... men det er ikke snøpanikk på fjellet

OKTOBER ELLER MIDTVINTERS: Slik ser Norefjell ut et par dager før jul. Foto: Mattis Sandblad , VG

Ingen hvit jul i sikte

NOREFJELL (VG) Norefjell sett fra Noresund ser mer ut som den gjør en vakker høstdag når VG ankommer et par dager før jul.

  • Øystein David Johansen
  • Mattis Sandblad

Artikkelen er over fire år gammel

Selv om meteorologene i det ganske land kan melde om at vi må vente oss regn, varmegrader og vind i julen, er det ingen grunn til å legge drømmen om skiturer helt på hylla.

– Det blir en mild gråværsjul de fleste steder i nord, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Gunnar Noer, til VG.

Vakthavende meteorolog i StormGeo, Camilla Albertsen, har en klar beskjed:
– Hvis du er på jakt etter hvit jul bør du komme deg til fjells.
Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel som gjelder for flere deler av landet. På julaften ventes det høy vannstand i området Rørvik til Lofoten samt lokalt kraftige byger på Vestlandet. Det er også ventet vanskelige kjøreforhold i Langfjella og Jotunheimen.

Albertsen forteller at det blir nokså vindfullt og vått på Vestlandet, at Sørlandet kan vente seg sørvestlig opp i stivkuling utsatte steder og noe nedbør i begynnelsen av julen. På Østlandet blir det opphold på dagen på julaften, men det kan komme noe nedbør mot kvelden.

– Det blir nokså mildt og temperaturene vil ligge rundt syv til åtte grader i sør og øst. Snøgrensa vil ligge på mellom 900 og 1100 meter, forteller Albertsen
Lei av vind og regn? Del dine bilder og historier av hva som gir deg julestemning med VGs lesere her!

Ikke bekymret

Daglig leder for Norefjell skisenter, Marius Arnesen, sier hele skibransjen sliter med grønne løyper. Han ber til værgudene og trøster seg med at det har sett verre ut tidligere.

Åsene er grønne og kun noen striper med snø er å skimte nedenfra dalen. Vi treffer Marius Arnesen foran PC-en og værvarselet.

Her finnes ikke langrennsføre, forteller han, men han legger seg ikke ned i gresset for å gråte.

– Det kan se ut som det kan komme litt snø fremover. Særlig på julaften kan det komme litt. Været blir som det blir, vi må bare gjøre det beste ut av det uansett. Panikk har vi ikke, og vi har fem åpne heiser per i dag, det skal vi ha i romjulen også, sier Arnesen, som omtaler seg selv som «snøbonde».
Har du funnet julesnøen? Del ditt bilde med oss!

STENGT BAKKE: Marius Arnesen foran én av de stengte slalombakkene i Norefjell Foto: Mattis Sandblad , VG

Fått med deg denne? Mildt, vått og vindfullt i julen

– Må behandle hvert snøkorn som gull

Også i nord ventes det mye mildvær.

Meteorolog Gunnar Noer forteller at Bodø kan vente seg opp mot seks varmegrader, mens Tromsø får opp mot tre varmegrader i julen. Selv om mange kanskje ikke har ønsket seg julevær med varmegrader, vind og regn forteller meteorologen at kaldt, klart julevær med et lett snødryss er ikke er det man skal forvente.

– Det ser ikke ut som det er store mulighet for det, sier han til VG.

Rushet på Norefjell starter 2. juledag, og Arnesen sier de uansett hva som skjer skal gjøre alt de kan gjøre for at gjestene skal kunne stå på ski. Flere har allerede tatt kontakt for å sjekke snøforholdene.

– Mange ringer, og vi har mye treff på webkameraene. Vi har snø, det har vært juler tidligere hvor det ikke har vært snø i det hele tatt. Per i dag er skikjøring en eksklusiv vare på Østlandet. Vi må behandle hvert snøkorn som gull, sier Arnesen.

– Dessuten er det kanskje sånn at Ola og Kari Nordmann ikke pakker frem skiene når det er helt grønt hjemme og man kan ta frem gressklipperen. Det kan være en bekymring.

Månedsvarsel: Julehilsen fra meteorologene

GRØNT PÅ TUNET: Kim Jensen tar i mot gjester og serverer mat på Norefjellhytta selv om snøen glimrer med sitt fravær Foto: Mattis Sandblad , VG

Omtrent midt i den ene slalomløypa som er stengt driver danske Kim Jensen restauranten og overnattingsstedet Norefjellhytta. Også han venter på snøen.

– Det er litt trist når det allerede har vært snø her, som har forsvunnet igjen. Men her har det i hvert fall ikke vært noe merkbar nedgang med tanke på bookinger. Det er mange hyttefolk som feirer jul på fjellet uansett. Jeg er ikke bekymret, det har sett ut slik før også!

Hvit jul? Her kan det bli førjulshvitt

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Her blir det
    hvit jul

  2. Juleværet: Vanskelige kjøreforhold – men julaften kan bli ganske brukbar

  3. Slik blir været nyttårsaften: – Elendige greier

  4. Varsler full storm og store nedbørsmengder på lille julaften

  5. Oppholdsvær og fint i Nord, mens kraftig vind herjer over Sør-Norge i helgen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder