Interne e-poster omtalte Anundsen-filmen som «propaganda»

Offentlig ansatt om filmen: «Anundsens andakt»

Justisminister Anundsen har hardnakket avvist at filmen han lanserte i valgkampen var propaganda. Men internt i departementet hans omtales filmen som nettopp det.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har fått delvis innsyn i en rekke regjeringsinterne e-poster mellom Justis- og beredskapsdepartementet (JD) og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

Fagforeningene: – Anundsen utnytter folk under seg på rangstigen

Anundsen-ansatte lei seg

E-postene VG har fått har gjennomgått en omfattende sladding.

VG vet at flere ansatte i Anundsens eget departement har tatt kritikken mot filmen de har laget personlig svært tungt og at dette er årsaken til sladdingen.

I tillegg til at filmen internt i Justisdepartementet har skapt svært dårlig stemning, er VG også kjent med at Anundsens publisering av filmen bare dager før regjeringens budsjettkonferanse i august skapte sterke reaksjoner og irritasjon på Statsministerens kontor.

I det 32-sider lange dokumentet med e-poster VG har fått innsyn i gjennomgås en rekke praktiske detaljer i planleggingen og produksjonen av Anundsens skrytefilm om seg selv.

Se selv: Her er de interne e-postene

I forbindelse med lanseringen av filmen benektet Anundsen overfor VG 24. august at skrytefilmen er propaganda.

– Dette er ikke en propaganda-video, men en objektiv informasjonsvideo.

– Hvorfor er dette ikke propaganda?

– Dette er en informasjonsvideo, sa Anundsen da.

«Andakt» og «propaganda»

Men i e-postene omtales filmen på en helt annen måte.

«Klippen begynner å nærme seg ferdig for langversjonen av Anundsens andakt» skriver en offentlig ansatt person som er anonymisert i dokumentene i en e-post 5. august.

Brukte TV-klipp uten tillatelse: Slik reagerer NRK

I en annen e-post, datert 14. august, karakterises filmen på nytt. I en diskusjon om hvor det har blitt av et lengre opptak som ikke ble med i den endelige versjonen:

«Vi skjønner og er ikke uenige. Men i propagandaens tjeneste vil vi ha en mellomløsning. Kort, men med intro og klipp fra innslag med statsråden. ??»

Det er uklart om denne siste e-posten er sendt fra Anundsens politiske rådgiver André Kolve eller om det er ansatte ved Kommunikasjonsenheten i departementet som har sendt den.

I en tredje e-post ber en ansatt i Kommunikasjonsenheten om at det legges inn flere klipp i filmen hvor Anundsen kan skryte av regjeringen.

«Bare for å rydde eventuell tvil av veien. Det vi ønsker oss til slutt er (...) flere korte snutter på omtrent ett minutt. (..) Hver snutt kan gjerne bygges rundt Anundsen som forteller hvor bra regjeringen jobber (der det finnes), med innklipp».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder