SLAKTER KOMMUNEREFORMEN: Ordfører i Sel kommune Dag Erik Pryhn (Ap) (t.h.) har liten tro på at regjeringen og kommunalminister Jan tore Sanner (H) (t.v.) klarer å samle Kommune-Norge ved frivillighet. Foto: Frode Hansen og Benjamin Ree

Ordførere slakter kommunereformen: En nasjonal fiasko

Resultatene er klare: Se dalførets dom over sammenslåing nederst i saken

Ordførerne i Oppland beskylder kommunalminister Jan Tore Sanner (H) for å drifte en uryddig og umoden kommunereform.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Solberg-regjeringens prestisjeprosjekt durer på med full kraft, og frem mot sommerferien er det ventet at innbyggerne i 163 kommuner vil gå til urnene for å stemme over Kommune-Norges fremtid.

Søndag ga syv kommuner i Oppland (Lom, Nord-Fron, Ringebu, Sel, Skjåk, Sør-Fron og Vågå) sin dom over om de ville ferdes alene eller slå seg sammen med nabokommunen.

Men før folkets rådgivende resultat ble klart var flere av dalførets ordførere mer opptatt av den uryddige prosessen de mente hadde fulgt frem mot folkeavstemningen.

Kommentar: «Folkeavsteming en dårlig idé»

Ordfører i Sel kommune Dag Erik Pryhn (Ap) slakter kommunereformen.


– Dette kommer til å bli en nasjonal fiasko. Det blir ikke mange kommunesammenslåinger i Norge av dette her, sier Pryhn.

Etter valget i 2013 ble det antydet at tre av fire kommuner kunne forsvinne, ifølge Kommunal Rapport, som følger prosessen tett.

Ap-ordføreren sier en intensjonsavtale om sammenslåing med nabokommunen Vågå er på plass, men tror regjeringen aldri vil få redusert antall kommuner de ønsker uten tvang.

Les også: Laber oppslutning om kommuneavstemninger

Avviser kritikken

Kommunalminister Jan Tore Sanner avviser kritikken fra ordførerne:

– Nå har vi diskutert behovet for større kommuner siden begynnelsen av 1990-tallet. Realiteten er at mange kommuner i dag er for små til å ivareta de oppgavene de har, og disse utfordringene vokser. Alternativet er altså ikke å la alt være som det er, sier Sanner til VG.

– Har ordførerne et poeng når de etterlyser avklaringer på sentrale spørsmål før de skal avgjøre om kommunene skal slå seg sammen?

– De økonomiske konsekvensene er avklart gjennom avtalen om nytt inntektssystem for kommunene. Stortinget og regjeringen har vært tydelige på at denne reformen skal drives gjennom lokalt og det er mitt inntrykk at kommunene i Gudbrandsdalen har jobbet svært godt.

TROR IKKE PÅ STORE ENDRINGER: Kommunalminister Jan Tore Sanner tror ikke kommune-Norge blir endret kraftig etter reformen. Foto: Frode Hansen VG

– Har du tro på at denne reformen vil føre til store endringer på kommune-kartet?

– Nei, jeg har ikke det. Hvis du ser på målingene, så har andelen ordførere som tror på reformen falt kraftig. Det startet veldig offensivt, men noe har blitt borte på veien, sier hun.

– Den viktigste gevinsten av denne reformen er bedre velferdstjenester til innbyggerne og at vi bremser sentraliseringen, sier Sanner.

– Folk er forvirret

I Skjåk kommune, som står overfor en mulig sammenslåing med nabokommunen Lom, er folket splittet og forvirret, ifølge ordfører Elias Sperstad (Sp).

– Våre innbyggerundersøkelser viser at mange føler tidspunktet for reformen er umoden. Vi merker en tydelig uenighet fra bygdefolket hva gjelder distriktspolitikken den sittende regjeringen fører. De usikre økonomiske signalene som sendes gjør at også at folk er forvirret, sier Sperstad.

Ordfører Ole Tvete Muriteigen (Sp) i Sør-Fron stemte selv ja til en sammenslåing med nabokommunene Nord-Fron og Ringebu.

Han mener de tre kommunene har hatt god progresjon foran dagens folkeavstemninger, men er svært kritisk til måten kommunereformen gjennomføres på.

Han mener det fortsatt er svært uklart hva en sammenslåing vil bety for kommunene.

– Det er fortsatt helt i det blå hvilke konsekvenser og eventuelle gevinster dette vil få, både når det gjelder nye oppgaver og kommuneøkonomien, sier Muriteigen.

Etterlyser Sanner-svar

Han frykter at reformen kan gi et svært uryddig kommunekart.

– Vi vil få noen store kommuner, mens andre vil forbli små, enten frivillig eller fordi nabokommunene ikke ønsker sammenslåing. Resultatet kan bli at Stortinget til slutt griper inn og tegner det nye kartet over hodet på kommunene. Det vil være svært uheldig.

Også Vågå-ordfører Iselin Jonassen (Ap) etterlyser flere avklaringer fra kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Det er store spørsmål som ennå ikke er besvart. For småkommunene er ikke den oppgavemeldingen som er lagt frem noe vi kan forholde oss til, og det er uklart hvilke krav som vil bli stilt til størrelsen på kommunene. Dette burde vært på plass før reformen ble satt i gang.

I morgen er det super-mandag: Innbyggerne i 31 kommuner går til urnene i over seks fylker. I noen kommuner hvor det er aktuelt med sammenslåing er det blitt avholdt innbyggerundersøkelser istedenfor folkeavstemning.

Fristen for å fatte vedtak om frivillig sammenslåing er 1. juli.

Slik stemte kommunene:

LOM:

Valgdeltagelse: 47 prosent

Nei til sammenslåing: 76 prosent

Ja til sammenslåing: 21 prosent

**De resterende stemte blankt

NORD-FRON:

Valgdeltagelse: 49, 4 prosent

Nei til sammenslåing: 62, 4 prosent

Ja til sammenslåing: 37, 6 prosent

RINGEBU:

Valgdeltagelse: 54, 8 prosent

Nei til sammenslåing: 74, 3 prosent

Ja til sammenslåing: 25, 7 prosent

SEL:

Valgdeltakelse: 44,6 prosent

Nei til sammenslåing: 59,5

Ja til sammenslåing: 36,2

**De resterende stemte blankt

SKJÅK:

Valgdeltagelse: 59 prosent

Nei til sammenslåing: 76, 9 prosent

Ja til sammenslåing: 20, 5 prosent

**De resterende stemte blankt

SØR-FRON:

Valgdeltagelse: 46, 6 prosent

Nei til sammenslåing: 26,5 prosent

Ja til sammenslåing: 73, 5 prosent

VÅGÅ:

Valgdeltagelse: 58, 8 prosent

Nei til sammenslåing: 81, 6 prosent

Ja til sammenslåing: 16, 7 prosent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder