinius-stiftelsen kort tid etter den første avsløringen av plagieringen.

– Det jeg har gjort, er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, skrev Butenschøn i en pressemelding.

Mer om

  1. Medier

Flere artikler

  1. Pluss content

    Pressens største overtramp

  2. DN-journalist bidro til twitter-konto som hetset egne kollegaer og sjefer

  3. DN-journalisten om Twitter-hetsen: – Jeg vil helhjertet beklage

  4. Juksepavene

  5. Politiet leter etter mulige kidnappere blant DN-lesere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder