FLYKTER PÅ SYKKEL: De fleste familiene som kommer over grenseovergangen på tollstasjonen i Storskog, benytter seg av sykkel. De som blir sendt tilbake til Russland, skal nå få skyss av en buss. Foto: Mattis Sandblad , VG

Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

Russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, skal transporteres med buss, bekrefter Politiets utlendingsenhet.

  • NTB

– Vi er tilfreds med at kontakten med russiske grensemyndigheter har bidratt til at grensepassering over Storskog ved retur fra Norge til Russland, kan skje på en effektiv og sikker måte, sier politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta i en pressemelding.

Prosjektleder for Politiets utlendingsenhet i Finnmark, Tor Espen Haga, bekrefter at transport av personer som returneres til Russland, vil skje med buss.

– Retur med buss er utvilsomt tryggere og mer praktisk enn med sykkel, spesielt nå om vinteren, sier Haga.

Les mer: Venter ny flyktningstrøm i 2016

De som returneres, blir transportert over grensen til by eller tettsted som ligger utenfor det russiske grenseområdet.

Avtalen ble presentert på en pressekonferanse i politihuset i Kirkenes torsdag ettermiddag klokken 16.

Russisk nei

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) var til sammen 371 personer returnert til Russland via Storskog ved årsskiftet.

Stor aksjon: 2500 avviste asylsøkere sendt ut av Norge

I høst kom mange asylsøkere syklende inn i Norge fra Russland over grensen ved Storskog i Finnmark. I Stortingets spørretime onsdag opplyste statsminister Erna Solberg (H) at Russland sa nei til et norsk forslag om retur med buss.

– Vi har tilbudt dem buss til nærmeste by, men russerne sier at de skal komme tilbake på samme måte som de reiste, sa Solberg i Stortinget.

30 minusgrader

Onsdag kveld var det 30 minusgrader ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark.

I forrige uke fikk alle politidistriktene i landet en henvendelse fra Politidirektoratet om å samle inn hittesykler til personer som skal returneres, fordi mange av syklene er kastet og destruert fordi de ikke oppfylte norske krav til bremser, lys eller lignende.

Test deg selv: Slik er testene innvandrere må bestå

Nå som retur kommer til å skje med buss, vil det ikke være behov for oppbevaring og innhenting av sykler til å gjennomføre returer.

5500 flyktninger og migranter kom i fjor fra Russland til Norge over grensen ved Storskog.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder