- IKKE SELVMÅL: Knut Arild Hareide (KrF) mente det var viktig å følge innstillingen i oljevernsaken - og ikke lage selvmål. Foto: Scanpix

Ja takk, begge deler i KrF til oljevern

KRISTIANSAND (VG Nett) KrF vil foreløpig ikke borre etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen. Men partiet sier ingenting om hvor lenge vernet skal vare.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Dermed oppfattes vedtaket som både en seier for de som vil verne - og for de som vil utvinne. I tillegg har partiet heller ikke vedtatt et vern av Barentshavet.

Flere KrF-ere ønsket opprinnelig et varig vern mot olje- og gassvirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men på landsmøtet vant de ikke fram. I vedtaket heter det at Kristelig Folkeparti vil ha petroleumsfrie soner i de mest sårbare områdene, men unngår bevisst formuleringer om varighet.
To år

Det betyr at partiet har vernet områdene i hvert fall fram til KrF sitt neste landsmøte om to år.

- KrF har alltid hatt en restriktiv holdning til olje- og gassvirksomheten, og det skal vi fortsatt ha etter dette landsmøtet, sa partileder Dagfinn Høybråten.

Han gikk inn for kompromissforslaget uten formuleringer om varighet. Dermed etterlater det seg et smutthull som muliggjør olje- og gassvirksomhet i framtida.

- Vi må huske at det fleste av vedtakene vi har fattet på landsmøtet innebærer at vi er avhengige av inntekter fra olje- og gassvirksomheten i flere tiår framover. Vi må ta en avveining mellom vekst og vern, sa Høybråten.

- Lager selvmål

Flere KrF-ere talte for oljeutvinning. Fra Nordland KrF ble det reist et forslag om at petroleumsaktiviteten må bidra til økt verdiskapning og sysselsetting i Nord-Norge. Også delegater fra Rogaland og Hordaland sto på den utvinningsvillige siden, mens partiledelsen og så godt som resten av partiet la seg på en vernelinje.

- Det er veldig viktig at vi følger innstillingen, og ikke følger verken Nordlands eller Rogalands forslag. Hvis vi går inn for noe annet enn innstillingen fra programkomiteen mener jeg vi svekker nettopp de seirene vi oppnådde i Bondevik II-regjeringen og lager selvmål, uttalte tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Vedtaket omfatter også Mørebassenget og kystnære områder i Skagerak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder