TILBAKE I GATENE: Her demonstrerer personer tilknyttet Profetens Ummah utenfor den amerikanske ambassaden i 2012. Nå varsler personer i samme miljø at de vil patruljere gatene som et svar på «Odins soldater». Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Islamister mobiliserer mot «Odins soldater»

Personer knyttet til islamistmiljøet i Oslo opplyser at de har dannet en gruppe de kaller «Allaahs soldater».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Via en sentralt plassert person i islamistmiljøet har VG fått tilsendt en uttalelse og bilder av den planlagte uniformen. Gruppen har fått navnet «Jundullaah» – som de selv oversetter til norsk med «Allaahs soldater».

«I respons til den vantro gruppering 'Odins soldater's patruljering i gatene, har vi muslimer valgt å opprette en gruppe som skal patruljere gater, i første omgang i hovedstaden Oslo, for å forby det onde og kalle til det gode», heter det i uttalelsen.

Hettegenserne, som angivelig skal være den planlagte «uniformen», er dekorert med det svarte flagget til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) over hele ryggen, med en mindre logo på brystet foran.

Hadia Tajik (Ap). Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Borgervern hører ikke hjemme i Norge

Tirsdag sa Arbeiderpartiets Hadia Tajik at «Odins soldater» utfordre reglene Norge har mot privat vaktvirksomhet og forsøkte å illustrere problemstillingen på følgende måte:

– Det blir som om islamister skal uniformere seg, ta til gatene og kalle seg natteravner eller borgervernere. Det er svært uønsket og uheldig for landet vårt, ødeleggende, sa Tajik.

Nå er det akkurat det som kan være i ferd med å skje. Opplysningene om at islamistene i Oslo er i ferd med å etablere en gruppe, bekreftes også av den midlertidige talsmannen til Profetens Ummah som kaller seg «Abu Arijon». Han opplyser at planen er å starte i Oslo, deretter Drammen og Tønsberg.

– Borgervern hører ikke hjemme i Norge enten de gjør det for Odin eller for Allah. Jeg legger til grunn at politiet, som er de eneste som har myndighet til å patruljere og bruke makt, følger slike miljøer så tett som omstendighetene krever, skriver Hadia Tajik i en melding til VG.

Medlemmer på PST sin overvåkningsliste

«Odins soldater», som har flere høyreekstreme medlemmer, har foreløpig ikke vært å se i hovedstaden. De har imidlertid patruljert gatene i Drammen og Tønsberg.

Mange av personene i «Allaahs soldater» kommer fra miljøet i og rundt islamistgruppen Profetens Ummah, der talsmannen Ubaydullah Hussain for tiden sitter varetektsfengslet og siktet for rekruttering til IS. «Allaahs soldater» opplyser selv i uttalelsen at nærmest alle i gruppen står på «overvåkningslisten» til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Kjenner PST til at gruppen «Allaahs soldater» skal patruljere i Oslo?

– Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner eller enkeltgrupperinger, svarer seniorrådgiver i PST, Siv Alsén til VG.

Overfor VG presiserer personen som har videreformidlet uttalelsen at gruppen «er et svar på den manglende responsen fra Staten til at kjente høyreekstreme får patruljere gatene, noe som bidrar til at den muslimske minoriteten i Norge føler seg utrygge».

VG har vært i kontakt med Oslo-politiet som ikke kunne kommentere saken onsdag ettermiddag.

Ellingsen: – Ingen kommentar

Tirsdag uttalte Frps Jan Arild Ellingsen til politisk kvarter at Odins soldater fortjente honnør.

I debatten stiller programlederen Ellingsen et spørsmål om hvordan hadde sett på saken dersom det var noen fra det islamistiske miljøet som hadde gått ut og sagt at de ville drive borgervern.

– I utgangspunktet synes jeg ikke noen skal gi borgervern, men hvis noen enkeltpersoner ønsker å være ute og bidra til å redusere kriminaliteten, og redusere utryggheten som borgerne føler, så er det hvor de kommer fra, etnisitet, religion, hudfarge og språk ganske uvesentlig. For min del ligger det noe prinsipielt under, nemlig at man operer innenfor loven. Og at man gjør det til beste for samfunnet, uttalte han til politisk kvarter.

Da VG ber ham kommentere om hva han mener om den nye gruppen «Allaahs soldater», gjorde han det klart i tydelige ordelag at han ikke ville uttale seg.

– Ingen kommentar, sier Ellingsen, før han legger på røret.

Unngå konfrontasjoner og gateslagsmål

– Generelt vil jeg si at dette er veldig unødvendig, og tar avstand fra det på det sterkeste, sier Yousef Bartho Assidiq til VG.

Han het tidligere Per Bartho Hansen, før han konverterte til Islam. Assidiq har selv en bakgrunn som radikal i årene 2009 og 2010, og miljøet han var en del av utviklet seg til det som ble hetende Profetens Ummah. Nå arbeider han med å redde ungdommer fra ekstremisme.

Han har selv beskrevet opplevelsen av å gå sammen med «Odins soldater» som «absurd».

– Dette er jo noe av det som skjer når man har grupper som hevder seg langt ute på ytterpunktene, sier han.

Yousef Bartho Assidiq. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– «Odins soldater» har nå fått mye vind i seilene etter mye snakk om ekstrem islamisme, som danner et rekrutteringsgrunnlag. Nå som det har vært mye tale om

«Odins soldater», får det en effekt på den andre siden, forklarer Assidiq.

– Jeg tror de fleste være skeptiske til denne gruppen, som de er skeptiske til «Odins soldater». Men hos noen vil denne nye gruppen sikkert bli møtt med positivitet, sier han.

– Det er nå viktig at vi jobber med begge gruppene, og fjerner polariseringen. Ellers blir det konfrontasjoner og gateslagsmål. Vi må beholde roen, og snakke sammen. Oslo kommune er flinke på ungdomskontakter, og politiet har mye erfaring på området. Vi som sivile borgere må ikke la oss skremme, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder