MØRKT BUDSKAP: Utenriksminister Børge Brende (H) frykter terror og sosial uro. Her på pressekonferanse hos statsminsteren i forbindelse med at terrororganisasjonen IS hadde henrettet det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Foto: Frode Hansen , VG

Brende ber Norge stålsette seg for langvarig flyktningkrise

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det bør sendes et signal om at Norge og Europa ikke kan løse alle sosiale og økonomiske utfordringer i verden.

  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

I sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget mandag, ba Brende det norske folk om å forberede seg på at 2016 blir et mer krevende år på dette området enn fjoråret.

– 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende fra talerstolen inne i stortingssalen.

I et intervju med VG vil ikke utenriksministeren snakke direkte om tirsdagens avsløring av et hemmelig, internt notat i UD med svært pessimistisk innhold.

UD om notatet: - Internt arbeidsdokument

Stor utfordring

– Men jeg tror at i mange år fremover så vil migrasjon være en stor utfordring, sier han, sittende under maleriet av parlamentarismens far, Johan Sverdrup, i Eidsvoldsgalleriet i Stortinget.

– I notatet står det at selv om det skulle bli fred i Syria, og selv om Norge og andre land skulle hjelpe flyktningene langt mer enn i dag i nærområdene, så betyr ikke det at flyktningestrømmen stopper opp?

– Det er ikke noen tvil om at vi står overfor et veldig sammensatt bilde. Vi har sett av tilstrømningen av flyktninger og asylsøkere som har sin basis i at de flykter fra krig og konflikter, har åpnet for at andre som er i en vanskelig sosial og økonomisk situasjon, også flykter. Store deler av Afrika rett sør for Sahara ser dette som en mulighet til å komme ut av fattigdommen, og komme seg til Europa, sier Brende.

VGs politiske redaktør Hanne Skarvteit: - Mørkt og usminket om Europa

Utenriksministeren er meget tydelig på at migranter må forstå at de ikke vil eller kan få opphold.

– Det må sendes et signal. Det var blant annet det jeg gjorde i redegjørelsen. Europa kan ikke løse alle økonomiske og sosiale utfordringer i verden, gjennom å motta de som har en lavere levestandard enn oss til Europa. Det er ikke mulig. Det vil, sammen med kampen mot menneskesmugling, være det som over tid bidrar til å stabilisere situasjonen, sier Brende.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas- systemene kollapser

Fire millioner flyktninger

– Jeg tror at mange av de som har kommet til Europa, har kommet fra krig- og konfliktområder. Det er over fire millioner som har forlatt Syria. Det er mange. Det er en million som har kommet til Europa. I tillegg ser vi at det er mange som forlater Afghanistan, og det jo fordi man etter så mange år med konflikt kanskje ikke ser noen fremtid for seg og sine. Noen har krav på beskyttelse, og noen har det ikke, sier Brende.

Ekspert om notatet: Et brudd med det Norge har stått for før

Alt handler om å få «kontroll» over situasjonen.

– Derfor er det utrolig viktig nå at Europa, EU og Schengen får kontroll med sin yttergrense. Man må registrere alle som kommer inn i Schengen, ta fingeravtrykk og la seg registrere i den felles databasen. Og det må også gjøres klart at de man kan motta i Europa er de som har krav på beskyttelse.

Lite optimisme

Det var lite optimisme å spore i Brendes redegjørelse – slik det var lite optimisme å spore i notatet fra hans eget departement.

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Mer om

  1. Syria
  2. Børge Brende

Flere artikler

  1. Støre om flyktningkrisen: – Trykket øker, og noe må ryke

  2. Slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig UD-notat

  3. Pluss content

    Hemmelig UD-notat om flyktningkrisen: Slår full alarm

  4. UDs kommunikasjonssjef: - Internt arbeidsdokument

  5. Vil at EU behandler alle asylsøknader

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder