Kan spare 700 millioner på norgesbesøk med megaseilbåt

I tett snøvær fikk skuelystne overvære innseilingen til den 470 fot lange megaseilbåten «SY A» i Kristiansand tidligere i dag. Et besøk som ifølge DN kan spare rederen for flere hundre millioner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

140 meter lang og med karbonmaster som ruver 100 meter over havet. Den gigantiske seilbåten «SY A», kom seilende inn til Kristiansand tidligere i dag.

Bakgrunn: Dette er verdens største seilbåt

Det er kjendisdesigneren Philippe Starck som har tegnet den massive båten med åtte dekk og seil som kan dekke en halv fotballbane.

Monsterbåten ble overlevert til den russiske mangemilliardæren Andrey Melnichenko i forrige uke og er på vei til Spania der den kommer til å bli liggende.

Sparer millioner ved å seile til Norge

For de som lurer på hvorfor gigantseilbåten har tatt turen innom Norge, er svaret etter all sannsynlighet at det vil spare rederen for flere hundre millioner i moms.

En norsk momsekspert, som ønsker å være anonym, sier til DN at hovedårsaken til at en slik yatch tar turen innom en norsk havn, er for å få momsrefusjon i Tyskland.

Skipet må innom en havn utenfor EU for å få stemplet diverse dokumenter slik at rederen kan få refundert den tyske momsen på 19 prosent, skriver DN som har fått opplysningene bekreftet fra flere hold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LEKETØY: Den russiske milliardæren Andrej Melnichenko har seilyachten sin på prøvetur. Tirsdag var den innom Kristiansand i snøværet. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Den estimerte prisen på «SY A» ligger på mellom 1,8 og 3,7 milliarder kroner. Dersom prisen på 3,7 milliarder kroner uten moms er riktig, vil dette utgjøre en momsrefusjon på 703 millioner kroner, skrives det videre.

Dette skal også være grunnen til at flere gigantbåter har vært innom Kristiansand fra verft i Tyskland de siste årene.

9 måneder forsinket

Den skulle opprinnelig vært ferdig bygget allerede i sommer, men Melnichenko var misfornøyd med fargen på skroget. Hele skroget ble derfor slipt ned og lakkert på nytt, på eierens regning. Noe som resulterte i den ni måneder lange forsinkelsen.

Arbeidere på verftet i Kiel, der den ble bygget, skal ha uttalt at det var umulig å se forskjell på fargen båten hadde i fjor, og fargen den har nå, skriver Seilmagasinet.

Den russiske oligarken har tidligere besøkt Norge i luksusbåtene sine. I 2008 var han i Kristiansand med «Motor Yacht A» og i 2009 besøkte han Oslo. Formuen hans ble i 2015 anslått å ligge på over 70 milliarder kroner.

Det er Lindesnes Avis som melder om seilbåtens ferd innover mot Kristiansand.

Milliardbåt

Ifølge Seilmagasinet er båten en konstruksjon full av nytenkende teknologi. I tillegg til kraften den får fra seilene har den to dieselmaskiner på 3600 kW, og to elektromotorer på 4300 kW.

Les også: Her ligger verdens største yacht – og den er «norsk»

Ifølge den britiske avisen Daily Mail har båten et observatorium under vannoverflaten der man kan nyte utsikten under vann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder