Etterforsker hestevoldtekt

INNENRIKS

Politiet etterforsker det som kan ha vært forsøk på voldtekt av en eller flere hester i en stall i Vesterålen.

Publisert: Oppdatert: 18.01.17 22:28

Den mulige gjerningsmannen er på frifot, men politiet har det de mener er gode muligheter for å identifisere vedkommende.

Overgrepet, eller forsøket på det, skal ha skjedd tirsdag ettermiddag.

– Gårdeieren kom over en person inne i stallen, som ikke hadde noe der å gjøre. Omstendighetene gir grunn til å tro at han har forgrepet seg på en eller flere hester, eller vært i ferd med det, sier operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Karl Erik Thomassen.

– Han sa han var der for å «kose» med hestene

– Vi har vært i sjokk i hele dag, og sov ikke i natt, sier kvinnen som tirsdag ettermiddag meldte til politiet at noen kan ha forgrepet seg på hestene hennes.

Kvinnen, som bor i Sortland, ønsker ikke å stå fram med navn, men gjennom Facebook har hun varslet andre hesteeiere om det som skjedde. Tilbakemeldinger tyder på at mannen som er mistenkt for brudd på Dyrevelferdslovens paragraf om seksuell omgang med dyr, kan ha besøkt andre staller.

– Dyrene våre er verdifulle for oss og ungene. Det som har skjedd er forferdelig. Det er heslig å tenke på saken, sier kvinnen til Vol.

Gjerningsmannen skal ha stukket av

Hendelsen skjedde ved 1830-tiden tirsdag.

– Hestene stod i boksen sin i stallen. Jeg skulle ut for å hente en «rundballe» med fôr. Det er nokså mørkt i stallen. Da jeg kom inn til en av hestene, så jeg at det lå en mann i den delen av stallen som var minst opplyst. Han forsøkte å gjemme seg slik at vi ikke så han. Jeg snakket med vedkommende. Jeg spurte hvem han var, og hva han gjorde der. Svaret jeg fikk var at han var der for å «kose med hestene», sier kvinnen.

Kvinnen forteller at hun først forsøkte å stenge mannen inne i stallen, men lyktes ikke. Hun forsøkte da å få tak i samboeren sin, som var utenfor. Den mulige gjerningsmannen stakk av før hun fikk tak i samboeren.

Umiddelbart etterpå ringte kvinnen politiet, som raskt kom til stallen med tre betjenter. Det kom også en veterinær til stedet kort tid etterpå.

– Barna tør ikke å gå ut i stallen alene

Hun sier til Vesterålen online at hun er sikker på at mannen hun møtte var ute etter å ha seksuell omgang med hestene. Mannen hadde også med seg en ryggsekk, som kvinnen klarte å få tak i. Innholdet i sekken styrker ifølge politiet kvinnens mistanker om mannens ønske.

– Det viktigste fokuset for meg, er at dette er ungenes hobby og min livsstil. Jeg har holdt på med hest i over 20 år. Resultatet av det som skjedde er at jeg ikke vil sende ungene mine ut i stallen alene, forteller hun.

På grunn av oppmerksomheten saken har fått, har kvinnen blitt nødt til å fortelle de eldste barna hva som har skjedd.

– De tør ikke gå ut i stallen alene. Også andre personer som er tilknyttet stallen skremt av hendelsen, og familien har iverksatt tiltak for å hindre at uvedkommende skal ta seg inn til dyrene flere ganger, forteller hun.

– Kommer til å kjenne ham igjen

Kvinnen mener at hun skal kjenne igjen mannen, som hun mener kommer fra Vesterålen.

– Jeg fikk et godt signalement av mannen. Får jeg se et bilde av han, vil jeg kunne identifisere vedkommende. Han var ikke mer enn en halvmeter unna meg.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet noen, ei heller hatt noen i avhør. De jobber nå med å finne ut av hvem det var.

– Funnene vi har gjort på stedet gjør at vi mener vi har gode muligheter for å oppklare det, sier Thomassen til VG.

Hestene har blitt undersøkt av veterinær etter handlingen. Anmeldelsen går på Dyrevelferdsloven § 14, som omhandler seksuell omgang med dyr.

VG/Vesterålen Online

Her kan du lese mer om