NYE AVTALER: I bytte med visumfrihet for tyrkiske borgere, vil regjeringne inngå en returavtale med Tyrkia. Bildet er fra en markedsgate i Instanbul. Foto: Terje Bringedal , VG

Åpner for visumfri adgang til Norge for 75 millioner tyrkere

Norge inngår egen avtale med Tyrkia om retur

75 millioner tyrkiske borgere vil få visumfri adgang til Norge, som følge av avtalen EU og Tyrkia har inngått fredag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til gjengjeld vil Norge og Tyrkia om kort tid inngå en avtale om tilbaketaking av tyrkiske borgere fra Norge.

EU-lederne har fredag ettermiddag bekreftet at avtalen som skal bremse flyktningstrømmen til Europa, nå er ferdig forhandlet under EU-toppmøtet i Brussel.

Avtale så og si klar

Marit Berger Røsland (H), statssekretær for innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), sier at målet er at en egen tilbaketakingsavtale mellom Norge og Tyrkia trolig vil være klar før avtalen om visumfri adgang trer i kraft, trolig i juni eller juli.

– Avtalen med Tyrkia er så og si på plass, sier Berger Røsland til VG.

Visumfri adgang til EU-landene er en viktig motytelse for Tyrkia når landet nå har sagt seg villig til å ta tilbake alle irregulære migranter som tar seg til Hellas fra og med palmesøndag, 20.mars.

– Norge vil bli bundet av en slik visum-endring. Derfor er det viktig at vår sikkerhet blir ivaretatt, derfor arbeider vi for å få avtalen på plass før Tyrkia får visumfrihet til Schengen-området, sier Listhaugs statssekretær.

Tyrkia må imidlertid oppfylle en lang rekke krav før de oppnår visumfrihet slik Tyrkia selv så sterkt ønsker. Blant annet må tyrkere som ønsker å reise visumfritt til Europa, skaffe seg såkalte biometriske pass.

Norge henter 600 fra Tyrkia

I tillegg skal EU ta imot og bosette en syrisk flyktning fra Tyrkia for hver syrer som returneres fra Hellas, innenfor et øvre tak på 72.000 flyktninger.

Det kan bli aktuelt for Norge å ta imot syriske flyktninger etter denne avtalen.

I 2016 skal Norge ta imot 3000 kvoteflyktninger fra Syria-krigen som en følge av asylavtalen i Stortinget våren 2015. Regjeringen har tidligere bestemt at 600 av disse skal tas fra Syria.

Fra før har regjeringen bestemt at ytterligere 1500 asylsøkere, som allerede har kommet til Europa, skal få komme til Norge innenfor EUs relokaliseringsprogram.

EU vil også dekke Tyrkias kostnader. I utkastet til avtale lå det an til at Tyrkia ville få tre milliarder euro - 29 milliarder kroner - og eventuelt dobbelt så mye etter en senere vurdering.

Må åpne grensene

Norge er ikke part i avtalen mellom EU og Tyrkia. Men fordi Norge er fullt medlem av Schengen-samarbeidet om åpne grenser i Europa, vil den delen av avtalen som gjelder visumfri innreise for tyrkske borgere også være bindende for Norge.

I tillegg har Listhaug tidligere sagt til VG at Norge vil hjelpe EU med å gjennomføre avtalen.

En tilbaketakingsavtale med Tyrkia ventes å åpne for at Tyrkia tar tilbake straffedømte borgere fra Norge, og andre som av ulike grunner blir utvist. Det kan også gjelde grunnløse asylsøkere fra Tyrkia.

I 2015 søkte 89 tyrkiske borgere asyl i Norge, ifølge UDIs årsstatistikk. Samme år fikk 10 tyrkiske borgere innvilget asyl i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder