REVET AV: Deler av taket på et forretningsbygg i Salangen i Troms ble tatt av vinden som herjet søndag.
REVET AV: Deler av taket på et forretningsbygg i Salangen i Troms ble tatt av vinden som herjet søndag. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-nyheter NTB scanpix

Venter full storm i Troms: – Kan ikke anbefale folk å gå ut

INNENRIKS

Meteorologene venter økning til full storm i Troms og Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda utover mandagen. Det kan bli farlig å være utendørs.

Publisert: Oppdatert: 13.02.17 10:58

Søndag skapte uværet problemer for fly, båter og biler i Nord-Norge, og lengst nord fortsetter utfordringene mandag.

I et OBS-varsel melder Meteorologisk institutt vestlig full storm og lokalt sterke vindkast i indre strøk av Troms, indre strøk av Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda. Vinden vil begynne å øke fra klokken 10 mandag formiddag.

Seks ukers varsel: Her er været for resten av vinteren

«Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan bli stengt. Farlig å være utendørs. Stor skade på bygninger og infrastruktur», heter det i varselet på Yr.no.

– Hold deg inne

– Vi kan ikke anbefale folk i disse områdene å gå ut. Det ligger an til å bli full storm med vindkast på over 30 meter i sekundet, sier vakthavende meteorolog Rafael Grote ved Vervarslinga for Nord-Norge til VG.

Grote anslår at det først og fremst er i de nevnte områdene det kan oppstå samferdselsproblemer utover dagen.

– I Vest-Finnmark, på vidda og i Indre Troms vil det være stor fare for fortsatte problemer. Store fly vil ikke ha problemer, kanskje med unntak av i Hammerfest og Alta. For båter vil det dreie seg om sterk kuling, sier han.

Visste du? Mest snøfattige januar siden 50-tallet

Troms fylkestrafikk har ennå ikke meldt om noen innstillinger i hurtigbåttrafikken, skriver iTromsø. Avinor melder om en forsinkelse fra Alta, som gjorde at flyet til Oslo som skulle gått 08.30, ble utsatt til 09.40.

Sterk vind og glatte veier

Flere veier i Finnmark har kunnet åpne mandag, men E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp er fortsatt stengt, skriver iFinnmark. I tillegg er det kolonnekjøring på fire veier.

Les også: Vinterværet gir grønnsaksmangel

Søndag førte uværet til vanskelige kjøreforhold og andre utfordringer i alle de tre nordligste fylkene. Blant annet blåste et vogntog av veien i Skibotn i Troms, mens et naust ble tatt av vinden og knust over en bil i Hadsel i Nordland.

Mandag skal været i Nordland bli bedre, men politiet i Salten varsler om glatte veier, skriver Avisa Nordland. I tillegg var ferja mellom Moskenes og Bodø innstilt på grunn av uvær mandag morgen, men den er nå i drift igjen.

– Tirsdag minker vinden til skiftende nordvestlig bris. Det blir fortsatt regn og sludd i Nordland og Troms, mens Finnmark kan få noen kortvarige snøbyger, sier Grote.

Kilde: NTB/VG

Her kan du lese mer om