FORTELLER FOR FØRSTE GANG: Karin Singstad (t.v) er tidligere landslagsspiller. Hun forteller sammen med Anne Widerøe hvordan selskapet Let's Travel og dagens leder i Håndballens Venner (HV) kuppet foreningen. De sier de velger å fortelle, fordi VG og TV2 har skrevet om Rio-turen. Foto: Trond Solberg/VG. Foto: Trond Solberg VG

Beinhard maktkamp i Håndballens Venner

Ansatte i turselskapet Let's Travel meldte seg inn i Håndballens Venner og bidro til at styret ble kastet. Senere fikk Let's Travel oppdraget med å arrangere turen til OL i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Du har nok sett dem på tv-sendingene fra håndballmesterskap verden rundt: Håndballens Venner har preget tribunene med jubel og glede når håndballjentene har hentet medaljer.

Men som VG kan fortelle i dag, har organisasjonen vært gjennom en beinhard maktkamp.

Den endte med at reiseselskapet Let's Travel fikk kontrakten med Håndballens Venner om å arrangere turen til sommerens OL i Rio, hvor håndballheltene igjen skal kjempe om gull mellom 5. og 21. august.

Høsten 2013: begynner styret i Håndballens Venner planleggingen av tur til OL i Rio i 2016.

– Vi gikk ut med et anbud til reiseoperatører. Siden det var for tidlig å få inn priser på blant annet flybillettene, var det ikke et prisanbud: Vi var ute etter det beste konseptet, sier Anne Widerøe, som ledet anbudsarbeidet som medlem av reiseutvalget.

– Gjettekonkurranse

– Det var selskapet Connections som leverte det beste opplegget. Lets Travel leverte bare en pris, en veldig lav pris, men det var ikke det vi var ute etter fordi å gi en pris i realiteten bare ville være en gjettekonkurranse, fordi de var så mange ukjente faktorer, sier Widerøe.

– Vi fikk innstillingen fra reiseutvalget og behandlet saken i styret i Håndballens Venner, sier Karin Singstad (57), som hadde blitt valgt som leder i Håndballens Venner året før.

Singstad tok for øvrig sølv med landslaget under OL i Seoul i 1988.

Enstemmig

Både 2. november 2013, og i et telefonmøte to uker senere, vedtok et enstemmig styre å gå i forhandlinger med Connections som samarbeidspartner for Rio 2016.

Bestilte drømmetur til Rio: Prisen mer en doblet

Nestlederen i styret, Sigvard Magelssen (70), var ikke til stede på disse styremøtene. Deretter ble det inngått en skriftlig avtale med Connections.

Magelssen er leder av Håndballens venner i dag.

– Jeg har det skriftlig at det ikke skulle inngås noen avtale med Connections, men at man bare skulle innlede forhandlinger, sier han og viser til en mail som Singstad hadde sendt 15. januar 2014, hvor hun skriver at ikke noe skal underskrives før styret har sett gjennom kontrakten, sier han.

– Det var en alvorlig feil saksbehandling, som jeg grep fatt i da det nye styret behandlet saken, sier han.

Mobiliserte

1. mars 2014 var det årsmøte i Håndballens Venner (HV) i Oppsal Arena i Oslo.

Det lå an til et udramatisk møte. Men de siste dagene før årsmøtet, kom det plutselig mange nyinnmeldinger.

– Noen mobiliserte. Vi så at mange av de nyinnmeldte var ansatte i Let's Travel. Vi skjønte at noe var på gang, sier Singstad.

GULLJENTER: De norske håndballjentene feiret gullet i håndball-VM like før jul i 2015. Håndballens Venner reiser rundt og støtter laget under slike mesterskap. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Det ble fremmet forslag til årsmøtet om at valg av reiseoperatør for Rio-OL skulle tas opp til ny behandling. Ingen hadde noe å innvende og saken ble godkjent.

– Vi opplevde det som uproblematisk, da et enstemmig styre to ganger hadde behandlet saken. Vi regnet med at flertallet i styret ville stå på vedtaket sitt, sier Singstad.

Men hun visste ikke da at hun snart kom til å bli kastet: Minutter senere var det valg.

– Kupp

Da kom et benkeforslag fra «Tom Arne Lefsaker i Let's Travel». Han satt og sitter i styret i Let's Travel.

Han foreslo at nestleder Magelssen ble leder, i stedet for Singstad.

Voteringen viste at Magelssen fikk 19 stemmer, Singstad 14.

– Vi ble utsatt for et regelrett kupp, hvor Let's Travel og Magelssen fikk fjernet meg, sier Singstad.

VG har fått tilgang til navn på folk som meldte seg inn i Håndballens Venner onsdag 26. februar 2014; tre dager før årsmøtet.

– Vi fant minst fire som er ansatt i Let's Travel, som holder til i Skien. De deltok på årsmøtet, sammen med forslagsstiller Lefsaker og Let's Travels daglige leder, Jun Cai Bjørbekk: De bidro til å vippe flertallet i Magelssens favør, sier Widerøe.

– Anledning til å melde seg inn

Bjørbekk sier påstandene om kupp er ukjent for henne.

– Dette kjenner jeg ikke til. Jeg opplever at vi blir et offer i en intern strid om Håndballens Venner, som de får kommentere.

– Men dere ble en aktør da flere ansatte meldte seg inn dager før årsmøtet og dere bidro til at Singstad ble kastet og Magelssen valgt?

– Det var full anledning til å melde seg inn og delta på det møtet. Hva de enkelte stemte, vil jeg ikke mene noe om. For meg var det ikke viktig hvem som ble valgt, fordi Singstad i forkant av møtet hadde beklaget over meg både muntlig og skriftlig feil behandling av OL-saken.

Tom Arne Lefsaker er styremedlem i Let's Travel og sier han ikke opplever at de har gjort noen feil i forbindelse med årsmøtet 1. mars 2014 eller i den senere prosessen som gjorde at de fikk operatøransvaret for Rio-turen.

Bekrefter deltagelse

80-TALLS-HELTER: VM i håndball for kvinner i Nederland i 1986. Norge tok bronsemedaljen. Foran fra venstre: Anne Migliosi, Hanne Hogness, Karin Pettersen, Trine Haltvik, Karin Singstad, Kristin Eide. Bak f.v. Kristin Midthun, Annette Skottvoll, Åse Birkrem, Unni Birkrem, Kjerstin Andersen, Linn Siri Jensen, Cathrine Svendsen, Heidi Sundal og Hanne Hegh. Ingrid Steen er ikke med på bildet. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Mange som var på årsmøtet i mars 2014 opplevde det som uryddig og feil at Magelssen ikke fikk redegjøre for sitt syn på håndteringen av Rio-OL. Jeg opplevde det og kom til at det var riktig å fremme forslag på at han skulle bli leder styret i Håndballens Venner, sier Lefsaker.

– Minst fire ansatte i Let's Travel meldte seg inn dagene før årsmøtet og deltok på møtet; dere bidro til at det ble flertall for ditt forslag?

– Ja, det er riktig at de var på møtet og ga mitt forslag støtte, fordi de reagerte på behandlingen. Det er ikke noe galt i det. De var medlemmer og kunne delta. Poenget er at vi opplevde at Magelssen ble behandlet på en veldig urettferdig måte.

– Det endte med at Connections AS gikk til sak som endte med et forlik, og at Let's Travel fikk kontrakten?

– Ja, vi har fått kontrakten etter en ryddig prosess i etterkant, sier Lefsaker.

De som var lojale mot Singstad trakk seg. Den nyvalgte sjefen i Håndballens Venner, Sigvard Magelssen, fikk et enstemmig årsmøte – «på grunn av en rekke feil i prosessen» – med på å vedta at utvelgelse av ny reiseoperatør skulle tas opp til ny behandling.

– Sjokk

– For oss kom det som et sjokk. Vi hadde skrevet kontrakt og alt var i sin skjønneste orden, sier daglig leder og eier Marianne Reistveit i Connections AS.

– Vi fulgte opp saken rettslig, som endte i godt økonomisk forlik for vår del.

2. juli ble det iverksatt en ny anbudsrunde, som Let's Travel vant.

– Det gamle styret opplevde at de ble utsatt for et kupp?

– Jeg ser på det som et tilbakelagt kapittel og vil ha fokus mot fremtidige arrangementer. Avtalen med Connections ble avsluttet gjennom et forlik og Let's Travel fikk kontrakten etter en ny anbudsrunde, hvor styret enstemmig mente de hadde det beste tilbudet, sier Håndballens Venner-leder Sigvard Magelssen.

Han sier det er rene forretningsmessige hensyn som er tatt.

– Jeg har personlig ikke noen som helst bindinger til firmaet Let's Travel, understreker han.

Daglig leder Jun Cai Bjørbekk i Let's Travel sier de har fulgt prosedyrene.

– Når det gjelder pris, så er det alltid slik at den må være veiledende, hvor man tar forbehold om pris på fly, hotell og minimum antallet påmeldte og rom. Jeg opplever at vi blir hengt ut, men vi har bare fulgt normal prosedyre i anbudsrundene, sier hun.

Målfrid Nøstbakken satt i styret sammen med Singstad.

– Vi ble tatt på senga. Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende. Da Karin ble kastet, trakk jeg meg også.

Hun har vært med lenge og har hjertet sitt i Håndballens Venner.

– Jeg har vært med på 17 turer. Det har vært fantastisk kjekt hver gang. Jeg håper inderlig at dette ikke bidrar til at Håndballens Venner blir ødelagt. Jeg blir gjerne med på turer igjen med en annen leder og reiseoperatør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder