VIL GI SKOLEGANG: Erna Solberg ønsker at jenter skal få rett og mulighet til å få gå på skole. Foto: KRISTIAN HELGESEN, VG

Solberg vil at FN prioriteter skolejenters sikkerhet

Statsminister Erna Solberg (H) er blitt enig med Rwandas president Paul Kagame om at FN bør skjerpe innsatsen for at jenter i konfliktområder skal være trygge når de er på skolen.

Artikkelen er over seks år gammel

Kagame leder sammen med Solberg en pådrivergruppe for FNs tusenårsmål. Ett av tusenårsmålene er at flere jenter skal få skolegang.

Rett og mulighet til skolegang

- Vi er blitt enige om å sette opp sikkerhet for jenter i utdanning som et tema på vårt neste møte i komiteen. Vi ønsker at jenter ikke bare skal ha en formell rett til skolegang, men også en reell mulighet. Foreldre må våge å sende barna sine til skolen, sier Solberg til NTB.

Bortføringen av over 200 skolejenter i Nigeria har ført til ekstra oppmerksomhet om at skoler slett ikke er noen trygg plass i land med krig og konflikt. I Afghanistan har skolejenter fått kastet syre i ansiktet, i Pakistan overlevde tenåringen Malala Yousafzai så vidt et Taliban-angrep.

Solberg vil også ta saken med seg til FNs hovedforsamling til høsten.

Vil øke forståelsen

Å knytte sikkerhet til jenters utdanning kan ifølge statsministeren bety økt militær innsats for å beskytte jenter som går på skole, men hun mener også at det er viktig å øke forståelsen for at det er forkastelig å angripe jenter som går på skole.

- Å få dette sterkere inn på FNs dagsorden, kan få flere land til å ta dette på alvor slik at det høyner kostnaden ved å angripe skolejenter, sier Erna Solberg.

Mer om

  1. FN
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Hannah (17) er Solbergs skole-inspirator

  2. Jobber doble skift for å skaffe skolegang til 500.000 barn på flukt

  3. VG mener: Finnes ingen bedre kampsak for Erna

  4. Malala i motvind

  5. Erna lanserer FN-kommisjon som skal skaffe utdanning til alle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder