IKKE HELT DEN STORE JULEIDYLLEN: Slik så det ut på Borre utenfor Horten julaften 2013. Det samme været kan vi vente oss over store deler av landet i år. Foto: VEGARD GRØTT/ NTB SCANPIX

Juleværet blåser bort flere steder i landet

Drømmer du om en hvit, vindstille jul? Da bør du slutte å lese med en eneste gang med mindre du bor lengst nord i landet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Stormen som traff Vestlandet tirsdag, vil ikke bare merkes de neste timene - den vil også føre til dårlig vær over hele Sør-Norge de neste dagene.

Den kraftige vinden og snøværet har ført til at Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for hele elleve fylker fra Sør-Trøndelag og sørover tirsdag.

– Det er særlig Vestlandet og fjellet i Sør-Norge som får trøkket, sier statsmeteorolog Ida Fossli til yr.no.

HJEM TIL JUL? Slik blir juletrafikken

Ruskete på fjellet

Natt til onsdag er det meldt storm i fjellet i Sør-Norge og på kysten av Vestlandet nord for Rogaland, noe som vil føre til vanskelige kjøreforhold. Også onsdag vil det bli vanskelige kjøreforhold i fjellet som følge av vind, snø og snøfokk. Nedbøren vil komme som regn i lavlandet.

Fossli ber folk som skal kjøre over fjellet i Sør-Norge før lørdag, om å følge nøye med på vær- og veimeldinger.

Innen julaften vil stormen roe seg, men vindstille blir det ikke, forteller Beathe Tveita, vakthavende meteorolog hos Storm, til VG.

Et stormsenter vil nemlig gå inn nord for Skottland mot Færøyene på lille julaften. Det vil blåse opp i Sør-Norge, og det blir opp til sørøstlig storm utsatte steder på Vestlandet og i fjellet. På julaften dreier vinden sørvestlig, og da øker den på til storm også lenger nordover til Trøndelag.

På julaften får Nordland og Troms sør-østlig og østlig bris opp mot kuling. Finnmark får den roligste vinden, her blir det kun skiftende bris, selv om vinden vil være kraftig på lille julaften.

PLUTSELIG BLE DET SOMMER: Så varmt var det mandag

Mildt og vått

Men hva så med snøen? Våre nordligste fylker har størst sjanse for å få litt hvit jul.

– Det kan bli noen snø- og sluddbyger i ytre strøk av Finnmark. Der er det muligheter! Kanskje også i Troms, sier Tveita.

På Sør- og Østlandet vil regnet komme sammen med vinden lille julaften. Det vil gi seg utover dagen østafjells, og også i Midt-Norge – mens Vestlandet vil ha bygevær på julaften.

Nord for Mjøsa kan det bli til dels snø eller sludd. Der vil temperaturene være på rundt null. Ellers i Sør-norge er det regn med snøgrense på rundt 4-600 meter – og noen få plussgrader.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder