ØNSKER INTEGRERING: Erna Solberg oppfordret i sin nyttårstale alle nordmenn til å bedrive det hun kalte for hverdagsintegrering.

ØNSKER INTEGRERING: Erna Solberg oppfordret i sin nyttårstale alle nordmenn til å bedrive det hun kalte for hverdagsintegrering. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Solberg ber nordmenn gi flyktninger en sjanse

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordret i sin nyttårstale hver og en av oss til å bidra til at integreringen av mange tusen flyktninger lykkes.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tilstrømningen av over 30.000 asylsøkere dominerte nyhetsbildet i siste halvdel av 2015. En stor andel av dem vil få opphold i Norge og skal i årene som kommer integreres og bosettes i norske kommuner.

Les nyttårstalen til Erna Solberg i sin helhet her

Asyltilstrømningen ble viet stor oppmerksomhet i Solbergs tale. Hun understreket at Norge har en streng, men rettferdig asylpolitikk, og at de som får opphold skal tas imot «i tråd med god, norsk folkeskikk».

– Nyankomne må være villige til å følge våre lover og regler. Til å lære seg norsk, arbeide og delta i samfunnet. Integrering er aldri problemfritt. Men det er heller ikke håpløst, sa hun.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

Oppfordret til hverdagsintegrering

Statministeren brukte også en del tid på å snakke om flyktningkrisen som har preget Europa og Norge i 2015.

– Vi må ha kontroll med våre grenser og hvem som kommer inn i landet. En streng, men rettferdig asylpolitikk gir signal om at asylinstituttet er til for dem som trenger beskyttelse. De som får innvilget opphold, skal vi ta imot i tråd med god, norsk folkeskikk.

Les også: Slik ser det ut på Norges største asylmottak

Solberg oppfordret alle nordmenn til å ta bruk det hun kalte hverdagsintegrering.

– Kan skoleklassen ha vennegrupper for at de nyankomne barna får oppleve flere norske hjem? Har du et ekstra sete i bilen slik at flyktningbarna også kan være med på fotballtrening? Har du noen gode norske barnebøker som du kan gi videre til flyktningfamilien som akkurat er kommet til bygda, spør Solberg før hun følger opp med:

– Har du mulighet til å melde deg som verge eller være fosterforeldre for et barn? Kan du som er arbeidsgiver innkalle personer med utenlandsk navn til jobbintervju? Våre hverdagsvalg er det som gir hverdagsintegrering.

Erna om Paris-terroren: Barbarisk angrep på demokratiet

– Vi må skape flere jobber

– Vi står foran en krevende omstilling av vår økonomi. Oljeprisfallet har gjort at omstillingen skjer raskere. Flere spør hvordan vi skal mestre dette. Svaret er at vi må skape flere jobber, sa hun.

Les også: Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

Arbeidsledigheten har vært på vei opp i Norge den siste tiden, en trend flere analytikere tror fortsetter også i 2016.

– Fremtidens jobber vil kreve kompetanse. Et arbeidsliv hvor flere skyves ut, vil føre til sosial ulikhet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg, understreket Solberg.

Hun gjentok derfor en gammel oppfordring til norske arbeidsgivere:

– Gi en flyktning eller noen med hull i CV-en en sjanse. Mange arbeidsgivere har prøvd. Få har angret.

Les også: Derfor legger Erna mobilen i BH-en

Skape egne jobber

Solberg fremholdt at fremtidens jobber vil kreve kompetanse.

– Et arbeidsliv hvor flere skyves ut, vil føre til sosial ulikhet. Et slikt samfunn ønsker ikke jeg, understreket Solberg.

Hun gjentok derfor en gammel oppfordring til norske arbeidsgivere:

– Gi en flyktning eller noen med hull i CV-en en sjanse. Mange arbeidsgivere har prøvd. Få har angret.

Hun pekte også på at flere nordmenn må være villige til å skape sine egne arbeidsplasser.

– Utfordringen kan virke stor. Men vi har en godt utdannet befolkning, god teknologisk kompetanse, rike naturressurser og et godt samarbeid i arbeidslivet. Vi har det beste utgangspunktet. Derfor er jeg trygg på at vi sammen skal klare også denne utfordringen, sa Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder