ETTERFORSKER: Politiet i Sør-Trøndelag, her politihuset i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Politiet i Trondheim frykter mer vold etter voldsvideoer

– Vi ser at det finnes mennesker som ser opp til miljøet

Politiet i Trondheim er bekymret for at flere personer skal utøve vold med inspirasjon fra voldsvideoene som har sirkulert i ungdomsmiljøet i byen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har grunn til å frykte at dette miljøet utgjør en spredningsfare for lignende hendelser i Trondheim fremover. Vi ser at det finnes mennesker som ser opp til miljøet og dem som er i det, og at det gis støtteerklæringer til dem på internett, sier politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, Alf Rune Nilsen, til VG.

Han forteller at de ser svært alvorlig på hendelsene, og at politiet i Trondheim har gjennom helgen brukt store ressurser på å etterforske voldsepisodene som sprer frykt i ungdomsmiljøet i byen.

– Det snakkes voldsomt om dette på internett, der er det folk som tar sterkt avstand, men vi ser også at folk oppfatter det som ok. Når det finnes slike holdninger, frykter vi at det kan skje mer, legger Nilsen til.

Etterforskningen av voldsepisodene på en videregående skole i Trondheim har avdekket en nettside der disse videoene blir lastet opp. På nettsiden er det egne kategorier for blant annet skolevold, gatevold og familievold, skriver NTB.

Politiet: Flere mistenkte

Den siste tiden har politiet hatt omtrent ti personer inne til avhør. Dette omfatter både vitner, gjerningsmann og fornærmede. Politiadvokaten opplyser at de har snakket med flere som mistenkes for å ha deltatt i volden, og utelukker ikke at det kan komme flere siktelser i saken.

– Det er grunn til å tro at flere filmer er lagt ut på nett. Det er blant annet et spørsmål vedrørende filming av denne typen hendelser, hvor vi føler lovgiver ikke gir klare grenser, sier Nilsen.

Han bruker gjengvoldssaken fra Namsos som eksempel, hvor en person blant annet ble dømt for å ha filmet og distribuert videoen av den alvorlige voldsepisoden mot en jevngammel syrisk gutt.

Filmer av Namsos-vold: Angrer på at han filmet volden

– Spørsmålet her blir hva bakgrunnen for filmingen er og om man aktivt har deltatt i handlingen. Retningslinjene her er uklare, mener Nilsen.

ALVORLIG: Politiadvokat Alf Rune Nilsen opplyser at politiet ser svært alvorlig på voldsepisodene. Foto: Øyvind Nordahl Næss/ VG

Venter formell siktelse til uken

En 18 år gammel mann av utenlandsk opprinnelse utpekes av Trondheim-politiet som hovedmannen bak voldsutøvelsen i den ene videoen.

Nilsen forteller at det vil bli tatt ut en formell siktelse for grov vold mot den 18 år gamle mannen tidlig denne uken, og han forventer at saken deretter vil bli raskt oversendt til statsadvokaten.

18-åringen etterforskes for totalt seks voldsforhold, et ran og et tyveri, ifølge politiadvokaten. Minst to av voldsepisodene er filmet og distribuert på sosiale medier.

– Men de øvrige episodene er begått på samme måte, sier Nilsen.

Ifølge politiet skjer voldsepisodene ved at den samme ungdomsgjengen velger ut sine ofre før de tilsynelatende helt uprovosert går til angrep. En av videoene viser hvordan gjengen sirkler inn en etnisk norsk, jevngammel gutt i en gymgarderobe før de går til angrep. 18-åringen som politiet har utpekt som gjerningsmannen fortsetter å slå mens blodet renner fra offerets nese.

I et intervju med NRK forteller offeret, en 20 år gammel gutt, at han fikk konstatert hjernerystelse og brudd i nesen på sykehuset etter angrepet.

– Vi blir ikke overrasket om vi får inn flere anmeldelser, selv om det selvfølgelig ikke er noe vi håper på. Hvis noen har vært utsatt for vold fra denne grupperinger, vil vi gjerne høre fra dem, sier politiadvokaten.

Har ikke samme oppfatning

18-åringen har ifølge Nilsen vært inne til flere avhør.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på hva som har kommet frem i avhør, men han har vært grei å forholde seg til, men han har ikke samme oppfatning av saken som de ulike fornærmede har, sier Nilsen.

– Hvilke motiver ligger bak volden?

– Vi har foreløpig ingen tanker rundt motiv. Men vi er bekymret for at gjengen kan inspirere andre til å utøve lignende vold, sier Nilsen.

Tar sterkt avstand

Rektor ved skolen tar sterkt avstand fra hendelsene og opplyser at de tar forholdet svært alvorlig.

– Det vi er mest opptatt av nå, er å sørge for at den fornærmede får fullført skoleåret på en ordentlig måte, sier rektoren til VG.

Hun opplyser at skolen nå avventer politiets etterforskning når det gjelder alle de involverte, men at de har utvist 18-åringen som av politiet er utpekt som gjerningsmannen bak volden.

– Som rektor opplever jeg ikke at voldsepisodene er representative for miljøet på skolen, hvis vi skal måle etter tilbakemeldinger fra elever og fra elevundersøkelser før jul, som viser at elevene trives på skolen. Men det er klart, når noe slikt skjer så må vi være enda mer i forkant i vårt arbeid med skolemiljøet, forteller hun.

– At det kan se ut til at det er en trend i forhold til å filme voldsepisoder for å legge det ut på nettet er skrekkelig. Likevel tror jeg det er noe vi må forholde oss til fremover. Det gjelder alle skoler og dem som jobber med ungdom, legger hun til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder