AFTENPOSTENS PRISVINNER: Mohsan Raja (30) fikk fredag prisen «Årets osloborger» av Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen (til venstre). Foto FAKSIMILE ,

Årets osloborger: - Vurderer å gi fra meg prisen

Etter at Aftenposten utnevnte Mohsan Raja (30) til «Årets osloborger 2015» vurderer prisvinneren nå å gi fra seg tittelen etter å ha blitt konfrontert med en rekke hatske innlegg på sin Facebook-side.

– Jeg vurderer det nå, og skal diskutere med venner og familie hva jeg skal gjøre. For meg er det viktig å få oppmerksomhet om behovene for flyktningene. Nå handler alt sammen isteden om hva jeg har skrevet på Facebook, sier Raja til VG mandag kveld, og legger til:

– Hvis det står mellom min tro og denne utmerkelsen, så klarer jeg meg fint uten denne tittelen.

Fredag forrige uke tildelte Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen tittelen til Raja etter at leserne stemte ham frem.

Det har skapt kraftige reaksjoner fordi Raja på sin private, men åpne Facebook-profil har lagt ut en rekke kontroversielle statuser.

Les også: Dette er vinneren av Årets Navn i VG

Facebook-kontroverser

På Minerva har medredaktør Ivar Staurseth skrevet kronikken «Ikke mitt års osloborger».

11. september i år omtalte han terrorangrepet mot USA 11. september 2001 som en «inside job». På Dagsnytt 18 i NRK mandag utdypet Raja sitt syn og sa at han mener USAs politiske ledelse lot angrepet skje med vilje.

– Det er flere konspirasjonsteorier. Jeg mener de hadde informasjon. De hadde nok til å gjøre noe med det. De gjorde ikke noe for å stoppe det. Det er mange eksperter som er enig med meg i dette, og som stiller spørsmålstegn ved måten byggene raste på.

Kronikk: 2014 - året da konspirasjonsteorier ble mainstream

FRIVILLIG: Mohsan Raja har ledet gruppen som har kalt seg «Nattevaktene på Tøyen» og som bistod flyktninger som kom til Oslo. Foto: Trond Solberg , VG

28. juni i sommer skrev Raja også dette i forbindelse med at USAs høyesterett to dager i forveien slo fast at retten til samkjønnet ekteskap er grunnlovsfestet:

«Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profil bilde? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKET! Da kan ikke VI som muslimer vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt. Det blir feil synes jeg. Det er nesten som å si jeg støtter de som drikker alkohol, dreper, selger narkotika osv.! Ja vi skal respektere alle mennesker men vi kan ikke akseptere deres handlinger».

Les også: Fotballspiller så rødt for å rope «homo»

Islam forbyr homofili

Mandag kveld ønsker ikke Raja å svare på om han støtter homofile som lever i samkjønnede forhold eller har sex med personer av samme kjønn.

– Jeg kan bare si at jeg respekterer alle mennesker. Men jeg er også muslim, og islam sier at homofili er forbudt. Jeg støtter religionen min, og jeg kan ikke gå rundt og støtte alle menneskers handlinger hele tiden. Folk får gjøre som de vil, men jeg står for det jeg mener.

– Og hva mener du?

– Jeg mener at folk får leve som de vil. Jeg respekterer det, men kan ikke støtte det.

– Hva er forskjellen på å respektere og støtte folk?

– Hvis kompisen min hadde slått ned noen, så hadde jeg fortsatt respektert han som en venn, men jeg hadde ikke støttet handlingen hans, hvis du forstår, sier Raja.

Raja, som har fått prisen for sitt arbeid dag og natt i tre måneder for flyktningene som kom til Tøyen i Oslo. Men i Aftenpostens omtale av Raja var ikke de kontroversielle Facebook-oppdateringene nevnt med ett ord.

– Jeg vil ikke gå inn på hvorfor det endte slik. Jeg bare reflekterer rundt i etterkant at vi burde ha gjort en bedre jobb med bakgrunnssjekken av de vi nominerte til denne kåringen, sier Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen til VG.

Les også: Noen å prøvde å manipulre Aftenpostens prisutdeling i fjor

VET IKKE HVA HAN SKAL GJØRE NÅ: Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen, her i Operaen i forbindelse med NHOs årskonferanse tidligere i år. Foto: Jørgen Braastad , VG

Han sier dette om hvilken kvalitetssikring han selv sørget for å gjøre:

– Jeg var ikke inne i dette arbeidet, men jeg har uansett ansvaret for det.

Aftenposten: En dobbelthet

– Hva er det du mener er problematisk slik denne kåringen fremstår nå?

– For det første så har prisvinnerne gjort en veldig god jobb med å hjelpe flyktninger på en konkret og fin måte. Ut fra det vi vet, så står det seg. Det er det de er blitt nominert og fått prisen for. Men så har det kommet frem ulike uttalelser og holdninger som setter det arbeidet deres i relieff. Når vi nominerer noen til å bli årets osloborger, så tenker jeg at vi også har et ansvar for at leserne har et fair grunnlag.

– Hvorfor er det relevant?

– Det er holdninger som i relieff med arbeidet han gjør med flyktninger. Det er en dobbelthet der. Hadde vi avdekket dette tidligere, så hadde vi hatt et bedre grunnlag å gi leserne våre før de skulle stemme frem en vinner, sier Hansen.

Sjefredaktøren forteller til VG at han nå vurderer hva Aftenposten skal foreta seg.

– Vurderer du å trekke tilbake tittelen?

– Jeg vil ikke kommentere det nå. Jeg skal bruke litt tid på å tenke og diskutere dette med mine medarbeidere. Jeg vil ikke utdype det noe mer, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder