Ble funnet av medruss på taket

Sjåfør siktet for brudd på vegtrafikkloven

Elever og ansatte ved Fana Gymnas samles torsdag morgen

RUSSEBUSSEN: En person fra Statens Vegvesen undersøker taket på «Black Rock City», bussen russen skal ha stått på da det gikk galt. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Russ kritisk skadet i bussulykke i Bergen

BERGEN (VG) Ifølge politiet sto den 19 år gamle mannen på taket av russebussen i en tunnel da det gikk galt.

  • Siri Eggen
  • Hallgeir Vågenes (foto)
  • Frank Haugsbø
  • Ingri Gudmundsen Bergo

Artikkelen er over fire år gammel

Politiet ble varslet av AMK klokken 02.37 om at det var en skadet russ i en buss i området ved Arnanipatunnelen.

– Foreløpige undersøkelser tyder på at vedkommende har stått på taket av bussen da den kjørte i tunnelen, og dermed har truffet noe i tunneltaket, sier operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt til VG.

Vet du noe om saken? Tips VG her.

Mannen ble fløyet til Haukeland sykehus i luftambulanse.

– Vedkommende har hodeskader, og tilstanden betegnes som kritisk, sier Magnussen.

Rektor om ulykken: – Dypt tragisk

Politiet gjorde beslag i russebussen på stedet i natt. Ulykkesgruppen til Statens Vegvesen ble varslet, og politiet var på stedet for blant annet å avhøre vitner. Politiet kan ikke si noe om hvorvidt sjåføren visste at vedkommende befant seg på taket.

Ved 11.30-tiden torsdag var det ingen endringer i personens tilstand.

– Vi kan har ingen nye opplysninger foreløpig. Situasjonen er uendret. Personen er fortsatt i kategorien kritisk skadet, som er den mest alvorlige kategorien for skadet, sier pressevakt ved Haukeland sykehus til VG.

Les også: Russefeiringen: – Aldri vært så ille som i år

ULYKKESSTEDET: Det var i Arnanipatunnelen i Bergen at det gikk forferdelig galt i natt. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Sjåfør siktet

Bussen som var involvert i ulykken går under navnet «Black Rock City». Denne bussen var sammensatt fra elever fra forskjellige skoler, og vant pris for både «Årets rigg» og «Årets lysbuss» under landstreffet i Stavanger.

Torsdag formiddag er det klart at sjåføren, som var innleid av bussen, er siktet i saken. Ifølge NTB hadde ikke sjåføren på seg førerkort under ulykken.

– Det er tatt rutinemessige blodprøver av fører og han er siktet for brudd på veitrafikkloven. Etterforskningen vil avdekke om han har gjort noe ulovlig eller ei, sier politioverbetjent Endre Laukeland fra Vest politidistrikt til VG.

Politiet har nå har en bedre oversikt over nattens hendelsesforløp.

– Fem seks busser hadde samlet seg i E16-området i Romslo. På vei mot Arna, i retning Bergen, stoppet tre busser i en busslomme. Der klatret en person opp en innvendig stige opp en takluke, og finner en medruss hardt skadet, forteller Laukeland.

Ettersom det var så mange russ på ulykkesstedet, var det vanskelig å identifisere hvem som tilhørte ulykkesbussen.

– Det var vel rundt tyve russ på den bussen, men vi vet ikke sikkert hvem som var inne i den da ulykken skjedde. Det er veldig mange personer å snakke med, men kriseteamet i Bergen er i gang med kartleggingen nå.

Visste de andre i bussen at personen befant seg på taket?

– Det vet vi ikke. Det er vi nødt til å etterforske.

Les også: Rektorer vil ha slutt på russetiden

Fra Fana Gymnas

Den skadede russen tilhører Fana Gymnas. Rektor Leif Sigurd Danielsen er i morgentimene opptatt med samlinger for elever og ansatte ved skolen.

– Elever og ansatte er orientert, og det har vært samlinger nå. Vi skal også være tilstede der i løpet av dagen. Det viktigste er å ivareta elevene og de pårørende på best mulig, og ikke å storme inn for mange på én gang, sier opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Leidulf Heggheim.

Heggheim opplyser videre om at rådmannen har satt krisestab og at fylkeskommunen nå jobber med å kartlegge hvilke skoler som er berørt av ulykken.

– Vi begynner å få et rimelig godt bilde over mange av elevene på bussen, men vi har ikke en fullstendig oversikt ennå. Derfor avventer vi litt med å si hvilke skoler det gjelder.

Les også: Russetiden var før en 17 dagers lang feiring, nå har det blitt en livsstil

FANA GYMNAS: Her gikk russen som nå ligger kritisk skadet på sykehus. Foto: Vg VG

Fylkeskommunen skal i løpet av dagen vurdere hvordan de skal følge opp russen og elevene på de involverte skolene fremover.

– Vi er i kontakt med Russens hovedstyre for å diskutere hvordan vi skal takle dette best mulig. Vi samarbeider tett med politiet, og setter all beredskap til nå for å takle dette best mulig. Først må vi konsentrere oss om disse kritiske dagene, så får vi ta det lange perspektivet senere, sier Heggheim.

Les også: BI-lektor roser russen som bruker millioner

VG har vært i kontakt med Tormod Saue, som er russepresident i Hordaland. Ved 7-tiden torsdag morgen skriver han følgende i en tekstmelding:

– Dette er bare trist og noe som ikke skal skje. Ber om forståelse for at vi ikke kommenterer dette ytterligere inntil videre. Fokus blir å ivareta de involverte og håpe på det beste for våre medruss.

– Grei russ

Operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt synes ikke nattens russefeiring var verre enn tidligere feiringer.

– Det har ikke vært noe spesielt med nattens feiring. Det kommer jo inn meldinger, men det har ikke skjedd noe bemerkelsesverdig i løpet av natten så vidt jeg kan se, sier Kollveit.

– Jeg synes russen så langt har oppført seg veldig greit i år. Samlinger og høy musikk blir det jo, men det er jo en del av russetiden. Det har ikke vært mye klager.

Tunnelen ble åpnet igjen ved 05.30-tiden torsdag.

Les også

Mer om

  1. Russen

Flere artikler

  1. Russ (19) slo hodet i tunneltak: Kronen på bussen var ikke godkjent

  2. Rektor om russebussulykken: - Dypt tragisk

  3. Bussjåfør i avhør: Visste ikke at det var noen på taket av russebussen

  4. Rektorer vil ha slutt på russetiden

  5. Russefeiringen har gått for langt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder