SNUDDE: Abid Raja har skiftet om både barnehage og heldagsskole. Foto:Krister Sørbø,VG

Raja vil ha obligatorisk barnehage for 5-åringer

Har snudd og støtter heldagsskole for å knekke barnefattigdom

TROMSØ (VG) Venstres Abid Raja (39) bruker sin egen erfaring fra å vokse opp i fattigdom, volden fra faren og det å bli plassert på barnehjem i bekjempelsen av den norske barnefattigdommen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– For Høyre er det å fjerne formuesskatten den viktigste saken i denne fireårsperioden. Det er det ikke for meg. Det er at vi ikke har klart å gjøre noe med at 100.000 barn i Norge er fattige. Hva i all verden kan være viktigere enn det? spør Abid Raja.

Tenke nytt

Venstre og Raja har tatt mål av seg å tenke helt nytt i sosialpolitikken.

– Nå skal jeg si noe som kun står for min regning, fordi Venstre ikke mener det: Jeg har kommet til at det i fremtiden bør være obligatorisk for femåringene å gå i barnehage. Jeg vet at mange ikke oppfatter dette som et liberalt standpunkt, og Venstre har ment noe helt annet. Likevel tror jeg at det er veien å gå, mener han.

Les også: Fikk panikk under TV-innspilling

– Grunnen er at hvis alle går i barnehage det siste året før de begynner på skolen, så kan de faktisk snakke norsk. De kan være sammen med andre barn. Det er her hele nøkkelen til integrering ligger. Men det er også her nøkkelen ligger til å få norske barn fra ressurssvake hjem integrert i samfunnet, sier Raja.

Selv vokste han opp i en liten kommunal leilighet i Oslo. Faren jobbet på spikerverket. Moren var analfabet. Han delte soverom med sine tre søsken.

– Det kunne ha gått begge veier med meg, uttalte han i et intervju med Aftenposten fredag.

Les også: Skei Grande i strupen på Støre

Kriminell narkoman

Han sier at han kunne ha blitt kriminell, narkoman eller fanatisk muslim. I stedet ble han advokat og stortingsrepresentant.

– For meg er ikke dette teori. Det er ikke noe jeg har lest meg til. Jeg har kjent fattigdommen på kroppen. Min far slo meg, slik at jeg måtte flytte hjemmefra, til et barnehjem. Også i dag blir barn slått, selv om det er forbudt. Og barn i innvandrerfamilier blir mer slått enn etnisk norske barn. Men også etnisk norske barn fra ressurssvake familier blir slått mer enn barn fra ressurssterke familier, sier Raja.

– Poenget er at hvis du kommer fra slike familier, så er oddsene dine så utrolig dårlige for å lykkes i samfunnet. Det er dette vi må snu. De barna som trenger det mest er ikke i barnehagen. For Venstre er det et mål at alle barn skal ha like muligheter uavhengig av familiebakgrunn, sier han.

Les også: Byr på festmiddag

Gratis barnehage

Trine Skei Grande vakte oppsikt da hun i sin tale til Venstres landsmøte på fredag sa at hun i fremtiden vil ha gratis barnehage for alle – og gratis SFO. Noe slikt har Venstre aldri ment før. Og det er svindyrt.

Les også: Sjekk om din kommune får nye lærere

Hun rørte også ved et annet tabu for det liberale partiet: Skei Grande sa at hun kanskje var i ferd med å bli tilhenger av den såkalte heldagsskolen. Fra før har Venstre snudd trill rundt i spørsmålet i kontantstøtte, som partiet nå vil fjerne.

– Jeg har alltid vært motstander av heldagsskolen. Nå har jeg snudd. Heldagsskolen vil være riktig virkemiddel for å øke integreringen, og hindre at folk faller ut av videregående skole senere, sier Raja.

Her er Rajas liste over forslag Venstre kommer til å fremme i Stortinget de neste månedene for å få bukt med barnefattigdommen:

** Gi gratis kjernetid i barnehagen for 4–5 åringer til foreldre med lav inntekt, og på sikt utvide til alle barn av foreldre med lav inntekt.

** Gi barn i asylmottak rett til barnehageplass på linje med andre barn.

** Innføre inntektsdifferensiert foreldrebetaling i barnehagen.

** Åpne for utvidede åpningstider i barnehagene, men ha en maksimaltid for oppholdstid i barnehagen, slik at foreldre som arbeider turnus o.l. kan ha barnehageplass.

** Gjennomgå regelverket for taushetsplikt med sikte på at barnevern, helsesektoren og barnehagene bedre kan samarbeide for å finne gode løsninger for barna.

** Øke rekrutteringen av vernepleiere, barnevernspedagoger og barne- og ungdomsarbeidere som ansatte i barnehagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder